Intet er så irriterende som kaffepletter! Af en eller anden grund er det altid den hvide trøje, den nye dug, det lyse gulvtæppe og den pæne sofa, som rammes af de mørkebrune dråber. Og netop de meget lyse tekstiler kan være overordentligt vanskelige at redde, hvis man først har væltet en kop kaffe ud over dem. Det kan dog lade sig gøre - især hvis man er lynhurtig og vælger at gøre noget ved pletten med det samme. Er pletten først tørret ind, bliver den meget genstridig og vanskelig at fjerne - så det absolut allerbedste råd mod kaffepletter er dette:

Gør noget ved dem med det samme!

Kaffepletter med mælk

Bruger du mælk i din kaffe, vil pletten være forholdsvis let at fjerne:

Skyl simpelthen grundigt med lunkent vand, hvorved pletten i mange tilfælde vil skylles helt væk. Er der tale om en plet på et møbel eller et gulvtæppe anvendes en blød svamp med lunkent vand til at fortynde og suge kaffen op med. Lad det derefter tørre, og gentag behandlingen, hvis du oplever, at der alligevel er en skjold tilbage på stoffet.

Kaffepletter uden mælk

Kaffepletter på tøj, duge, pudebetræk etc.

Sulfo-metoden

  1. Start altid med øjeblikkeligt at fortynde pletten ved at skylle med rigeligt lunkent vand - gerne fra bagsiden af stoffet. Derved fjernes det meste af farvestoffet, og derefter er det lettere at fjerne det sidste af pletten. Nogen gange kan det rent faktisk lykkes at skylle alt farvestoffet ud, hvis pletten er helt frisk. Det kommer dog an på materialet, og hvor modtageligt eller vandafvisende det er.
  2. Fyld varmt vand i en balje eller direkte i en ren hånd- eller køkkenvask - og tilsæt lidt ufarvet sulfo/opvaskemiddel. Er pletten slem, kan du evt. gnide farvefri sulfo direkte på pletten.
  3. Dyp den del af tekstilet, der har fået kaffe, i vandet og anvend evt. en blød børste til at skrubbe kaffepletten væk med.
  4. Lad gerne stoffet ligge i blød i vandet et par timer, og vask det derefter som normalt i vaskemaskinen - evt. med specielt vaskepulver med pletfjernende kvaliteter

Lykkes det ikke at få pletten helt væk med ovenstående metode, kan du forsøge dig med denne metode:

Glycerin-metoden

  1. Væd pletten godt igennem med flydende glycerin på begge sider af stoffet og lad det virke i 4-6 timer (eller gerne natten over) i en lufttæt pose
  2. Skyl glycerinen helt ud af stoffet - anvend evt. en håndbruser til at bruse lunkent vand igennem stoffet.
  3. Vask derefter stoffet i vaskemaskinen, som du plejer.

Dette skulle gerne tage det allersidste af misfarvningen. Min erfaring er, at nogen gange virker det - andre gange ikke. Men det er i hvert fald et forsøg værd!

Andre effektive metoder til fjernelse af kaffepletter på tøj og duge etc. er disse:

Mælk-metoden

  1. Skyl stoffet under rindende koldt vand - gerne fra bagsiden af stoffet - så du får mest mulig farvestof ud af stoffet
  2. Varm lidt mælk op i en gryde
  3. Temperér mælken med koldt mælk fra køleskabet. Sørg for at den bliver den temperatur, som dit tøj maksimalt må vaskes ved (oftest 30 eller 40 grader).
  4. Hæld mælken på kaffepletten, og tryk/gnub (gerne fra begge sider af stoffet) til pletten er godt gennemvædet.
  5. Læg stoffet i en lufttæt pose og lad mælken virke nogle timer.
  6. Skyl stoffet godt op i koldt eller lunt vand, og gentag evt. behandlingen, hvis du ikke synes, at der er kommet nok farvestof ud af pletten.
  7. Vask derefter stoffet som normalt i vaskemaskinen - evt. med vaskepulver med pletfjernende kvaliteter

Vaskepulver-metoden

  1. Skyl stoffet under rindende koldt vand - gerne fra bagsiden af stoffet - så du får mest mulig farvestof ud af stoffet
  2. Opløs lidt vaskepulver i lunkent vand og gnid det godt ind i pletten - gerne på begge sider af stoffet
  3. Vask derefter tøjet som normalt i vaskemaskinen - evt. med specielt vaskepulver med pletfjernende kvaliteter

Eddike-metoden

  1. Skyl stoffet under rindende koldt vand - gerne fra bagsiden af stoffet - så du får mest mulig farvestof ud af stoffet
  2. Lav en opløsning af vaskepulver og koldt eller lunt vand og tilsæt lidt ufarvet eddike
  3. Brug en lille blød børste til at arbejde blandingen godt ind i kaffepletten - gerne fra begge sider af stoffet
  4. Læg stoffet i en lufttæt pose, og lad blandingen virke et par timer
  5. Skyl vaskepulverblandingen ud fra bagsiden af stoffet
  6. Vask derefter stoffet som normalt i vaskemaskinen - evt. med vaskepulver med pletfjernende kvaliteter

Husk også at der findes pletfjernere, som egner sig specielt godt til kaffepletter! Prøv selv at google efter gode bud på effektive pletfjernere. Dem, som jeg selv har prøvet, skal anvendes efter samme principper, som ovenstående - altså kaffen skylles først ud af stoffet (så godt det nu er muligt), pletfjerneren gnubbes godt ind i pletten, hvor den får lov at virke en tid, før stoffet/tøjet vaskes som normalt.

Kaffepletter på polstrede møbler

Glycerin-metoden

  1. Sug mest mulig af kaffen op med en skuresvamp, som er let fugtet med lunkent vand. Pas dog på med ikke at gnide for meget i pletten, så den bliver større.
  2. Kom glycerin på en blød svamp eller klud og gnid det godt ind i kaffepletten.
  3. Lad glycerinen virke i min. 4-5 timer, og sørg for løbende at pletten ikke tørrer ind. Er den ved at tørre helt ind, må der forsigtigt duppes med mere glycerin. Forsøg evt. at dække med plastic eller lignende, så pletten ikke så hurtigt tørrer ind.
  4. Efter glycerinens virketid fyldes vamt vand og rigelig sulfo i en spand, hvorefter sæben skummes op med et piskeris
  5. Skrub og bearbejd kaffepletten med sæbeskum og en blød svamp.
  6. Lad pletten hvile i ca. 10 minutter
  7. Fjern al glycerin med en klud, som er vredet op i koldt eller lunket vand. Det kræver lidt knofedt, og du bør passe på ikke at gennemvæde tæppet/møblet.
  8. Lad stoffet tørre.

Lykkes det ikke at få al glycerinen ud af stoffet, bør du lade tekstilet tørre endnu et par timer, hvorefter du atter forsøger dig med at fjerne den med en klud, som er vredet op i vand.

Du kan også forsøge dig med denne metode, som også er effektiv:

Eddike-metoden

  1. Brug farvefri papirservietter til at opsuge så meget kaffe fra polstringen, som overhovedet muligt
  2. Brug farvefri rene klude eller frottéhåndklæder til også at fjerne kaffepletten fra overfladen, men pas på med ikke at gnide og trykke for meget, så eventuelle kafferester trykkes længere ind i polstringen. Arbejd fra yderkanten af pletten ind mod midten.
  3. Bland 1/3 kop farvefri eddike med 2/3 kop vand.
  4. Dyp en ren farvefri frotteklud i blandingen og mæt pletten godt - arbejd fra yderkanten af pletten til midten
  5. Læg foldede farvefri papirservietter over det våde område, og læg et tykt foldet frottehåndklæde over servietterne. Læg tyngde på - brug evt. et par tykke bøger.
  6. Efter en times tid vil væden være trukket op i papirservietterne, hvorfor disse fjernes
  7. Lad pletten tørre og gentag om nødvendigt

Kaffepletter på gulvtæpper

Jeg har en hang til hvide gulvtæpper......ret upraktisk, når man samtidig har det med at svinge kaffekruset lidt for hurtigt op til munden. Jeg fik dog for mange år siden et godt råd til behandling af friske kaffepletter på gulvtæpper. Det er en lidt tidskrævende proces, men jeg har utrolig gode erfaringer med den - faktisk er det altid lykkedes at få kaffepletterne fra gulvtæppet væk med denne metode!

Kartoffelmel-metoden

  1. Læg et farvefrit sammenfoldet frottehåndklædet under pletten (under gulvtæppet)
  2. Fortynd den nyligt spildte kaffe med koldt vand og sug derefter - med farvefri servietter eller køkkenrulle - så meget af væden op, som overhovedet muligt. Arbejd udefra kanten af pletten og ind mod midten, så pletten ikke breder sig yderligere.
  3. Bearbejd atter pletten med koldt vand på en svamp - og arbejd igen udefra kanten og ind mod midten af pletten
  4. Sug så meget væde ud af pletten (med et farvefrit håndklæde eller lignende), som muligt
  5. Skift håndklædet under gulvtæppet med et rent og tørt sammenfoldet håndklæde
  6. Gennemvæd pletten med danskvand eller mineralvand - hæld det simpelthen på pletten, så den gennemvædes helt.
  7. Hæld rigeligt kartoffelmel over pletten på gulvtæppet. Der skal en ret anselig mængde til. Lav simpelthen et lille bjerg af kartoffelmel ovenpå pletten (som danskvandet med kafferester kan suges op i), men pas endelig på med ikke at komme til at gnide eller træde det ned i tæppet. Der skal være så meget kartoffelmel, at det yderste lag ikke gennemvædes med det samme.
  8. Lad bunken med kartoffelmel ligge på guvtæppet, indtil det er gennemtørt. Der kan sagtens gå 4-5 dage, før kartoffelmelet har trukket al farvet væde ud af tæppet og er tørret. Oplever du undervejs, at det yderste lag kartoffelmel er vådt, hældes der mere tør kartoffelmel over "bjerget", så farvestofferne kan trækkes helt ud af pletten.
  9. Støvsug den helt tørre og let kaffefarvede kartoffelmel helt op af tæppet. Når du har fjernet det meste, skal der arbejdes lidt med støvsugerens mundstykke i gulvtæppet, så også det nederste lag kartoffelmel på selve tæppet fjernes helt. Er der herefter stadig farvede rande efter kaffepletten, gentages behandlingen på disse.

Kaffepletter på læder

Barbérskum-metoden

  1. Fjern forsigtigt den spildte kaffe med en fugtig klud. Pas på ikke at trykke kaffen yderligere ned i læderet.
  2. Test først på et ikke synligt sted, om læderet kan tåle behandling med barbérskum. Hvis dette ikke er tilfældet, må det anbefales at få pletten professionelt fjernet. Hvis læderet godt kan tåle barberskum:
  3. Brug en hårdt opvredet fugtig svamp til at duppe (ikke kradse i) pletten indefra plettens midte og ud. Der skal mest fugt i midten af pletten, og denne (fugten) arbejdes med svampen ud i plettens kanter og omgivelser, så farven jævnes ud.
  4. Lad læderet tørre helt. Hvis pletten derefter stadig er synlig gøres følgende:
  5. Sprøjt lidt barberskum på kaffepletten, så pletten dækkes helt deraf
  6. Tryk barberskummet godt ind i læderet vha. en fugtig svamp. Fortsæt til barberskummet er helt absorberet i læder (og svamp)
  7. Rens forsigtigt læderet med en ren svamp vredet op med koldt vand.
  8. Tør læderet med en fnugfri klud
  9. Giv læderet en behandling med læderplejemiddel eller -fedt med en fnugfri klud.

Jeg håber, at det lykkes for dig at få fjernet de irriterende kaffepletter! Ovenstående er ikke vidunderkure - men er du hurtig og får gjort noget ved pletten, mens den endnu er frisk, vil det i mange kunne lade sig gøre.