Studentergaver

Viser 1-24 af 66 element(er)

"Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus!"

Endelig! Endelig kan den gamle studenterhymne, som har rod i en 1200 år gammel salme, og som kendes over det meste af Europa, skråles af lungernes fulde kraft, mens øllen i hånden skvulper over, og alle mennesker bare forekommer at være så søde og glade! For det er jo dét, som ordene betyder: "Lad os derfor være glade, mens vi er unge". Eller oversat til mere moderne dansk: "Lad os feste, mens vi kan!"

Festlige dage i juni

Hvis ikke lige du ellers havde tænkt over, at det er ved at være studentertid for en mængde glade unge mennesker, finder du helt sikkert ud af det, når gader og veje i midten af juni måned genlyder af glade råb, hujen, festmusik på høj volumen og masser af begejstrede trut med studentervognenes horn! Det er studentertid!

Når den sidste eksamen er taget, og når den dér hue, som man har set frem til at tage på hovedet, endelig er en realitet, er glæden og lettelsen over at være kommet helt igennem de tre år - og måske endda med et flot resultat - til at føle på. Og det er sommer. Solen brager ned fra en skyfri himmel. Dannebro vajer mod en skyfri turkisblå himmel. Og alle vennerne, familien og selv vildt fremmede mennesker hilser, vinker og smiler, når man støder på dem på gade og vej. Det er tiden for jordbær og champagne. Glæde. Sjov. Høj himmel. Rabarber. Øl. Den bedste Sankt Hans nogensinde. Og det er tiden for venskaber, der cementeres i glædes- og alkoholrus, inden alle efterfølgende går hver deres egen vej ud i livet.

Alle ønsker tillykke, når de ser huen. Det er en helt utrolig oplevelse og en helt særlig tid, som de fleste aldrig glemmer. Og sådan skal det være! For når festerne ebber ud, og studenterhuen er blevet godt slidt og hærget, kommer tiden, hvor der skal tages endeligt stilling til, hvad der skal ske fremover. Det kræver mange tanker. Mange overvejelser. Og beslutninger, som kan få konsekvenser langt ind i fremtiden. Derfor er det, at studentertiden helst skal være så glad, bekymringsfri og sorgløs, som det overhovedet er muligt at gøre den!

Fest i familien

Også for familien er studentertiden tit en lykkelig og festlig tid! Endelig kan man ånde lettet op, for nu står det fast, at det unge menneske ikke alene har vist styrke og overskud til at gennemføre en langvarig ungdomsuddannelse, men også har sikret sig mulighed for at tage sig lige den uddannelse, som han eller hun drømmer mest om. Måske er snittet ikke lige højt nok, men det kan der gøres noget ved. Det vigtige er, at muligheden nu er til stede. Dét er i dén grad værd at fejre - og det gør de fleste familier gudskelov også!

Familiens studenterfejring kan ske på mange måder, men der er selvfølgelig nogle traditioner, som man kan læne sig op ad. De fleste synes nok, at når et ungt menneske i familien bliver student, skal der festes! Først og fremmest er det vel kotume, at den nærmeste familie er til stede på gymnasiet, når sidste eksamen gennemføres og overstås, så huen endelig kan sætte solidt fast på hovedet. Derefter skal der skåles i den medbragte champagne, og studenten skal vel også lige hilse på klassekammeraterne og ønske dem tillykke!

Et par dage senere kommer så hele holdet af nyudklækkede studenter jo forbi hjemmet på en kort, men almindeligvis også overmåde festlig visit, hvor der selvfølgelig skal skåles, ønskes tillykke, og de unge skal have noget i maven, inden de drager videre mod næste glade hjem. Og i en af de efterfølgende dage - eller uger - skal der måske endda tillige være rigtig studenterfest med både familie, venner og medstudenter samlet til uformel havefest med alt, hvad dertil hører?

Fede studentergaver

En af de ting, som i dén grad hører sig til, når den unge i familien eller vennekredsen får huen på hovedet, er en studentergave! Det er simpelthen kotume og tradition at ønske studenten tillykke med en stor eller lille gave. Studentergaven kan være alt fra en smuk buket blomster eller en flaske god champagne til dyrere eller mere personlige gaver. Uanset hvad, så er det vigtigste, at gaven signalerer og gives med glæde og anerkendelse af den store indsats, som studenten har gjort!

Gaver der holder

Studentergaven kan som sagt være stor eller lille. Dyr eller billig. Det vigtige er ikke, hvor meget den koster, men i hvilken ånd den gives.

Mange studenter ønsker sig ting, som kan holde i mange år. De fleste unge står jo i denne alder for at skulle flytte hjemmefra før eller siden, og derfor er det en rigtig god idé at investere i noget, som den unge kan tage med sig og have glæde af i sit kommende nye hjem eller studiebolig. For når først den unge begynder at studere, er pengene oftest små, og der bliver måske ikke lige råd til hverken en lækker espressomaskine, super flotte glas, en fantastisk cocktailshaker til fremtidens mange fester eller til et stilrent og helt vidunderligt barsæt fra Stelton. Derfor er sådanne gaver nærmest geniale til den nyudklækkede student, som ønsker sig ting, som kan holde i mange år og som i øvrigt giver mening for et ungt menneske.

Kender du ikke rigtig det unge menneskes smag, så er en festlig gave en lækkert indpakket gavekurv med champagne og skønne lækkerier! Sådan en gave vækker lykke hos langt de fleste studenter!

Hvad nu med ham eller hende, der ikke bestod studentereksamen?

Det er klart, at det unge menneske, som af den ene eller anden årsag ikke bestod studentereksamen eller hoppede fra i utide, ikke får huen på hovedet. I hvert fald ikke i første omgang. Og det er med sikkerhed ikke rart for ham eller hende at opleve, at alle vennerne fra skolen fester og bliver fejret, mens han eller hun selv ingen særlig opmærksomhed får! Må vi ikke opfordre til, at også disse lige forkæles lidt?

Der kan være så mange forskellige grunde til, at et ungt menneske ikke er i stand til at afslutte sin ungdomsuddannelse til tiden - eller gør det med karakterer, som medfører, at han eller hun kan bestå. Dét unge menneske har om nogen brug for at modtage opmuntring, opbakning, anerkendelse og skulderklap! Måske ikke for at have bestået studentereksamen, men så dog for at være dén, som han eller hun er. Eller for i det mindste at have gennemført gymnasietiden. Eller for noget helt andet! Du kan helt sikkert selv finde på gode grunde til at fejre netop dét unge menneske i din familie eller omgangskreds. Måske netop han eller hun også har brug for en gave, der holder i mange år? Det er i hvert fald sikkert, at det vil blive husket i mange år, hvis nogen vælger også at fejre ham eller hende...for det ene eller det andet.

Giver man også gaver efter andre ungdomsuddannelser?

Nu handler denne tekst jo om studenter og studentergaver, men.....selvfølgelig fejrer man også unge mennesker, der har taget andre ungdomsuddannelser end lige en gymnasieuddannelse. Og ligeledes fejrer man naturligvis også unge, der har gennemført en erhvervsuddannelse. Det kan godt være, at der ikke er lige så mange traditioner forbundet med gennemførelse og afslutning af disse uddannelser, men det ændrer jo ikke ved det faktum, at det unge menneske har gjort en indsats og præsteret noget - og det skal naturligvis fejres med manér!

Det gode ved, at der ikke i alle tilfælde er så mange traditioner forbundet med gennemførelsen af - i hvert fald nogle af - disse uddannelser er, at der så heller ikke er så mange forventninger til, hvordan det skal fejres på den helt rigtige måde! Men selvfølgelig skal det unge menneske også her have eksamensgaver! Sådan er det jo - når mennesker, som vi holder af, gennemfører store projekter, fejrer vi det med dem. Og gaver, der gives i den anledning, modtager de fleste med stolthed og stor glæde.

Tillykke fra NORU!

Se alle vores gode forslag til fantastiske studenter- og eksamensgaver her på siderne. Her er noget for enhver smag, og du kan både finde gaver, som han drikkes her og nu, og gaver der holder i årevis! Og så egner de sig lige godt til en nyudklækket student, til et andet ungt menneske, der har taget sin sidste eksamen og til alle de skønne unge, som lige skal bruge et år mere og godt kan bruge et kærligt skulderklap, selvom det ikke lige blev til eksamen i år!

Hip hip hurra - og stort tillykke fra alle os i NORU!