Saltkværne & Peberkværne

Viser 1-7 af 7 element(er)

Klassikere der giver mening

Det er helt klassisk at sætte salt og peber på bordet, når der dækkes bord. Og på mange måder er det en næsten genial ting, for vi mennesker har jo (gudskelov) forskellige smagsløg, og dét, den ene finder for salt eller for krydret, finder den anden alt for fadt i smagen. Med salt og peber på bordet har man muligheden for, at alle ved bordet selv kan justere salt- og peberbalancen i måltidet til lige præcis sin egen smag. Og dermed er der også en chance for, at alle ved bordet kommer til at synes om - i hvert fald krydringen i - maden.

Salt- og peber

Skal et måltid opleves som virkelig velsmagende, er det afgørende, at smag og krydring passer til ens smagsløg. Det kan være vanskeligt at opnå, hvis man ikke selv er den, der laver maden og derfor løbende smager den til og justerer både saltning og øvrig krydring. Derfor er det så genialt, når der er sat såvel salt som peber på bordet.

Salt

I køkkenet kan salt anvendes både til rensning af opvaskemaskiner, skuring af flasker og til konservering af fødevarer. Og så er det altså som bekendt en utrolig effektiv smagsforstærker til mad. Det er et personligt valg, om man helst vil anvende fint bordsalt i saltbøsse eller groft salt, flagesalt eller måske Himalayasalt i kværn eller kar i køkken og til servering. Anvender man en af de grovere former, kan det dog godt betale sig også at anvende en kværn - eller alternativt et saltkar med lille ske til saltet, så man ikke skal have fingrene ned i saltet, hver gang man skal bruge det. Husk i øvrigt, at det er en god idé altid at være lidt forsigtig med saltet, når der tilberedes mad. Tilsæt lidt ad gangen og smag hyppigt til, så maden ikke ender med at være oversaltet. Hellere lidt for lidt, end lidt for meget. Og tilbyd så regulering af smagen ved at sætte lækker salt på bordet, så den enkelte selv kan justere balancen i retten.

Peber

Peber er - ligesom salt - en af grundstenene i god og klassisk krydring af mad. Nogen hader peber af et godt hjerte. Andre kan nærmest ikke få nok. Uanset hvordan man har det med klassisk sort eller hvid peber, så giver det god mening ligesom med salt at passe lidt på med det under tilberedningen af maden - og så til gengæld sætte god peber på bordet. Så kan enhver ved bordet selv regulere krydringen.

Når du skal vælge, hvilken peber du vil bruge, kan det godt betale sig at sætte sig ind i hvilke kvaliteter, forskellige slags peber har. Sort og hvid peber kommer begge fra planten, der normalt betegnes Sort Peber. Hvid peber anvendes først og fremmest i retter, hvor man ikke ønsker at peberet skal kunne ses - dvs. oftest i lyse retter. Også grønne peberkorn kommer fra samme plante - her er der dog tale om umodne bær, der har en anelse anderledes smag end sort og hvid peber. Rosa peberkorn stammer ikke fra peberplanten, men fra helt andre bærbuske. Langt hen ad vejen tjener rosa peber dog til krydring på samme måde som almindelig peber. Smagen er dog en hel del mere parfumeret - så pas på med ikke at overkrydre med rosa peber.

Fuldender borddækningen

Kværne eller kar med salt og peber fuldender den gode borddækning. Men når man gerne vil dække et flot bord, kommer man dog hurtigt til kort, når det kommer til beholdere til salt og peber. Mange stel indeholder nemlig ikke hverken kværne eller skåle eller andet, som man kan sætte på bordet til netop salt og peber. Derfor er man for det meste henvist til at købe dette ved siden af sit serveringsstel.

Og hvad skal man så vælge?

Det kan være svært at finde beholdere til salt og peber, som man synes passer perfekt til sine tallerkener, bestik og glas. Derfor kan det - i hvert fald til finere brug - godt betale sig at finde noget, der er helt neutralt eller i hvert fald enkelt i sin form og design. Her kan man enten anvende bittesmå skåle til salt og groftkværnet peber, eller man kan finde salt- og peberbøsser eller -kværne, som er ret enkle i udtrykket.

Når man skal vælge kværne, bøsser eller kar til salt og peber, bør man indledningsvis gøre sig klart, om man helst vil have friskkværnet peber og salt til maden, eller om det har mindre betydning. Friskkværnet peber har kraftigere aroma end formalet peber, og foretrækker man dette, så bør man selvfølgelig vælge en rigtig god peberkværn. Her er det vigtigt, at kværnedelene er lavet materialer, som holder, er i stand til at gøre arbejdet og ikke nemt bliver så slidte, at de efter en tid ikke længere kan gøre arbejdet ordentligt. Vælg helst peber- og saltkværne med kværnedele i stål og keramik eller porcelæn - så er der en chance for, at de kværner godt og holder i længere tid.

Går man ikke så meget op i, at peber og salt helst skal være helt friskkværnet, så kan man købe lækkert flagesalt og groftkværnet peber og sætte det på bordet i salt- og peberkar - eller evt. i bittesmå kuvertskåle ved hver kuvert, hvis man ikke finder dette for omstændeligt. Man kan også vælge en kombination - et lækkert sæt med både peberkværn og saltkar, som passer sammen. Det er ikke så let at finde sådanne sæt, men hos NORU har vi fundet et lækkert et af slagsen fra Rig-Tig - se det selv ovenfor.

Salt og peber hos NORU

Hos NORU kan vi netop tilbyde dig virkelig lækkert designede salt- og peberkværne samt -kar, som er flotte og enkle i sit udtryk. Vi kan både tilbyde sæt i lækkert ege- og akacietræ samt i hvidt stentøj og hvidt plast. Æstetikken er i højsædet med disse kværne og kar til salt og peber, og de er så pæne, at de også sagtens kan stå fremme på spise- eller køkkenbordet i hverdagen, hvis man helst vil have det sådan. Tag selv et godt kig på dem ovenfor, og klik dig ind på de enkelte for yderligere oplysninger og priser.