Datovarer

I Danmark har vi et kæmpestort madspild! Der kasseres enorme mængder fødevarer, som sagtens stadig kunne indtages uden nogen som helst risiko for helbredet. Vil du gerne være med til at reducere det kolossale madspild - og samtidig spare penge - så tag et godt kig på varerne på denne side! Her er tale om varer, som nærmer sig eller har overskredet "Bedst før"-datoen, men som stadig godt må sælges og kan indtages uden risiko, da de ikke er let-fordærvelige!

I den vestlige verden kasseres enorme mængder fødevarer, blandt andet fordi både butikker og forbrugere stadig tror, at der er en stor risiko ved at indtage dem efter "Bedst før"- eller "Mindst holdbar til"-datoen. Lad os sige det med det samme: Sådan er det ikke! Hvis ellers disse fødevarer har været opbevaret korrekt, bliver man ikke syg af at indtage dem efter udløbet af denne dato. De kan måske have ændret farve eller struktur, eller de kan have ændret smag eller duft, men de bør ikke være fordærvede i hverken større eller mindre grad.

Madspild

Alene i Danmark kasseres årligt mere end 700.000 tons fødevarer! Det sker dels i fødevareindustrien, i institutioner, storkøkkener, hoteller og på restauranter, i detailhandlen og i de private husholdninger. Især i detailhandlen og ikke mindst i de private husholdninger er madspildet helt enormt - og det bør vi gøre noget ved! Det betyder nemlig ikke alene et gigantisk spild ressourcer og penge, men medfører samtidig en stor belastning af miljøet. Og det bør være helt unødvendigt, at så meget spiseligt kasseres af forskellige årsager.

Hos NORU

Generelt forsøger vi hos NORU at være miljøbevidste. Det gør vi, fordi det giver stor mening! Og ofte er det endda ikke de store ændringer, der skal til, for at gøre tingene mere hensigtsmæssigt og miljøansvarligt.

Når det kommer til madspild, så piner det os gevaldigt, hvis vi er nødt til kassere varer. Vi vil simpelthen så gerne være med at reducere det spild af ressourcer, der sker, når varer bare må kasseres, selvom de sagtens kunne indtages uden nogen som helst risiko for sundheden. Derfor sælger vi dét, vi kalder for "datovarer". Her er tale om gode varer, som er allerbedst før en bestemt dato, men som man ikke bliver syg af at indtage derefter. Der kan måske være ændringer i farve, udseende eller smagsnuancer - og derfor sælger vi varerne billigt - men du får ikke ondt i maven af at indtage dem, hvis ellers du opbevarer dem korrekt.

I de enkelte husholdninger

Vi bør allesammen være med til at reducere madspild - andet giver ikke mening. Og der er mange måder, hvor vi også som enkeltpersoner eller som familier kan være med til at gøre en forskel! Her er et par forslag til, hvordan du som forbruger kan reducere madspildet i din egen husstand:

- Sørg for altid at opbevare dine fødevarer hensigtsmæssigt og som minimum iht. til mærkningen på emballagen.

- Kassér ikke færdiglavet mad, blot fordi du eller familien ikke gider at spise det samme flere dage i træk, eller fordi der ikke er nok til hele familien næste dag. Frys ned og lav f.eks. en ugentlig restedag - eller tag resterne fra gårsdagens middag med til frokost næste dag. Brug rester af kødsauce på pizza. Gem frikadeller til madpakkerne. Spis en rest broccoligratin som tilbehør til stegt kød, og en rest stegt kylling i en lækker sandwich med friske grøntsager og lidt hjemmelavet karry- eller hvidløgsmayo. Der er masser af muligheder for ikke at kassere god færdigtilberedt mad - det kræver blot et par tanker og lidt planlægning.

- Lav madplan - f.eks. en gang om ugen. Ved på forhånd at tage stilling til, hvad der skal spises de enkelte dage, købe ind derefter og opbevare fødevarerne hensigtsmæssigt i forhold til madplanen, reduceres risikoen for, at du pludselig står med fødevarer, der er fordærvede, fordi de ikke lige blev brugt.

- Køb fornuftigt ind. Køb datovarer, når der er tale om ikke-letfordærvelige fødevarer - det giver mening, og du sparer endda penge derved, ligesom butikken slipper for at skulle kassere varer, som sagtens kunne spises uden risiko for helbredet.

- Ha' styr på dit køleskab og dine køkkenskabe, og brug din sunde fornuft. Sørg for at planlægge måltider efter, hvad du har i køle- og køkkenskabe, og sørg for at have overblik over, hvad skabene rummer, så du ikke glemmer visse varer.

- Husk at spise frugten, mens den er frisk, og drikke mælken, inden den bliver sur. Og husk at brød ikke behøver altid at være helt friskbagt - det kan også spises dagen efter. I det hele taget: Tænk dig om. Og genbrug også gerne emballage, i det omfang det er muligt.

- Lad være med bare for en sikkerheds skyld at købe flere madvarer ind, end du skal bruge. Planlæg dine indkøb og hold dig til planen.

- Husk, at der er forskel på "Bedst før"- og "Sidste anvendelse"-datoer - læs mere nedenfor.

Sund fornuft

Fødevarer, der er mærket med en "Bedst før"- eller "Mindst holdbar til"-datoer, er ikke let-fordærvelige. Det betyder, at de uden risiko - hvis ellers de har været opbevaret korrekt - kan anvendes efter udløbet af datoen. De kan dog have ændret smag, farve, struktur osv., men de er ikke farlige.

Fødevarer, der er mærket med en "Sidste anvendelse"-dato bør til gengæld ikke indtages efter denne dato, da de kan være fordærvede i en eller anden grad.

Når du som forbruger skal vurdere, om en fødevare kan indtages, bør du dog altid - og uanset om datoen er overskredet eller ej - bruge din sunde fornuft! Lugter den råddent, eller ser du eksempelvis mug eller skimmel på varen, bør den ikke indtages. Det er vigtigt at pointere, at det kan ske med alle fødevarer - uanset om holdbarhedsdatoen, som er skrevet på varen, er overskredet eller ej. Det kan f.eks. ske, hvis en varen ikke har været opbevaret korrekt, eller eksempelvis hvis en vacuum-pakning er punkteret - også selvom man ikke kan se hullet.

Tag et kig på vores datovarer her på siden. Der er ofte gode penge at spare, du bliver ikke syg af at indtage dem, og ved at købe dem medvirker du aktivt til reduktion af madspild. Det er da en sand win-win-win på mange fronter.