Vinglas

Det kan være sin sag at vælge nye vinglas! De skal være gode at drikke af. Gode at holde på. Smukke. Og ikke mindst så skal de egne sig til den vin, der skal drikkes af dem. Her finder du NORUs rigtig gode bud på fine glas til både rød- og hvidvin samt et par allroundglas. Sidstnævnte er særligt gode, hvis de både skal kunne bruges til rød-, rosé- og hvidvin og hvis du eksempelvis ikke har plads til en større glas serie i skabene.

Viser 1-14 af 14 element(er)

Når du skal vælge vinglas

Når du skal vælge nye vinglas, er der nogle ting, som det er godt at tænke over, inden du beslutter dig endeligt:

Har jeg plads til glassene?

Har du ikke plads i skabet til en hel glasserie, kan det måske være en idé at vælge såkaldte "allround"-vinglas, som nærmest er en slags store hvidvinsglas - eller små rødvinsglas. De kan bruges til både det ene og det andet - og naturligvis også til rosévin.

Hvornår skal glassene bruges?

Det er også en god idé at overveje at købe vinglas, der er så lækre, at de kan anvendes både til hverdag og fest. Tag et godt kig på dine bedste duge, dit fine bestik og dit gæste-service. Vil glassene egne sig til at blive sat sammen med disse? Hvis du er i tvivl, så vælg først og fremmest glas, der er neutrale i farven - så går du ikke helt galt i byen.

Ryger der tit et glas i farten?

Har du det sådan, at du let kommer til at skubbe til dine fine vinglas, så du med jævne mellemrum slår et glas i stykker, er det nok smart at vælge glas, med kort stilk, der ikke så let vælter. Eller i hvert fald vælge så billige glas, at de uden større risiko for økonomien kan suppleres op, når der atter er røget et glas.

Skal glassene være billige?

Når vi taler om vinglas, så fås de i mange kvaliteter og i mange prislejer. Hos NORU har vi fundet en balance mellem kvalitet og pris, og derfor vil du altid få glas af god kvalitet til meget rimelige penge, når du køber dem hos os.

Passer glassene til den vin, jeg holder mest af?

Det er nærmest en hel videnskab at udvælge glas til sin vin. Det handler nemlig også om, at glasset skal kunne understøtte netop dén vin, der serveres i det - og dermed kunne give den bedste vinoplevelse. Eksempelvis kræver en fyldig vin et glas, der ikke lukker duften inde i glasset. Til en sådan bør du undgå glas, der er runde eller "ballon-agtige". Fine, lette og delikate vine derimod kræver glas, der samler duften, og til sådanne egner de runde glas sig til gengæld fortrinligt. Se vores forslag til egnede glas nedenfor.

Forslag til rødvinsglas

Det er vigtigt, at rødvinsglas passer til den vin, der serveres, ligesom de naturligvis bør være store nok.

Lette rødvine

Især vores smukke rødvinsglas fra Broste Copenhagens glasserier Smoke og Amber er særligt velegnede til lette vine. De er mundblæste, æstetiske i udtrykket, meget glansfulde og kommer i ravgyldne eller smukt røggrå farvetoner.

Fyldige rødvine

Til de store fyldige rødvine har vi også glas, der passer perfekt. F.eks. rødvinsglas fra Hübsch. Her er tale om virkelig skønne og en anelse rustikke glas, der tilfører dit middagsbord masser af trendy elegance. Og så fås de både i klart og flot gråtonet glas.

Forslag til hvidvinsglas

Lette hvidvine

Til de fine, lette og elegante hvidvine har vi naturligvis også velegnede glas. Se f.eks. vores virkelig smukke mundblæste Astrid vinglas fra Bloomingville, der fås i både klart og smukt gråtonet glas.

Fyldige hvidvine

Til de helt store fyldige hvidvine egner blandt andet Nordic Bistro hvidvinsglas fra Broste Copenhagen sig mere end fortrinligt. De er mundblæste, har et lidt robust og stadig super elegant udtryk - og så kommer de i virkelig lækkert mørkegråt glas med klar stilk, der er så kort, at de ikke vælter så let.

Forslag til allround-glas (til både rød-,hvid- og rosévin)

Lette vine

Hvis du holder mest af lette vine, går du ikke helt galt i byen, hvis du vælger Astrid vinglas fra Bloomingville. Her er tale om elegante mundblæste allround-glas, der både kan bruges til rød-, hvid- og rosévin, og som pynter gevaldigt på bordet! De fås både i klart glas og i virkelig flot gråtonet glas - og så er de ligesom vores øvrige glas til at betale!

Fyldige vine

Drikker du mest fyldige vine, anbefaler vi, at du vælger de små Nordic Bistro rødvinsglas fra Broste Copenhagen. De er ikke er så kæmpestore, at hvidvin nærmest drukner i glasset, og de er samtidig åbne nok foroven til, at vinens duft kan udvikle sig. Et alternativ er de super lækre rødvinsglas fra Hübsch, der emmer af elegance og også passer utrolig godt til fyldige vine.

...og så lige lidt mere om vinglas

Sådan holder man på vinglasset

Det diskuteres tit, hvordan man holder "ordentligt" på et vinglas, og et eller andet sted må man sige, at det på mange måder vel i grunden kan være ligegyldigt. Der er dog nogle ting, der taler for, at man bruger glassets stilk. Udover at mange finder det uæstetisk med eventuelle fingeraftryk overalt på selve glassets pokal - eller "skål" om man vil - så påvirker håndens og/eller fingrenes varme også vinens temperatur. Derudover så er det bare lettere at nyde synet af vinen - dens farve og glans - i glasset, når man ikke holder på selve glasset, men i stedet på stilken.

Nogen sværger til at holde på glassets fod. Det ser måske elegant ud, men giver måske ikke så meget mening, når man blot skal drikke sin vin. Det er vigtigt, at glasset ligger godt i hånden, så man har kontrol over det, når det løftes til munden. Det får man bedst ved at holde med to fingre øverst på stilken, så undersiden af glasset støttes let mod siden af pegefingeren. Dermed bliver glasset meget let at styre, når der drikkes. Det giver mening.

Serveringsrækkefølge

En hurtig huskeregel er altid at stille glassene i den rækkefølge, som vinen serveres i - og med det første glas ved den hånd, som vinen forventes at drikkes med. Altså almindeligvis fra højre mod venstre, hvor man altså først placerer hvidvins- eller champagneglasset, dernæst rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. Vandglasset kan man stille flere steder - f.eks. til højre og lidt tilbagetrukket fra de andre glas eller ved gaflen i venstre side.

Sådan vasker man vinglas op

De fleste vinglas kan gå i opvaskemaskinen, så længe temperaturen i denne ikke bliver for høj. Mange opvaskemaskiner har i øvrigt et specielt glasprogram. Følg det, hvis du ikke vil gå helt galt i byen, men husk, at der naturligvis skal være fyldt afspændingsmiddel og salt på maskinen.

Vil du hellere vaske glassene op i hånden, kan du naturligvis også gøre det. Her er det vigtigt, at glassene efterfølgende tørres grundigt og gerne til sidst "efterpoleres" med et helt tørt og rent bomuldsviskestykke.

Har glassene fået lov at stå et stykke tid, inden de vaskes op, kan der være indtørrede vinrester eller -rande i glasset. De bør fjernes, inden selve opvasken påbegyndes. Hæld lidt koncentreret sulfo i hvert enkelt glas og fyld varmt vand fra hanen oveni, så aflejringer og indtørret vin er dækket. Lad glassene derefter stå en times tid, så skidtet løsner sig. Derefter kan aflejringerne almindeligvis let fjernes med en opvaskebørste eller en svamp, hvorpå glassene vaskes op som normalt.

Glaspest

Glaspest er en lidt underlig tåget og mælkehvid belægning, der har sat sig i glasset. Der er tale om kiselsyre fra selve glasmassen, der altså viser sig som underlige spøgelsesagtige og mælkede tåger i glasset efter for høj varmepåvirkning. Oftest kommer glaspest på ældre eller meget billige glas, der er blevet vasket ved alt for høj temperatur i opvaskemaskinen, men andre glas kan også rammes af dette irriterende "fænomen".

Det er simpelthen så ærgerligt, hvis ens fine vinglas rammes af glaspest, og derfor giver det god mening, at man vasker sine glas op ved en temperatur, som de med stor sikkerhed vil kunne tåle. Vandet må helst ikke blive over 60 grader varmt, og holder man sig på max. 55 grader, er det endnu sikrere. Som ovenfor nævnt har de fleste opvaskemaskiner et specielt glasprogram - brug dette, når du vasker dine glas op i maskine.

Også den varme fugt, som glassene udsættes for under tørring i opvaskemaskinen, kan være med til at udvikle glaspest. Derfor er det en rigtig god idé altid at åbne lågen til maskinen, så snart der er skyllet for sidste gang. Dermed slipper dampen ud af maskinen. Alternativt kan du vælge at vaske glassene op på glasprogrammet i maskinen, men tørre dem af i hånden straks efter selve opvasken. På denne måde kan du være nogenlunde sikker på, at du ikke får glaspest i dine fine glas - hvis altså opvaskemaskinens temperaturstyring virker, som den skal.