Gin

Du kender helt sikkert cocktail-klassikeren Gin & Tonic (eller blot G&T), men ved du, at rigtig mange andre lækre cocktails også er baseret på gin? Og ved du, at gin faktisk fås i mange forskellige smagsvarianter? Her på siden har du mulighed for at se og bestille de efter vores mening absolut allerbedste gin-varianter - se dem alle herunder.

Viser 1-9 af 9 element(er)

I NORU elsker vi god gin - så er det sagt! Og derfor kan du selvfølgelig også finde virkelig lækker gin her i shoppen. Vi kan tilbyde mange forskellige slags gin, som alle er af virkelig god kvalitet og fås i ret spændende varianter! Så er du lige så glad for gin, som vi er, så bør disse simpelthen prøves! 

Hvordan er det nu med gin?

Altså, gin er en spiritus, som hovedsagelig er baseret på udtræk af enebær, men som også i nogen tilfælde tilsættes udtræk af andre bær, rødder, urter, blomster, krydderier etc. 

Klassifikationer

I EU klassificeres gin i fire forskellige typer:

 1. Spiritus med enebær-smag
  Spiritus-typer, der produceres i kedel med gæret korn efterfulgt af en destillation med forskellige botaniske elementer - bl.a. enebær. Minimum 30% Alkohol. 
 2. Gin 
  En spiritus med tydelig enebær-smag, hvor aromastofferne kan være tilsat som essenser til en neutral alkohol. 
 3. Destilleret gin 
  Gen-destilleret ethanol, som er baseret på enebær samt eksempelvis korn, frugt, bær eller andet. Derudover kan den destillerede gin efterfølgende tilsættes yderligere aromastoffer. Når ginen tilsættes større mængder sukker, kaldes den "Old Tom Gin", som altså er en sød gin. Minimum 37,5% alkohol (EU). 
 4. London gin 
  London gin fremstilles af ethanol baseret på eksempelvis korn, frugt, bær eller lignende. Ved gen-destillationen må der ikke efterfølgende tilsættes essenser af nogen art. London dry gin tilsættes maximalt 0,1 gram sukker per liter, og må heller ikke tilsættes hverken farve eller andet - bortset fra vand til at regulere alkoholstyrken ved aftapningen. Minimum 37,5% alkohol (EU). 

Den tidlige historie

Det menes, at det var en læge, der i 1600-tallet udviklede denne spiritus, som et middel mod nyresmerter. Den blev dog lynhurtigt populær som erstatning for dyr importeret brændevin - altså som nydelsesmiddel - især i England, hvor den kunne købes på apotekerne som middel mod flere forskellige plagsomme tilstande. 

I starten krævede det i øvrigt ikke licens at fremstille gin, og drikken, der kunne fremstilles ret billigt, blev derfor meget hurtigt rasende populær i den fattige del af befolkningen, der ellers måtte nøjes med øl alene. Gin blev så populært i England, at der faktisk på et tidspunkt i 1700-tallet fremstilledes 6 gange mere gin end øl i landet! Overalt fandt man såkaldte gin-shops, som var drikkesteder, hvor der først og fremmest eller udelukkende serveredes gin, og både voksne og børn indtog gin i store mængder, hvis de på nogen måde havde mulighed derfor. Det var ganske enkelt en hverdags-stimulans, som gjorde dagligdagens hårde slid og indimellem ubeskriveligt mange krav til at udholde - omend det ofte også medførte helt enorme sociale og helbredsmæssige problemer og hyppige dødsfald på grund af alkoholforgiftning. 

I midten af 1700-tallet pålagdes destillerierne kun at sælge til forhandlere med licens, og dermed bragtes gin-forhandlerne under en formodentlig højst nødvendig offentlig kontrol, hvor de eksempelvis ikke længere slap godt fra at blande eksempelvis terpentin eller svovlsyre i drikken! 

Gin i dag

I dag er gin i Danmark, efter i en årrække at have været sat til vægs af især forskellige slags vodka og breezers, atter blevet utrolig populært. Vi er dog nogle, der hele tiden har foretrukket gin frem for vodka og andre slags spiritus, men der er de senere år kommet en del nye gin-enthusiaster til, og de skal være så evigt velkomne!

Gudskelov er gin i dag i almindelighed ikke noget, man indtager i enorme mængder for bedre at kunne holde hverdagen ud. De fleste nyder formodentlig gin i langt mindre mængder end i 1600-tallets England, og måske først og fremmest som et par lækre Gin Tonics, når det trækker op til weekend, eller når vennerne mødes. 

Der findes et hav af forskellige virkelig lækre cocktails med gin, men herunder får du lige vores Top 3 over de - efter vores mening - allerbedste. Det er simpelthen klassikerne over dem alle, men husk, at det i dén grad er tilladt at lave sine egne variationer over disse helt fantastiske klassiske gin-cocktails:

3 fantastiske klassiske gin-cocktails 

 1. G&T
  Den ubestridt mest kendte gin-cocktail må være Gin & Tonic - altså gin tilsat lækker tonicvand med eller uden ekstra smag. Det er gin-klassikeren over dem alle, og den laves naturligvis også i forskellige variationer og er stadig meget meget populær hos både unge og ældre.

 2. Dry Martini
  En anden nærmest legendarisk gin-klassiker er Dry Martini, der består af gin, vermouth og måske en oliven eller to og/eller et pift citronolie fra en citronskal. Det er også drinken, der kan få alle i et selskab til heftigt at diskutere det korrekte forhold mellem gin og vermouth. Nogen sværger til lige dele af hver, mens andre mener, at der skal langt mere gin end vermouth i denne delikate og stærke cocktail. Lav den, som du selv foretrækker den, og lad dine gæster selv bestemme, præcis hvordan deres Dry Martini skal være. 
 3. Gin & Lime
  Sluttelig vil vi gerne også slå et slag for en tredie helt utrolig lækker gindrink: Gin & Lime! Her er tale om en fuldstændig fantastisk lille drink, som alene består af lige dele gin og limesirup (f.eks. Rose's Lime) samt et par isterninger. Det er en "nippe-drink", som er stærk, syrlig, sød og smager helt fantastisk. Er den for stærk, kan den dog tilsættes et splash danskvand. Prøv den - den smager simpelthen vidunderligt!

Skål!