Brændenælde te

Mennesker har siden tidernes morgen brygget skønne varme drikke af brændenælde. Og te af brændenælde er stadig lige populært! Dette skyldes formodentlig den vidunderligt milde og fine urtesmag, som rigtig mange holder meget af. Og så har det formodentlig også en vis betydning for populariteten, at te af brændenælde har ry for at være sund og rig på gode vitaminer og mineraler. Se vores helt fantastiske teer med brændenælde her på siden!

Viser 1-10 af 10 element(er)

Brænder man sig ikke i munden, når man indtager brændenældete?

Hvorfor skulle man dog lave te af ukrudt?

Hvad smager det dér brændenældete overhovedet af?

Er det rigtigt, at brændenældete er godt for helbredet?

Spørgsmål er der nok af, når snakken falder på brændenældete! Dette har måske sin rod i, at denne - i øvrigt helt vidunderlige - urtete har et lidt særligt ry, der går tilbage til hippie- og efterhippietiden i 60'erne, 70'erne og endda 80'erne. Da var det stadig ret moderne at lave sin egen naturlige "ukrudtste", som angiveligt havde en masse positive gevinster for helbredet, samtidig med at den passede perfekt ind i billedet af en naturlig, biodynamisk og helt eller til dels selvforsynende mikro-makro-levevis.

Planter med et genialt forsvarssystem

Vi kender alle de dér irriterende nælder, der giver den mest ubehagelige svie/smerte, når man man ved et uheld kommer til at strejfe dem. Derfor er brændenælder også en nærmest forhadt plante, når den med lynets hast breder sig i blomsterbedet eller havens hyggekroge. Den er ret hårdfør, og den har det som sagt med at brede sig, hvis ikke den holdes helt nede eller fjernes helt. Med rod.

Men...ser man på brændenælder på en lidt anden måde, så er der jo tale om planter, som egentlig er ret geniale! De har dette her super smarte forsvarssystem med blade og stængler, der er beklædt med bittesmå fine og super spidse hår, som er fulde af gift. Når mennesker eller dyr rører ved stænglerne eller bladene, knækkes de fine spidser af hårene. Dette medfører, at der skæres bitte små revner eller huller i huden, som derefter kommer i berøring med giften. Og så har vi problemet... Det er dog vigtigt at vide, at giften ikke er farlig for mennesker - den medfører blot et irriterende ubehag.

Anvendelsesområder for brændenældete

Brændenælder har en lang historie både indenfor folkemedicinen og som ingrediens i madlavning. Man ved faktisk med sikkerhed, at de gamle vikinger brugte nælderne i maden, ligesom man har også viden om, at de anvendtes som medicin i antikkens Grækenland. Uanset hvordan brændenælder i øvrigt er blevet brugt igennem tiden, så er de angiveligt ret næringsrige for så vidt angår vitaminer og mineraler. Derfor giver det også mening at bruge dem i mad og drikke.

Brændenældete er en ren urtete, som laves på baggrund af tørrede dele af store nælder - brændenælder. Det er i denne forbindelse vigtigt at forstå, at når planten tørres, forsvinder også fuldstændig risikoen for at blive brændt af nælden!

Brændenældete kan selvfølgelig indtages som en lækker og mild te, der har et elegant præg og en lidt urteagtig smag, som rigtig mange holder meget af! Ren brændenældete kan dog også bruges i madlavning som sådan. Du kan eksempelvis anvende de tørrede plantedele i lækre hjemmebagte brød, frikadeller, tærter og pandekager. Til denne brug kan du eventuelt lade de tørrede urtedele opbløde i lidt varmt vand, inden du tilsætter dem til maden.

Tre gamle husråd

Vi har fundet nogle gamle husråd, der omfatter brug af ren brændenældete. Vi kan på ingen måde garantere, at de virker, men vi videregiver dem dog gerne - og du må så selv prøve dem af for at konstatere, om virkningen er som beskrevet:

  • Det påstås, at brændenælde gavner slimhinderne, og hvis du lider af høfeber, skulle du kunne blive mindre følsom overfor pollen, hvis du i nogle uger dagligt indtager ren brændenældete tre gange om dagen. Begynd ca. en måned før pollenstart, for er høfeberen allerede brudt ud, kan selv den bedste brændenældete nok alligevel ikke stoppe den.
  • Det påstås også, at ren brændenældete hjælper mod akne. Der skal angiveligt indtages en liter te hen over dagen, indtil aknen er forsvundet.
  • Nogen mener helt bestemt, at hvis man tilsætter hakket tør eller frisk brændenælde til hønsefoder, så lægger hønsene flere æg.....

Igen: Vi påstår ikke, at husrådene virker, eller at brugen af brændenældete er sundhedsfremmende, men det er i hvert fald et middel, der hyppigt anvendes i folkemedicinen, og som derfor måske har en helsefremmende virkning. Det er op til dig selv at prøve de gamle husråd af og vurdere, om virkningen er som ønsket og påstået.

Svar på de dér spørgsmål

...og for lige at svare på spørgsmålene først her i teksten:

Man kan ikke brænde sig i munden af brændenældete

Nej, man brænder sig ikke i munden, når man indtager brændenældete! Når brændenælde overhældes med kogende vand eller tørres, holder de op med at brænde. Derfor kan denne urt sagtens bruges i både teer, pestoer, salater osv., hvis ellers man håndterer den korrekt.

At en plante opleves som ukrudt, gør den ikke uegnet til te

At en plante ses som ukrudt, er jo blot et udtryk for, at den kommer af sig selv og i øvrigt er uønsket, f.eks. i haven. Men den er altså ikke mindre plante end alt muligt andet, som vi selv vælger at så eller plante i haven. Og den egner sig ikke mindre til at lave lækker og velsmagende urtete af end diverse krydderurter, æbleskræller, limeskal, ingefær etc.

Brændenældete smager mildt og "grønt"

Det er svært at forklare en smag, men brændenældete smager altså mildt, fint og "urteagtigt" - næsten som en te på babyspinat, hvis ellers man kan forestille sig det. Mange holder utroligt meget af denne fine og næsten elegante smag, og det er i øvrigt helt almindeligt også at tilføje et par dråber citron eller lime samt lidt honning eller rørsukker til sin brændenældete, hvis man gerne vil have, at den smager af lidt mere.

Brændenældete siges at være sundt

Vi må selvfølgelig ikke her udokumenteret påstå, at brændenældete er godt for helbredet! Vi kan dog godt fortælle, at Danmarks Naturfredningsforening på deres side oplyser, at brændenælder er rige på A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og ikke mindst protein. Husk dog, at planten alene ikke kan dække dit daglige vitaminbehov.

Derudover oplyses det også, at brændenælder kan fremme mælkeproduktionen hos ammende, angiveligt virker vanddrivende og udrensende og kan modvirke inflammation og anvendes mod gigt. Om det er korrekt, kan vi ikke her påstå uden at føre bevis derfor. Vi kan dog godt fortælle, at brændenælder altid har haft ry for at være sunde at indtage. Men du må altså selv vurdere, om dette er korrekt. Vi har i hvert fald ingen steder set eller hørt, at brændenældete ligefrem skulle være usundt.

Brændenældete hos NORU

Hos NORU kan du få nogle ret spændende teblandinger med brændenælde, ligesom du også kan få ren brændenældete. I nogle tilfælde kommer urten dog først rigtig til sin ret, når den sammensættes med andre urter. Derfor findes brændenælde også i rigtig mange af varianterne fra Min Yndlings Te. Kirsten Kronborg laver de skønneste teblandinger med udgangspunkt i, hvad der er godt for kroppen. Og hverken Orange-, Rosa eller Blå Blanding er en undtagelse.

Også Pukka bruger brændenælder i en del af deres teblandinger. Du finder det bl.a. i deres skønne Motherkind Pregnancy, der er perfekt til dig, som er gravid. Særligt hvis du gerne vil skære ned på koffeinindtaget og stadig nyde en lækker te.

Vil du gerne have en ren brændenældete af rigtig god kvalitet? Så får Organic Cleansing Infusion fra Clipper Tea vores allerstørste anbefaling!

Tag selv en oplysende rundtur blandt de forskellige teer her på siden - og klik dig ind på de enkelte for at få nærmere oplysninger om sammensætningen af de forskellige teblandinger.