Lette og lækre kager til studentergildet
Lette og lækre kager til studentergildet

Opskrifter på lækre og ikke mindst, lette kager til studentergildet

Jeg har stået i køkkenet, og forkælet kollegaerne med disse lækre kager. Det var første gang jeg kastede mig ud i, at lave macarons, så det skal man lige have for øje (mine blev måske ikke de kønneste) ?
Men de smagte godt!

Til det kommende studentergilde, og vognturen, som - måske - kommer på besøg hos dig, kan du med fordel lave disse lækre hapsere. Det er lidt lettere med små kager, og mere Covid-19 venligt.

Macarons (rabarber)

Bunde:

  • 140 g flormelis
  • 150 g mandelmel (du kan også vælge at blende mandler selv)
  • 100 g æggehvider (omkring 3 æg)
  • 50 ml vand
  • 150 g sukker
  • 1 spsk. frugtfarve (rød hvis STX og blå hvis HHX eller HF) ?

Fyld (rabarberkompot):

  • 100 g flormelis
  • 400 g rabarber
  • 1 spsk. citronsaft (fra frisk citron, ikke auto-citron)
  • Evt. lidt ekstra flormelis, hvis den skal forsødes lidt - husk at smage til.

Fremgangsmåde

Start med at lave kompotten, den skal gerne stå og køle ned nemlig. Hvis du har tiden til det, så lad den stå natten over:

  1. Kog rabarber, citronsaft og flormelis sammen i en gryde. rabarberne skal gerne være møre, og smattede i konsistensen.
  2. Si rabarberblandingen. Lad massen stå i sien til der ikke løber mere væske fra (cirka 15 min).
  3. Den væske der løber fra rabarbermassen, skal du faktisk ikke bruge. Så enten lader du bare væsken dryppe ud i vasken. Du kan også vælge at fryse den ned, og bruge denne væske som sirup, til f.eks. is, eller drinks.
  4. Smag på kompotten. Er den sød nok, er det jo perfekt. Hvis kompotten er til den sure side endnu, så tilføjer du bare noget mere flormelis, og smag til.
  5. Kom rababermassen / kompotten i en skål og lad den køle helt ned. Lad den gerne stå natten over, hvis du har tiden til det.

Bunde og toppe:

  1. Kom flormelis og mandelmel i en skål. Herefter tilsætter du 50 gram æggehvide i blandingen. Husk at røre godt rundt.
  2. Vand og sukker kommer ud i en lille gryde og bringer det i kog. Det skal koges sammen i cirka 5 minutter, ved middel varme. Det skal gerne boble en del. Blandingen må ikke tage karamel farve, så lad være med at skrue for højt op for varmen.
  3. De resterende 50 gram af æggehviderne pisker du stive. Hæld den varme sukkerlage ned i æggehviderne i en tynd stråle, under konstant piskning (få kæresten inde i sofaen til at hjælpe her, hvis det er - det gjorde jeg). Pisk videre, indtil du har en flot og glat marengsmasse.
  4. Marengsmassen og mandelblandingen vender du nu sammen. Det er også her, du kan vælge at komme din frugtfarve i, til du har den ønskede farve. Kom massen i en sprøjtepose og sprøjt små macarons toppe og bunde, ud på en bageplade med bagepapir.
  5. Vigtigt: Lad dem stå og hvile i 20 min. Du må ikke komme dem direkte i ovnen.
  6. Bag bundene i 12-15 minutter ved 150 grader. Du skulle gerne ende med, at få nogle bunde og toppe, der giver nogenlunde nemt slip på bagepapiret. Lad dem efterfølgende køle helt af, før du tager dem af bagepapiret.
  7. Nu samler du bare dine macarons, ved at fylde rabarberkompot på en bund, og komme en top ovenpå. Saml dog først dine macarons, den dag du skal bruge dem (det var her jeg fejlede, når jeg tænker over det ?)

Macarons (blåbær)

Bundene:

Den samme opskrift.

Fyld:

Først laver du en blåbærkoncentrat:

  • 100 g blåbær
  • 15 g citronsaft

Blåbærcreme:

  • 100 g hvid chokolade
  • 65 g flødeost
  • 20 g blåbærkoncentrat

Fremgangsmåde

Fremgangsmåden for at lave macarons toppene og bundene, er også nøjagtigt den samme, som ovenstående.

  1. Kom blåbær og citronsaft i en gryde, og bring det i kog. Lad det nu koge i 5 minutters tid, så noget af væsken er fordampet. Blend blåbærrene, og lad massen passere gennem en si, så du får en glat koncentrat.
  2. Smelt den hvide chokolade, over et vandbad. Rør dernæst flødeosten sammen, og vend den smeltede chokolade i flødeosten, lidt ad gangen.
  3. Vend forsigtigt blåbærkoncentratet i massen, og kom cremen i en sprøjtepose.
  4. Hvis blåbærcremen er meget blød / flydende, så læg den med fordel på køl en times tid.
  5. Sprøjt blåbærcreme på halvdelen af kagerne (bundene), og sæt dem sammen med de resterende (toppene)

Så er der ellers macarons klar, til studentergildet. De andre lette kager (hvis du vil have, at der er mere at vælge imellem, end macarons), finder du her.