Rom

Fantastisk rom er noget, man ikke lige finder i ethvert supermarked! Her på siden finder du vores eksklusive udvalg af virkelig god rom i forskellige prisklasser. Vi har både en på alle måder helt vidunderlig rom til enthusiasten, der ikke kan få det delikat nok, og lækker og meget aromatisk rom til alle os andre, som bare elsker god kvalitetsrom til kaffen, til desserten og bare til at nyde, når dagen går på held.

At drikke rom før kl. 10 om formiddagen...

...gør dig ikke til alkoholiker - det gør dig til pirat!

Et lidt sjovt citat, som de fleste rom-elskere vil kunne trække på smilebåndet af! Og der er noget om snakken, for man forbinder jo god mørk rom med gamle sømænd, snu pirater, vilde søtogter og varme himmelstrøg - kort sagt: Rom er omgærdet med stor romantik og masser af mere eller mindre sande dramatiske historier og eventyr. Og man kan næsten smage det hele, når man placerer rumpen i den gode lænestol med et glas god mørk rom med masser af intens og dyb smag og med et tydeligt pift af eventyr, tjæret skibstømmer og hvide palmestrande.

For det er jo dét, god rom kan: Få os til at glemme, at virkeligheden jo var knap så romantisk! Sandheden er jo, at rom oprindeligt fremstilledes af sukker fra de der uhyggelige plantager, hvor handlede afrikanere og deres efterkommere i dén grad misbrugtes til det hårde arbejde i sukkerrørsplantagerne. Gudskelov er virkeligheden i dag en anden, og rommen er på ingen måde blevet ringere med tiden!

Hvad er rom egentlig?

Som du sikkert ved, er rom en alkoholisk drik, der kommer i forskellige styrkegrader. Den produceres almindeligvis ved, at saft fra sukkerrør og vand blandes i rette forhold og gæres, til væsken har en alkoholprocent på 8-10, hvorefter den destilleres, til den har en langt højere alkoholprocent - faktisk helt op til 90%. Derefter hældes den på træfade og lagres, hvorved den ikke alene får en helt fantastisk dyb og kompleks smag, men også beriges med sin smukke mørke farve.

Når rommen er færdiglagret, fortyndes den, således at det endelige produkt almindeligvis får en alkoholprocent på omtrent 37-43%. Derefter hældes den på flasker.

Hvid rom

Ægte hvid rom er modsat den klassiske mørke rom en ulagret rom, som egner sig fantastisk til cocktails, hvor den blandes med andre spiritusser, vine og alkoholfri safter, frugtsirupper etc. Den er normalt ret populær hos unge mennesker - måske fordi den er noget sødere end mørk rom, ligesom dens smag almindeligvis er knap så nuanceret og dyb som i mørk rom, hvor smagsløgene nærmest bombarderes med noter af karamel, mørk farin, tobak og krydderier.

I dag fås hvid rom i vidt forskellige kvaliteter, og selvom manges opfattelse er, at hvid rom nærmest pr. definition også er ringe rom, er det ikke nødvendigvis korrekt. Der fås skam spændende hvide rom, som er af en meget høj kvalitet, og faktisk også med succes kan nydes uden tilsætning af sodavand eller andet. Disse kan sagtens være egetræslagrede - og dermed have fået stor smag - selvom slutproduktet er helt uden farve. I visse lande laver man nemlig hvid rom af egetræslagret rom, fra hvilken man simpelthen fjerner farven ved at filtrere rommen i et kulfilter. Så lad dig endelig ikke snydes til at tro, at al hvid rom ikke har dyb og intens romsmag! Og ligeledes bør du heller ikke tro, at al mørk rom nødvendigvis er fadlagret - nogle steder tilsætter man simpelthen farve til en hvid og ulagret rom og kalder den mørk rom! Så se dig godt for, når du investerer i en god rom, så du er sikker på at få, hvad du ønsker.

Køb din rom hos NORU! 

Hos NORU har vi håndplukket og nøje udvalgt nogle få, men helt fantastiske mørke rom! De kommer i forskellige prisklasser og kvaliteter, og vi kan faktisk tilbyde en helt særlig 60 år gammel cubansk rom, som i smag kan slå benene væk under selv den største rom-enthusiast! Den er noget helt specielt og har tillige en historie, som også er noget helt for sig. Der produceres max. 2.000 flasker af denne rom om året, og af disse er det et fåtal, der ender i Danmark. Er du en stor rom-enthusiast bør du virkelig overveje at investere i denne kostbare rom - eller ønske dig den til det runde jubilæum eller den helt store fødselsdag. Læs selv meget mere om vores Rum Isla del Tosoro her.

Mindre kan dog i nogle tilfælde også gøre det, og holder du af virkelig god rom, er et andet bud på en sådan vores skønne og yderst populære 15 års rom fra Big Farm Boys! Den er produceret i Spanien og har en helt fantastisk nuanceret smag og sødme, som man ikke kan andet end nyde intenst, når man er så heldig at have en flaske af denne i huset. Den er super let at drikke og smagen er beriget med de skønneste noter af mandel, appelsin, rosin og egetræ.

Vidste du...

  • ...at rom tilbage i tiden i visse dele af verden hyppigt anvendtes som betalingsmiddel?
  • ...at britiske søfolk engang fik en del af deres løn udbetalt i rom?
  • ...at østrisk Stroh Rom indeholder hele 80% alkohol?
  • ...at mange foretrækker en god mørk rom til kaffen fremfor en cognac, mens andre foretrækker en kop kaffe først, og et godt glas rom efterfølgende?
  • ...at et par dråber god mørk rom er perfekt i mange desserter? Prøv det i hjemmelavet is, i fromager og ikke mindst i helt fantastisk lækre hjemmelavede romkugler med lutter ingredienser af god kvalitet!
  • ...at en rigtig god flaske mørk rom er den perfekte gave både til en gammel søulk, der længes tilbage til de syv have og til en sød husmor, der bare ikke bryder sig om sprittet cognac til kaffen?