Øl

Er der noget som et iskoldt og skummende glas øl på en hed sommerdag? Eller til fodbodkampen i fjernsynet? Eller til de nygrillede pølser? Eller......?
God øl er simpelthen en velsignelse! Det er super læskende. Aromatisk. Afslappet. Og noget, de fleste holder af både til hverdag og til fest.
Herunder finder du NORU's bedste bud på vidt forskellige og helt fantastiske øl - og nogle af dem er endda med indbygget smil! Velkommen til NORU's herlige øl-univers!

Øl! Der er så meget at sige om denne drik, der næsten er at regne som noget nær en nationaldrik i Danmark. Der er kolossalt mange forskellige af slagsen. Vidt forskellige typer. Stærke og milde. Mørke og krydrede og lyse og helt lette. Og så er der dem, som er fremstillet på samme vis i århundreder, og dem, der er helt nye og interessante og kommer fra de små spændende mikrobryggerier, der efterhånden er at finde overalt i Danmark.

Der var engang

Øl er en "ting" i Danmark - og sådan har det vist altid været. Her i landet kan man spore øl som drik helt tilbage til bondestenalderen - altså adskillige tusinde år tilbage i tiden. Og formodentlig går øllets historie endnu længere tilbage.

Ved du, at øl i gamle dage (århundreder tilbage i tiden) var den mest almindelige drikkevare i Danmark? Altså mere almindelig end vand? Og ved du også, at øl mange steder var en del af arbejdslønnen, og at såvel børn som voksne drak mange liter øl dagligt? Sådan var det, fordi øl - især i byerne - var langt mindre skadelig end bybrøndenes forurenede vand, der ikke alene smagte forfærdeligt, men som også var direkte sundhedsskadeligt. Øl derimod var baseret på vand, der var kogt og pasteuriseret, så det var altså en helt anden sag, og der fandtes bryggere i nærmest enhver gade i storbyen og øltappere (ølhandlere) på snart sagt ethvert gadehjørne, ligesom der var knejper her og der og alle vegne, hvor man kunne få stillet sin tørst. Og på landet bryggede husmoderen - især på de større gårde - sit eget øl til husstanden.

Tilbage i tiden var øl dog noget lidt andet, end den drik, som vi idag kender og elsker. Indtil for omtrent 170 år siden var det først og fremmest det, som vi i dag kender som hvidtøl, der blev drukket i Danmark. Det var sød øl, som havde en forholdsvis lav alkoholprocent, og dette er årsagen til, at både børn og voksne kunne slukke tørsten i dette dagen igennem uden af dén grund at lalle stærkt berusede omkring dagen lang. Dette sørgede brændevinen til gengæld for..., men den var noget dyrere end øl, og derfor noget, som først og fremmest voksne mænd havde "glæde" af.

Vi vil ikke her beskrive, hvordan øl fremstilles - der findes masser af interessante steder på nettet, hvor dette forklares i detaljer. I stedet vil vi koncentrere os lidt om det, der også gør øl efterspurgt og elsket i dag.

Øl i dag

Øl har altså altid været en populær drik i Danmark! De senere årtier er interessen for øl dog vokset endnu mere, og man kan i dag få mange helt nye og interessante øltyper. Især i de små mikrobryggerier og bryghuse, der er skudt op overalt, har man eksperimenteret med og udviklet vidt forskellige spændende nye øltyper. Der er derfor efterhånden virkelig mange slags øl at vælge imellem, og de kommer i snart sagt alle styrkegrader. Kort sagt: Der er noget for enhver smag.

Øltyper

Man kan dele øl ind i forskellige typer, og der er som ovenfor nævnt rigtig mange slags. Helt overordnet deler man dog først og fremmest de forskellige typer ind i "overgærede" og "undergærede" øl:

Overgæret øl - ale

Gæringsprocessen for overgæret øl foregår ved en høj temperatur - omkring 20 grader celsius. Gæringen er en forholdsvis ukontrolleret proces, og modningen foregår almindeligvis efter, at øllet er tappet på flaske eller fad.

Smagen på overgæret øl er ofte kraftig og meget aromatisk.

Eksempler på overgærede øl-typer: Ale, pale ale, porter, stout etc.

Undergæret øl - lager

Gæringsprocessen for undergæret øl, som i øvrigt er det, der fremstilles mest af i Danmark, er en del lavere, ca. 5-10 grader celsius. Ligeledes tager gæringen noget længere tid end for overgæret øl, og lagringen forgår på bryggeriet, inden øllet tappes på flasker eller fade.

Smagen på undergæret øl er mindre kompleks end på overgæret.

Eksempler på undergærede øl-typer: Lager, pilsner, dortmunder etc.

Øl til hverdag og fest

Der er ikke meget, der slår en iskold og skummende øl, når man er tørstig. Eller når man skal forkæle sig selv eller andre. Øl er perfekt til frokosten, læskende ovenpå havearbejdet, rart til den spicy middag og bare skønt at nyde derimellem.

De fleste danskere nyder en god øl engang imellem. Og formodentlig vil hver eneste af de, der mener, at de ikke kan lide øl, også kunne finde en øltype, som falder lige i deres smag! Så forskellige er de øl, der er på markedet nu, nemlig. Især blandt de mange nye specialøl findes der typer, som også folk, der ellers ikke nyder øl, vil kunne drikke med stort velbehag.

Anledninger

Der er utroligt mange lejligheder, hvor det vil være passende at servere og/eller indtage øl. Øl har det nemlig med at passe til det hele! Her er et par eksempler:

  • Til de gode frokoster er øl selvskreven - evt. sammen med snaps. Smørrebrød og "Det store kolde bord" går bare ikke uden øl (og snaps).
  • Men også til gode middage passer øl godt. Særlig godt går det til eksempelvis grillmiddage i haven og til stærkt krydrede retter, f.eks. indiske curries og mexikansk mad. Men også til "gammeldags" dansk mad som hakkebøffer, medisterpølse, gule ærter etc., er øl perfekt!
  • Øl er et must som læskende ledsager til de store fodboldkampe i fjernsynet. Gerne sammen med gode saltede nødder eller lækre chips!
  • Øl er også (næsten) et must, efter fysisk hårdt arbejde - f.eks. efter hårdt havearbejde, rengøring, storindkøb, renovering eller andet, som får adrenalinet til at flyde og sveden til at bryde frem på panden. Når man efterfølgende sætter sig roligt ned og nyder sin egen indsats, er en god øl nærmest en velsignelse.
  • Når der er noget at fejre, som ikke er så stort, at der ligefrem skal dyr champagne på bordet. Det kan være en veloverstået arbejdsweekend eller -uge (fredagsøl er vist noget, mange kender) eller andet, som lige kræver en skål.
  • Ved enhver anledning, hvor tørsten skal slukkes, men sodavand bare er for sødt og klistret. Pas dog på, hvis du er i bil!.
  • Efter den gode middag. Mange kan godt lide en læskende øl ovenpå en god middag med vin.
  • Til julemiddagen! Mange mennesker kæmper sig igennem de tunge eksklusive vine, som ofte serveres til julemaden. For det er bare ikke alle, der nyder vin i særlig høj grad, og dertil kommer, at julemaden ofte er så tung og fed, at en iskold øl til maden vil læske på en helt anden måde, end vin gør. Hvorfor ikke også smække et par delikate specialøl på bordet juleaften, til de der foretrækker det?

NORU's fantastiske specialøl...

...er dét, som navnet antyder: Noget helt særligt! De smager helt vidunderligt og passer ekstra godt til festlige lejligheder, hvor smilene godt må sidde løst. Vi kan blandt andet tilbyde skønne eksklusive øl fra Big Farm Boys, de sjoveste og yderst velsmagende øl fra Midtfyns Bryghus - og så har vi sammensat et par helt geniale smagekasser til dig, der har svært ved at vælge eller som gerne vil give en virkelig lækker ølgave til en god ven eller kollega. Se dem alle her på siden og glæd dig til at nyde helt særlige øl med masser af skøn smag!