Skønne luftige kvædete-boller 

Opskriften giver ca. 15 boller.

 

Ingredienser

  • 50 gram gær 
  • 2 æg
  • 1/2 tsk. fint salt
  • 1 lille kop sukker
  • 75 gram smør
  • 1 dl. kold mælk
  • 1,5 dl. vand
  • 4 tsk. kvædete i løs vægt
  • 500-700 gram god hvedemel
  • Evt. sammenpisket æg eller mælk til pensling.
  • Evt. hakkede nødder, mandler, perlesukker eller solsikkekerner til drys.
  

Fremgangsmåde

Lav te:

  • Lav en stærk te på løse teblade og vand, der skal være kogt og ganske let afkølet. Når teen har trukket, sis tebladene fra, og teen afkøles helt (gerne i køleskab).

   

Lav dej:

  • Pisk æggene sammen med en gaffel i en skål.
  • Rør salt og sukker i æggene.
  • Smuldr gæren og rør den helt ud i æggemassen med gaflen.
  • Smelt smørret i en kasserolle. Tag kasserollen af det varme blus og hæld den kolde kvædete og den kolde mælk i smørret, og hæld efterfølgende blandingen i skålen med æggene. Den kolde væske afkøler smørret til præcis rette temperatur, således at gæren ikke tager skade
  • Tilsæt 500 gram mel til blandingen i skålen, og rør dejen godt sammen - gerne i en røremaskine.
  • Når dejen er rørt sammen, er den ret klistret. Rør lidt ad gangen mere mel i dejen, indtil dens konsistens er, så man kan prikke i dejen med en finger, uden at der sætter sig dej på fingeren. Dejen skal dog stadig føles lidt klistret/fugtig.

 

Hæv og bag:

  • Sæt dejen til hævning i 30 minutter et lunt sted med et rent viskestykke over skålen.
  • Efter hævning hældes dejen ud af skålen på et mel-strøet bord, og den æltes godt igennem.
  • Form ca. 15 boller af dejen og placér disse med mellemrum på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse på pladen.
  • Tænd ovnen på 240 grader.
  • Når bollerne er hævet: Pensl med sammenpisket æg eller mælk og drys evt. med hakkede mandler, hasselnødder, perlesukker eller solsikkekerner efter smag.
  • Sæt pladen med boller i midten af ovnen og bag dem i 8 minutter, til de er gyldne både på toppen og i bunden.

  

Lad bollerne afkøle på en rist, inden du kaster dig over dem… De smager skønt med iskoldt smør og lidt citrus- eller kvædemarmelade til en god kop te eller kakao.