Pesto

Her finder du virkelig lækker pesto i mange herlige varianter! Og vi kan tilbyde både helt klassiske pestoer og nye spændende og delikate varianter.

Ligesom mexikanerne har deres salsaer og moler, har spanierne deres mojo og romescou. Franskmændene har lækre tapenader. I Mellemøsten har man humus. I Nordafrika har man forskellige slags auberginebaseret dip. Og så har Italienerne - ikke mindst - deres lækre pestoer! Altsammen er der tale om mere eller mindre konsistensfaste aromatiske saucer eller "smørelser", der tilfører masser af smag og cremethed til eksempelvis pasta, fisk, fjerkræ, skaldyr og grillet kød og brød.

Fælles for pesto- og salsatyperne fra de forskellige lande er, at de ofte indeholder følgende:

  • Krydderurter (eksempelvis basilikum, ramsløg eller persille) eller grøntsager (eksempelvis oliven, rød peber, tomater eller auberginer)

  • Noget der skaber konsistens (ofte nødder, oliven, mandler eller pinjekerner)

  • Noget med styrke (eksempelvis hvidløg og/eller chilli)

  • Noget med salt og fedme (eksempelvis Parmesanost eller Pecorino) 

  • Noget at binde det hele sammen med (oftest oliven- eller anden olie).

Klassisk pesto

Den klassiske pesto hedder egentlig "Pesto Alla Genovese" og er Norditaliensk. Man mener, at den blev til engang i 1500-tallet. Den består helt enkelt af knust hvidløg, masser af frisk basilikum, pinjekerner, revet Parmesanost og olivenolie. Ofte tilfører husmødre og kokke selv deres eget pift til den klassiske pesto - eksempelvis i form af cashewnødder og måske lidt chilli eller revet citronskal.

Navnet Pesto kommer af det italienske ord Pesta, der betyder "knust". Navnet refererer til tilberedningsmåden, hvor man i en morter nærmest kværner/maler ingredienserne sammen. I dag vil de fleste nok anvende en blender til tilberedningen, men vil man have det fulde udbytte af basilikummen, frigives smagen fra bladene bare bedst, når man bruger en morter.

I dag findes der mange varianter af den klassiske pesto. I nogle af varianterne erstatter man basilikum med andre krydderurter - f.eks. ramsløg eller persille. I andre varianter erstatter man Parmesanosten med en anden ost - f.eks. Pecorino. Og så er der variationer af pesto, hvor man har erstattet pinjekernerne med eksempelvis valnødder eller mandler. Og røde varianter, der er baseret på soltørrede tomater og/eller rød peber. Kort sagt, så dækker navnet pesto i dag over en lang række ret forskellige "saucer".

Hvad kan man egentlig bruge pesto til?

Pesto er genialt i mange forskellige sammenhænge. Her får du et par idéer til, hvordan du kan bruge det:

  • Brug det i stedet for pastasauce. Rør en stor skefuld pesto i den varme nykogte pasta. Det tilfører masser af skøn smag, uden at pastaen derved "syltes" helt ind i cremet fløde- eller tomatsauce.

  • Smør dine halverede rå jumfruhummere med masser af pesto, og grill dem derefter i et par minutter på skalsiden, inden de serveres med grillet citron og godt brød. Det er simpelthen gudespise...

  • Læg en skefuld lækker pesto ovenpå dine nygrillede grøntsager, din steak eller dit kyllingebryst. Det tilfører masser af velsmagende "lækkerhed" og erstatter på bedste vis det klassiske kryddersmør.

  • Servér nygrillet brød med masser af pesto i stedet for smør.

  • Brug pesto som dip til eksempelvis rå grøntsager

  • Vend dine ovnstegte eller kogte nye kartofler med pesto. Det trækker dem op på et helt nyt smagsniveau.

  • Brug pesto i salatdressinger. Eller dryp simpelthen pestoen direkte i eller over din salat og vend den evt. forsigtigt, så den fordeler sig.

  • Smør et lag pesto udover din laks, inden du griller eller ovnsteger den. Eller giv simpelthen din lækkert tilberedte laks en skefuld pesto ovenpå, inden du serverer den.

  • Erstat smør og mayonaise på brød og i sandwiches med en lækker pesto. Det er super skønt sammen med eksempelvis tun, kylling og skinke. Det er langt sundere, og det smager helt fantastisk!

Der er selvfølgelig masser af andet, du kan bruge pesto til. Prøv dig selv frem - f.eks. med pesto i omeletter og supper.

Når du ikke orker at lave din egen pesto

Lækre færdiglavede pestoer

Har du ikke overskud til at lave din egen friske pesto? Så overvej at købe en af de mange virkelig lækre færdige pestoer, som er i handlen. De fås i et utal af varianter. Og kigger man sig godt for, når man køber ind, kan man finde dem i meget høj kvalitet. Se eksempelvis vores super delikate pesto fra Lie Gourmet. Her taler vi om meget høj kvalitet - den smager intet mindre end fantastisk!

Super smarte tørpestoer

Orker du ikke besværet med at knuse basilikum, hakke pinjekerner eller nødder, skrælle hvidløg og rive ost? Og har du ikke lyst til at købe et helt glas færdiglavet pesto, når du kun skal bruge en enkelt skefuld? Vil du i det hele taget bare gerne have helt frisklavet pesto med mindst muligt besvær? Så benyt dig af en lækker tørpesto!

En tørpesto er en tørret krydderiblanding, som blot skal røres op med en god olie og tilsættes revet ost. Derefter har du en skøn og velsmagende pesto, som er perfekt i f.eks. friskkogt pasta eller på grillet brød.

Et par af de mange fordele ved tørpesto er:

  • Tørpesto kræver hverken blender eller morter. Der er blot brug for en skål og en ske, når pestoen skal laves

  • Pestoen kan laves med mere eller mindre olie og ost, så den passer perfekt til dine egne ønsker til konsistens og smagsintensitet

  • Pestoen kan laves lynhurtigt og fra gang til gang i netop den mængde, du skal bruge

  • Du er ikke afhængig af at have frisk basilikum, hvidløg eller pinjekerner i huset, når du får lyst til pesto

  • Du kommer ikke til at stå med et halvt glas pesto, som skal spises hurtigt, fordi du ikke brugte det hele på en gang.

Hos NORU kan du få en række super delikate tørpestoer! De er fra blandt andet Puk's Delikatesser og Pazil - to fabrikanter, som i dén grad kan deres håndværk. Tag selv et kig på vores virkelig lækre pestoer her på siden. Du kan klikke dig ind på de enkelte for yderligere information.

Velbekomme (siger vi bare)!