Der er ikke noget så skønt som en nybagt bolle med smør, ost eller syltetøj på. Og disse boller er dejligt luftige så de ikke lander så tungt i maven.

Du skal bruge:

  • 50 gram gær
  • 2 æg
  • 1/2 tsk. fint salt
  • 1 lille kop sukker
  • 75 gram smør
  • 1 dl. kold mælk
  • 1,5 dl. vand
  • 4 tsk. kvædete i løs vægt
  • 500-700 gram god hvedemel
  • Evt. sammenpisket æg eller mælk til pensling.
  • Evt. hakkede nødder, mandler, perlesukker eller solsikkekerner til drys.


Så nemme er disse boller at bage:

  1. Lav en stærk te på løse teblade og vand, der skal være kogt og ganske let afkølet. Når teen har trukket, sis tebladene fra, og teen afkøles helt (gerne i køleskab).
  2. Pisk æggene sammen med en gaffel i en skål.
  3. Rør salt og sukker i æggene.
  4. Smuldr gæren og rør den helt ud i æggemassen med gaflen.
  5. Smelt smørret i en kasserolle. Tag kasserollen af det varme blus og hæld den kolde kvædete og den kolde mælk i smørret, og hæld efterfølgende blandingen i skålen med æggene. Den kolde væske afkøler smørret til præcis rette temperatur, således at gæren ikke tager skade.
  6. Tilsæt 500 gram mel til blandingen i skålen, og rør dejen godt sammen - gerne i en røremaskine.
  7. Når dejen er rørt sammen, er den ret klistret. Rør lidt ad gangen mere mel i dejen, indtil dens konsistens er, så man kan prikke i dejen med en finger, uden at der sætter sig dej på fingeren. Dejen skal dog stadig føles lidt klistret/fugtig.
  8. Sæt dejen til hævning i 30 minutter et lunt sted med et rent viskestykke over skålen.
  9. Efter hævning hældes dejen ud af skålen på et mel-strøet bord, og den æltes godt igennem.
  10. Form ca. 15 boller af dejen og placér disse med mellemrum på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse på pladen.
  11. Tænd ovnen på 240 grader.
  12. Når bollerne er hævet: Pensl med sammenpisket æg eller mælk og drys evt. med hakkede mandler, hasselnødder, perlesukker eller solsikkekerner efter smag.
  13. Sæt pladen med boller i midten af ovnen og bag dem i 8 minutter, til de er gyldne både på toppen og i bunden.
  14. Lad bollerne afkøle på en rist, inden du kaster dig over dem… De smager skønt med iskoldt smør og lidt citrus- eller kvædemarmelade til en god kop te eller kakao.