Duge

Dugen har flere formål og er både dekorativ og beskyttende for bordet. Derfor har vi samlet en stor oversigt, der løbende opdateres, med produkter fra de populære forhandlere og mærker. Således håber vi at kunne hjælpe dig til det helt rette valg og dug til dit hjem.

Viser 1-12 af 12 element(er)

Dugens historie

Borddækning har i flere hundrede år afspejlet samfundets ritualer, mode og smag. Spisebordet fik sin faste plads i hjemmet i slutningen af 1700-tallet. Dugen er dog en del ældre, og man har fundet tegn på, at duge blev brugt i 1100-tallet. Oprindeligt blev der brugt flere duge, men i 1800-tallet forsvandt underdugen. Tilbage var overdugen, som nu var den eneste dug. Den hvide damaskdug har længe været tegnet på et fashionabelt hjem med tanke og plads til gæster.

Hvad koster en dug?

Der findes mange forskellige duge i forskellige størrelser, materialer og designs. Duge koster derfor alt imellem 300 kr. og over 1000 kr.

Hvordan vælger du den rigtige dug?

Den rigtige dug kommer an på dine behov, krav og ønsker. Den skal passe ind i dit hjem både stilmæssigt og størrelsesmæssigt.

Størrelse

Størrelsen på din dug kommer an på størrelsen af dit spisebord, hvis du leder efter dug til spisebord. Det er selvfølgelig subjektivt, hvad der er flottest, men det er en god huskeregl, at det oftest er flottest, når der er i hvert fald 15-30 cm dug på alle sider af bordet. Det vil sige, at hvis dit spisebord er 1 meter bred og 2 meter langt, så er en dug i størrelsen 140 cm gange 230 cm eller deromkring ofte et godt bud.

Materiale

Valg af materiale kommer meget an på dine behov. Hvis du har børn eller andre familiemedlemmer, der ofte spilder, er det smartest at vælge duge, der kan rengøres nemt. Det kan f.eks. være akrylduge, staincoat eller voksduge. Voksduge og staincoat er nemmere at gøre rene, da de er belagte med vandafvisende materiale på oversiden. Hvis du i stedet vil have duge, der er lidt lækrere at se på, skal du måske kigge efter en hørdug eller en bomuldsdug. Disse kan være lidt mere "skrøbelige", men de er til gengæld rigtig fine. Så længe du passer godt på dugene, kan de holde mange år - nogle gange flere generationer.

Damaskdug

Damask er en speciel teknik, hvor man har vævet mønstret direkte ind i stoffet. Det laver et design i dugen ved at gøre brug af mat og blank vævning. Damaskduge er klassiske og skabt efter en gammel og traditionsrig metode. Navnet damask stammer fra byen Damaskus. Herfra blev stoffet bragt til Europa af de første korsriddere. Damaskduge er til den kvalitetsbevidste, og dugen er altid et sikkert valg.

Andre krav

Hvis du har andre behov, er det også vigtigt at danne dig et overblik over disse, inden du køber en dug. Det kan f.eks. være du har et rundt bord. Her er det oplagt at købe en rund dug eller en dug, du selv kan klippe til.