Lakridser
Lakridser - søde, salte, stærke, milde
Danmark er et land fuld af lakridselskere! Vi spiser enorme mængder hård og blød lakrids, og det er først og fremmest den kulsorte og søde, salte eller stærke udgave, som danskere især holder af.
Hos NORU finder du mange fantastiske varianter af virkelig delikate lakridser fra Konnerup & Co., Black Lakrids, NORU og Lakritsfabriken. Vi fører blandt andet svenske rålakrids-pastiller, finsk sød og salt lakrids og sågar lakrids med chilli og meget andet. Se NORUs skønne udvalg af lakridser længere nede på denne side.
Sort lakrids
Sort lakrids findes i både en sød og en salt udgave. Nogle mennesker sværger til den lækre søde lakrids, mens andre klart foretrækker den intense, stærke og salte udgave, der kradser lidt i ganen og på tungen. Og så er der den store gruppe danskere, der bare elsker alt, som indeholder lakrids af den ene eller anden slags! Hos NORU har vi noget for enhver smag!
Fremstilling
Sort lakrids laves ved, at ekstrakt af lakridsrod koges, inddampes og knuses til et fint granulat, der efterfølgende koges med sukker og/eller sirup, stivelse (almindeligvis mel eller rismel), evt. yderligere smagstilsætning og lidt olie. Til produktion af saltlakrids/salmiaklakrids - eller “danskerlakrids” som det kaldes i udlandet - tilsættes desuden salmiak (ammoniumchlorid), som giver netop den syleskarpe stærke smag, som er elsket af mange danskere, men som man i mange andre lande finder underlig og endda direkte ubehagelig.
NORUs lakridsprodukter
Som det er de fleste bekendt, indtages den største mængde lakrids i form af små stykker eller stænger, men lakrids anvendes i dag også ofte i bolsjer, slikkepinde, spejdersnus, chokolade, karameller, is og andre desserter, i sirup, halspastiller, tyggegummi, mundskyllemiddel, nikotinprodukter, hostesaft, i te og sågar i kaffe. Hos NORU fører vi blandt andet følgende produkter, som allesammen indeholder lakrids:
-
Te med lakrids
Skønne tebreve og teblandinger med sort te, grøn te, hvid te og urtete med lakrids, koffeinfri te med lakrids, lækker iste med lakrids og dejlig chai med lakrids.
-
Kaffe med smag af lakrids
Hele kaffebønner og malet kaffe med lakrids og delikat koldbrygget og serveringsklar espresso med lakrids.
-
Sirup med lakrids
Vidunderlig kaffesirup med lakrids, som kan anvendes både i varme og kolde drikke, i desserter, i konfekt m.m
-
Søde sager med lakrids
Fantastiske salte og søde lakridser, hvid chokolade med lakrids, indbydende karameller med lakrids, vingummi med lakrids, bolsjer med lakrids og pragtfulde rålakrids-pastiller.
Sundhedsfremmende egenskaber
Lakrids har ry for at give en mængde forskellige helsemæssige gevinster ved indtagelse. Det er dog uklart, i hvilken grad det er korrekt, at indtagelse af lakrids har disse sundhedsfremmende egenskaber, men der er i hvert fald over en bred kam enighed om, at lakrids virker slimløsnende, hvilket især kan komme astma- og bronchitispatienter samt mennesker med andre lungesygdomme eller forkølelse og influenza til gode. Derfor indeholder hostesaft og halspastiller også meget ofte lakrids eller ekstrakt af lakridsrod.
Det menes også, at lakrids virker stabiliserende på fordøjelsen - især hos mennesker der døjer med forstoppelse etc. Desuden har lakrids ry for på effektiv vis at kunne sætte gang i forbrændingen. Sidstnævnte skyldes angiveligt, at blodcirkulationen øges, når man har indtaget lakrids. Desværre skal der dog ret store mængder lakrids til, og dermed kan denne helsefremmende egenskab drukne i de mulige sundhedsskadelige virkninger af indtagelse af for megen lakrids.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan et dagligt indtag af mere end 50 gram lakrids give symptomer i form af hjerterytmeforstyrrelser, svimmelhed, hovedpine etc. hos især særligt fysisk sensitive personer, der døjer med dårligt kredsløb, forhøjet blodtryk eller migræne. Det er derfor en rigtig god rettesnor - især hvis man døjer med en af disse fysiske skavanker - ikke at indtage mere end maksimalt 50 gram lakrids dagligt. Så altså:
Indtag dine lækre lakridser med måde - og nyd dem til gengæld i fulde drag!