Havregrynskugler er en super populær klassiker i næsten ethvert dansk hjem - og især i de, hvor der er børn eller barnlige sjæle. Og de fleste elsker dem: Lækre hjemmelavede havregrynskugler! Når denne klassiker er lavet med gode råvarer, og når kuglerne efterfølgende opbevares rigtigt, er de næsten umulige at ødelægge.

Kan varieres i det uendelige

Også hos NORU kan vi rigtig godt lide havregrynskugler, og en af de fantastiske ting ved netop denne søde snack er, at den næsten kan varieres i det uendelige. Eksempelvis kan man tilføje aromaen et lækkert pift af sød spiritus, kraftig kaffe, frisk pebermynte, eksklusiv polynesisk vanilje etc., og konsistensen kan beriges med lidt ekstra lækkert knas i form af eksempelvis hakket chokolade, letristede hakkede valnødder eller mandler eller med lidt finere hakket sprød karamel. På samme vis kan man lave kuglerne både med og uden kakao, og de kan sluttelig trilles enten på helt klassisk vis i kokos, eller eksempelvis i godt kakaopulver, finthakkede nødder, Tivoli- eller lakridsdrys eller måske i skønne knasende sukkerristede havregryn. Også her sætter kun fantasien grænser.

Det allerbedste ved havregrynskugler er, at børnene elsker at være med til at lave dem! Og netop børnene kan tit være dem, der kommer med ideer til nye skønne variationer af kuglerne - lad dem endelig lege med nye skønne smagskombinationer. Måske ender de op med at skabe familiens helt egen nye favoritudgave af de skønne havregrynskugler.

Råvarerne skal være i orden

Der er næsten ingen regler, der ikke kan fraviges, når der skal laves havregrynskugler - men de tre hovedingredienser - havregryn, smør og sukker - er svære at komme udenom, hvis man vil lave super delikate havregrynskugler. Husk blot, at hænderne skal vaskes grundigt, inden man går i gang med at trille kuglerne - og at det er et must for den gode smag, at der anvendes reelle og gode råvarer. F.eks. bør man anvende rigtig smør - og altså hverken fast margarine, flydende stegemargarine eller blandingsprodukter - til sine havregrynskugler. Ligeledes giver det mening at anvende god kaffe, ægte spiritus og helst ægte vaniljekorn, når du laver variationer af de super lækre kugler. Det hele bidrager til, at kuglerne får en helt fantastisk skøn smag og konsistens.

Husk i øvrigt, at der er smør i havregrynskuglerne. Det betyder, at dem, man ikke spiser med det samme, skal opbevares på køl - ellers risikerer man, at smørret bliver harsk.

Her får du opskriften på vores egen dejlige udgave af havregrynskugler. Denne variation er med kakao og god kaffe, og kuglerne trilles på klassisk vis i kokosmel. Disse kaffe-havregrynskugler er efter vores mening ekstra lækre, fordi kaffen tager toppen af sødmen og gør kuglen lidt mere “voksen” i smagen.
Du får 20-30 havregrynnskugler ud af en enkelt portion.

Velbekomme!

Det her skal du bruge:

  • 85 gram havregryn - gerne grove
  • Ca. 2 spsk. færdigbrygget kaffe
  • 50 gram sukker
  • 50 gram kokosmel
  • 2-3 spsk kakao
  • 100 gram blødt smør
  • Ekstra kokosmel til at trille kuglerne i

Så nemme er de at lave:

  1. Bryg en kop - gerne stærk - kaffe og lad den køle af til stuetemperatur
  2. Tag smørret ud af køleskabet, så det kan blive blødt - eller læg det i en lille mikroovnfast skål og giv det 10-15 sekunder i mikrobølgeovnen
  3. Læg kaffen, smørret og alle de øvrige ingredienser (undtagen kokosmelet) i en skål
  4. Ælt ingredienserne sammen til en sammenhængende dej og tril kugler i en passende størrelse
  5. Rul kuglerne i kokosmel og stil dem på køl