Jeg elsker simpelthen forfriskende koldbrygget kaffe - så er det sagt! Med et par dråber lækker kaffesirup og masser af knust is, er det for mig intet mindre end den perfekte læskedrik - både sommer og vinter! Mange vil dog nok foretrække den også med en sjat mælk, men resultatet er det samme: Man får en fantastisk delikat, mild og rund kop iskaffe, der har et højt indhold af koffein, men til gengæld næsten ingen af de sure og bitre smagsstoffer, som man ellers almindeligvis oplever i kold kaffe.

Koldbrygget kaffe = kold kaffe?

Det ser ens ud - koldbrygget kaffe og så kaffe, der er afkølet. Men det er langt fra det samme, og det smager slet ikke ens. Det ville ellers være let at tro, for begge dele er jo i sidste ende kold kaffe. Forskellen ligger bare i, at den afkølede kaffe har været varm først - og det giver en helt anden smag, end koldbrygget kaffe er kendt for. Der er også den væsentlige forskel, at den koldbryggede kaffe almindeligvis tager 12-16 timer at tilberede, hvor en kop almindeligt brygget kaffe jo ikke tager ret lang tid om at afkøles. 
Vi er mange, der slet ikke bryder os om almindelig kaffe, der er blevet kold. Den har nemlig ofte en - i hvert fald i min mund - underligt ubehagelig sur smag med en bitter undertone af noget gammelt, der burde have været kasseret. Kaffe, der er afkølet, kan være noget af en udfordring for smagsløgene, men hvis den kolde kaffe er taget af varmen, så snart den er brygget, kan der dog godt komme en god og velsmagende iskaffe ud af den. Den smager bare helt anderledes end god koldbrygget kvalitetskaffe, og personligt foretrækker jeg det sidste. Med mindre altså, at den afkølede kaffe transformeres til en virkelig lækker dessert, hvor isterninger og mælk erstattes af vaniljeis, lidt rom eller cognac, en klat flødeskum og lidt revet chokolade på toppen...

Sådan koldbrygger man kaffen

Koldbrygget kaffe er frisk, mild, sødlig, rund og venlig i smagen, og når man indtager den, fornemmer man klart, at det er meningen, at den er kold! Af ovenstående er det vist tydeligt, at jeg personligt foretrækker koldbrygget kaffe fremfor "gammeldags" iskaffe. I mine øjne smager den nemlig langt bedre, den læsker helt fantastisk, og den kan både drikkes som den er eller gøres til en vidunderlig let iskaffe. 
Man kan naturligvis sagtens koldbrygge i en kande eller skål, men med en rigtig koldbrygger-karaffel med indbygget filter og låg, bliver det bare så meget lettere at have med at gøre.

Det skal du bruge

  • Groftmalede kaffebønner af god kvalitet
  • Vand fra vandhanen
  • En koldbrygger

Fremgangsmåde

  1. Fyld filteret i koldbryggeren med en passende mængde groftkværnede kaffebønner. Hvis du ikke har prøvet at koldbrygge kaffe før, anbefaler vi, at du starter med at brygge i målestoksforholdet 1:4 - dvs. 1 del kværnet kaffe til 4 dele vand. 
  2. Sæt filteret fast i karaflen
  3. Fyld koldt vand på karaflen
  4. Skru låget på og sæt koldbryggeren i køleskabet. Lad kaffen trække i minimum 12 (men gerne op til 16) timer. Herefter er alle de skønneste smagsstoffer fra kaffen trukket ud i vandet, og du har den dejligste læskende koffeinholdige koldbryg. 
  5. Fjern koldbryggerens filter og servér - gerne med lidt kaffesirup, mælk og masser af isterninger.

Tre gode tips!

  • Holder du lige så meget af koldbrygget kaffe, som jeg gør, så gør dig selv den tjeneste at anskaffe dig mere end en enkelt koldbrygger. Det giver dig mulighed for at brygge lidt mere kaffe af gangen - og kaffen (uden mælk) kan i øvrigt holde sig frisk i køleskabet i op til 5-6 dage efter brygningen!
  • Gør det til en vane at klargøre kaffen og sætte den i køleskabet hver aften. Eller endnu bedre: Klargør den sidst på eftermiddagen - så har du dejlig forfriskende og iskold kaffe allerede næste morgen! 
  • Orker du ikke det dér med selv at skulle koldbrygge, så vælg den lette kvalitets-løsning: Køb koldbrygget espresso, som er super lækker og helt klar til brug! Hvis du vælger vores super delikate håndbryggede ICED fra Farm Mountain, får du mange herlige varianter med masser af god smag at vælge imellem. Og i flasken er der til mange mange lækre glas iskaffe! Vi har blandt andet også fantastisk koldbryg fra evigt populære Peter Larsen Kaffe. Også denne er et værdigt alternativ til den hjemme-koldbryggede kaffe. 
Skål - og velbekomme!