Te er verdens mest udbredte aromatiske drik, der almindeligvis laves ved at overhælde friske eller tørrede plantedele med varmt eller kogende vand. Drikken indtages enten varm eller afkølet, og sødes ofte med sukker eller honning, ligesom mange foretrækker at drikke te med enten mælk eller citron.

 

Ægte te

Ægte te er fremstillet af blade eller nye skud fra teplanten Camellia Sinensis. Den kommer i mange forskellige varianter og omfatter bl.a. sort te, grøn te og hvid te. Ægte te indeholder bl.a. opkvikkende koffein, antioxidanter, og vanddrivende stoffer.

 

Sort te

Sort te er klassikeren, som de fleste kender. Den sælges i mange varianter, der har det til fælles, at de fremstilles af tebuskens friske blade, der høstes, hviler, rulles, oxideres og tørres. Sort te er meget aromatisk og har en kompleks duft og smag af krydderier, blomster og frugt. Den er opkvikkende og menes desuden at kunne styrke fordøjelsen, blodkarrene og hjertet.

En særlig sort te-blanding er Chai, som i sin oprindelse stammer fra Indien og Pakistan. Den er de senere år blevet yderst populær og opfattes af mange nærmest som en mellemting mellem te og kaffe. Chai er sort te tilsat varme krydderier som ingefær, kardemomme, anis, kanel, laurbærblade, vanilje, peber eller nellike. I dag brygges Chai for det meste på eller med mælk fremfor alene på vand, hvilket giver teen en eksotisk, cremet, krydret og afbalanceret smag og konsistens.

Dosering: 4-5 tsk. pr. liter vand.

Vandtemperatur: 100 grader (kogende).

Trækketid: Trækketiden varierer efter både personlig smag, vandets hårdhed og hvor vidt teen er med eller uden garvesyre. Som en tommelfingerregel bør sort te med garvesyre trække i omtrent 4-6 minutter, mens sort te uden garvesyre bør trække omtrent 8-10 minutter.

Hos NORU finder du et stort udvalg af aromatiske sorte teer og teblandinger - se dem alle her. Vores velkrydrede Chai-teer finder du her.

 

Grøn te

Grøn te fremstilles ligesom sort te af friske blade fra tebusken. Efter høsten tørres bladene, mens man sikrer, at de opnår mindst mulig oxidering. Efter bearbejdningen fremstår bladene stadig grønne og med en frisk, let og ofte lidt græs- eller blomsteragtig smag. 

Grøn te anvendes udover i drikke også hyppigt i mad, kager, brød og konfekt, ligesom den også ses anvendt i hudplejeprodukter. Desuden er grøn te - og måske i særlig grad den pulveriserede japanske Matcha - kendt for sine mange sundhedsfremmende egenskaber. Grøn te har ry for at kunne forbedre hukommelsen og koncentrationsevnen, bekæmpe fedme, forsinke udviklingen af rynker og menes desuden at kunne mindske risikoen for udvikling af Alzheimers og cancer.

Dosering: 3-4 tsk. pr. liter vand.

Vandtemperatur: Omtrent 80 grader varmt kogt vand. Afkølingen til rette temperatur tager ca. 10 minutter.

Trækketid: Trækketiden er individuel fra te til te og afhænger af vandets hårdhed og selvfølgelig af personlig smag, men det anbefales generelt at lade grøn te trække i ca. 3 minutter.

Hos NORU finder du et stort udvalg af spændende grønne teer og teblandinger - se dem alle her.

 

Hvid te

Hvid te er tebuskens friske skudspidser, der plukkes i det tidlige forår og forsigtigt tørres på bakker over et par dage for at skabe en let, mild og sund te. Efter tørringen og en meget let oxidering fremstår tebladene svagt grønne med et ofte næsten sølvfarvet skær og en delikat, fløjlsblød og let blomsteragtig aroma. 

Hvid te indeholder mindre koffein end grøn og sort te, og den er samtidig meget rig på antioxidanter, hvilket gør den populær hos tedrikkere med særlig fokus på sundhed og helse. Den drikkes ofte i forbindelse med måltider og menes at være god for maven og tarmsystemet, ligesom den også siges at have en positiv effekt på nattesøvnen.

Dosering: 3-4 tsk. pr. liter vand.

Vandtemperatur: Omtrent 80 grader varmt kogt vand. Afkølingen til rette temperatur tager ca. 10 minutter.

Trækketid: Trækketiden er individuel fra te til te og afhænger af vandets hårdhed og selvfølgelig af personlig smag, men det anbefales generelt at lade hvid te trække i ca. 3 minutter.

Hos NORU finder du et stort udvalg af delikate hvide teer og teblandinger - se dem alle her.

 

Urtete

Urtete er - som den ægte te - friske eller tørrede plantedele, der overhældes med kogende vand og efterfølgende trækker for at frembringe de behagelige aromastoffer. Urtete fremstilles dog på grundlag af andre planter, urter, blomster, bær og frugter end fra teplanten, og dette er årsagen til, at den ikke kategoriseres som “ægte” te. Dette gør den dog ikke nødvendigvis ringere - hverken i smag eller gavnlige egenskaber - der dog fuldt ud afhænger af de planter, bær, frugter etc., som teen er lavet af. 

Almindeligvis er urtete helt fri for opkvikkende koffein, hvilket gør, at mange foretrækker urtete om aftenen og lige inden sengetid.

Dosering: 4-5 tsk. pr. liter vand.

Vandtemperatur: 100 grader (kogende).

Trækketid: Trækketiden er individuel fra te til te og afhænger blandt andet af personlig smag, men det anbefales generelt at lade urtete trække i 8-10 minutter.

Hos NORU finder du et stort udvalg af lækre urteteer - se dem alle her.