Stempelkaffe

Viser 1-24 af 86 element(er)

Ligesom når der brygges filterkaffe, er noget af det skønneste ved brygning af kaffe på stempelkande duften! De færreste kaffedrikkere har let ved at modstå den vidunderlige aromatiske duft af friskbrygget god kaffe, der breder sig overalt i rummet, hvor der brygges! Og så er stempelkande kaffe i øvrigt let at brygge - se nedenfor hvordan du gør.

Hos NORU tilbyder vi virkelig god kvalitetskaffe - også til netop denne måde at brygge på. Og naturligvis tilbyder vi også virkelig gode og funktionelle stempelkander i mange forskellige størrelser og fra forskellige producenter.

Vil du gerne have leveret kaffen malet til stempelkande? Den klarer vi! Du skriver det blot til os som en kommentar, så sørger vi for rette malingsgrad på dine kaffebønner.

 

Kaffe til stempelkande

En dejlig kaffeoplevelse afhænger i allerhøjeste grad af både kaffebønnernes kvalitet, deres formalingsgrad og ristning, men også af dosering, vandtemperatur og opbevarings- og bryggeredskabernes art, kvalitet, stand og rengøringsgrad. Når du skal vælge kaffe til stempelkande, bør du - ligesom til brygning af filterkaffe - overveje, om du vil købe formalede bønner eller selv vil kværne bønnerne lige før brygningen, så kaffen bliver så frisk og aromafyldt, som overhovedet muligt. Hos NORU kan du købe begge dele: Både rigtig gode formalede kaffebønner, der egner sig specielt godt til stempelkaffe, og hele perfekt ristede kaffebønner til samme brug, men som du selv let kan kværne, hvis du har en kaffemølle/-kværn. En sådan kan du selvfølgelig også erhverve dig hos NORU. Så altså: Skal det være så let som muligt, bør du vælge formalet kaffe, men skal kaffen være så frisk som overhovedet muligt, bør du vælge hele bønner.

Formalingsgrad

Formalingsgraden på kaffebønnerne er en vigtig faktor, når der skal brygges kaffe med en delikat og afbalanceret smag. Jo større de malede kaffebønne-partikler er, jo længere tid skal bønnerne være i kontakt med varmt vand for at frigive de bedste aromastoffer. Stempelkaffe, der netop er i kontakt med vandet i lang tid, bør derfor være groftmalet. Se NORUs store sortiment af kaffebønner, der egner sig specielt godt til stempelkaffe, længere nede på siden.

Opbevaring

Hvis du foretrækker at anvende formalet kaffe til din stempelkaffe, bør du være opmærksom på at opbevare bønnerne korrekt. Dette gælder naturligvis også, hvis du selv maler din kaffe, men ikke anvender den med det samme. Kværnede kaffebønner bør altid - af hensyn til både holdbarhed og bevaring af de fine aromastoffer - opbevares i en lufttæt beholder, og det anbefales klart, at man anvender kaffen indenfor 14 dage efter åbning af posen (eller hjemme-kværningen). Skal man være væk i længere tid - f.eks. på ferie - bør man opbevare kaffen i køleskabet, mens man er væk. Dér bør den dog ikke ellers opbevares, når man løbende bruger af kaffen, idet der kan dannes kondens ved mange hyppige temperaturskift, når kaffen tages ud af og sættes tilbage ind i køleskabet.

 

Brygning af stempelkaffe

Selve brygningen

Brygningen af stempelkaffe er super let: 

  • Kog vand til kaffen - brug evt. en af NORUs virkelig lækre og funktionelle kedler. Lad vandet køle af et minut eller to, inden brygning. Det anbefales, at vandet til stempelkaffe har en temperatur på omtrent 93-96 grader, når brygningen starter. Den rette temperatur opnås ved at lade friskkogt vand stå i ca. 1 minut, inden det anvendes til kaffebrygning. For koldt vand giver nemlig en ret syrlig kaffe med noget mindre smag, og for varmt vand giver en kaffe med en besk og i nogle tilfælde nærmest brændt smag.
  • Træk stemplet op og ud af stempelkanden
  • Hæld ca. 7 gram (en stor spiseskefuld) groftmalet kaffe pr. 1,5 dl. vand i kanden.
  • Hæld det kogte og let afkølede vand over kaffen i kanden.
  • Rør rundt i kanden, så kaffebønner og vand blandes godt.
  • Sæt stemplet i toppen af kanden igen, men undlad at trykke det ned.
  • Lad kaffen trække i ca. 4 minutter, og tryk derefter stempelfilteret langsomt i bund i kanden. Når du trykker stemplet i bund, bør du sikre dig, at kanden står på et plant og fast underlag - evt. på en fugtig klud, så den ikke så let skrider. Hold fast i hanken med den ene hånd, mens du trykker stemplet ned med den anden - sådan sikrer du dig, at kanden ikke skrider eller kaffen skvulper over, hvis stemplet skulle smutte eller kanden tippe.

Husk, at hvis du laver en stor kande stempelkaffe, som skal drikkes over længere tid end lige her og nu, bør den hældes over på en termokande, hvor den kan holde sig frisk og varm i længere tid! Dog vil det nok være en endnu bedre idé at brygge kaffen i en mindre stempelkande, så du kun laver den mængde, som du kan drikke her og nu - og så til gengæld lave en ny kande kaffe, når trangen atter melder sig. For stempelkande kaffe er nu engang mest delikat, når den er helt frisklavet.

 

Renholdelse af redskaber og tilbehør

Det er af stor vigtighed, at redskaber og tilbehør til kaffebrygning altid skylles eller rengøres efter brug. Især er dette vigtigt af hensyn til kaffens smag, der meget let kan ændre sig i endda ret negativ retning, hvis vandet eller den friskbryggede kaffe kommer i berøring med redskaber med gamle kafferester. Efter brygning på stempelkanden bør man altså ikke alene skylle de brugte kaffebønner ud, men også sørge for at vaske både selve glaskanden, låget og stemplet med filter og stang - altså alt, der kommer i direkte kontakt med kaffevandet og den friskbryggede kaffe.