Som det er de fleste bekendt, kan kaffe tilberedes på utallige måder, med forskellige kaffetyper, med forskellige bryggetyper og i forskellige alternativer til den almindelige gammeldags kop “mormorkaffe”, der af mange - og måske især af lidt yngre mennesker - i dag nok opfattes som en ret tynd omgang kaffevand.
Mange sværger stadig til Cappuccino og Cafe Latte, mens andre stædigt holder fast i, at Espresso er den eneste rigtige måde at drikke kaffe på.
Men der er jo mange andre kaffevarianter end disse - herunder finder du en kort beskrivelse af nogen af dem:

Cafe Latte

Efterhånden er Cafe Latte - ofte blot kaldt Latte - gået hen og er blevet en klassiker, ligesom eksempelvis Cappuccino var det for nogle årtier siden. Latte er en mild kaffevariant, og den er nok den i dag måske mest bestilte af slagsen på de danske caféer og restauranter. Der er nok ikke mange unge og voksne, der endnu ikke har smagt en Latte. I øvrigt associeres Cafe Latte i dag ofte med gruppen af unge storby-humanister, som er igang med en lang videregående uddannelse, stemmer på Radikale Venstre og drikker Cafe Latte rundt omkring på byens caféer. Det er præcis samme segment, som man for årtier siden associerede med Cappuccino.

En god Cafe Latte består af 1/3 ny-brygget Espresso og 2/3 varm dampet mælk med en lille smule  mælkeskum på toppen. Almindeligvis serveres Latte i et højt kaffeglas med en lang te- eller is-ske.

Flat White

En Flat White minder så meget om en Cafe Latte, at man næsten kan opfatte den som en variant deraf. Eneste forskel er, at der er en smule mindre mælk - og ingen mælkeskum - i en Flat White, hvorfor der til gengæld er en smule mere kaffesmag i den. Den serveres nogen gange i en almindelig kop og andre gange i et højt kaffeglas.

Cafe au Lait

Den originale franske Cafe au Lait består simpelthen bare af én del filter- eller stempelkande-kaffe og én del steamet varm mælk. Den minder meget om en Cafe Latte, men er helt uden mælkeskum - og måske en smule mildere i smagen. Cafe au Lait serveres hyppigst i en stor kop - gerne en tekop - med lidt god rørsukker til.

Cappuccino

For mange voksne og lidt ældre mennesker er Cappuccino den mest klassiske kaffevariant - når man altså lige ser bort fra “mormorkaffe”. Cappuccino er en lækker, blød, cremet og ret fyldig kaffevariant med mere kaffesmag end i Cafe Latte.

Cappuccino består af 1/3 espresso, 1/3 varm dampet mælk og 1/3 tyk mælkeskum, og denne kaffevariant serveres almindeligvis i en bred kop - evt. en tekop - med lidt revet chokolade på toppen. Nogen foretrækker dog Cappuccino med et drys kanel eller muskatnød på toppen i stedet for chokolade.

Espresso

Et lille shot varm og ret stærk kaffe, der er brygget under tryk på 9 bar med stampede malede kaffebønner. Jo hårdere bønnerne stampes, jo mere koncentreret smag får Espressoen, idet gennemløbstiden bliver længere, jo hårdere bønnerne er stampet. En Espresso på hårdt stampede bønner kaldes en Espresso Ristretto, og den mildere espresso, der er brygget på løst stampede bønner, kaldes en Espresso Lungo. Sydpå - især i Middelhavslandene - oplever man ofte at få serveret et glas vand til sin varme stærke espresso.

Espresso con Panna (Café Vienne, Café Viennois)

En super delikat kaffevariant, der ofte serveres i stedet for dessert. Kaffevarianten består af én del Espresso og én del flødeskum, og den serveres oftest i en lille mokkakop.

Cortado

Cortado består af én del dobbelt espresso med én del varm dampet sødmælk uden skum. Den serveres almindeligvis i en lille kaffekop.

Cafe Americano

Under 2. Verdenskrig bad de amerikanske soldater i Frankrig ofte om at få deres Espresso fortyndet med vand, da de slet ikke var vant til den stærke kaffetype. Det blev med tiden til en ny kaffevariant, som kaldes Cafe Americano. Americano ligner og minder om almindelig “gammeldags” sort kaffe, men den er dog en anelse mere cremet og mild i smagen.

Americano består af 1/3 espresso og 2/3 varmt vand, og den serveres almindeligvis i et mellemstort kaffekrus eller en stor kaffekop.

Cafe Macchiato

En Cafe Macchiato er i al sin enkelhed en dobbelt espresso med lidt mælkeskum på toppen. Macchiato serveres almindeligvis i en almindelig kaffekop.

Latte Macchiato

Latte Macchiato er en delikat trefarvet og “espresso-plettet” kaffe. Kaffen består af lag af kaffe, mælk og mælkeskum: Først hældes der 1/3 varm dampet mælk i et højt kaffeglas. Ovenpå dette hældes 1/3 mælkeskum og sluttelig hældes et shot Espresso forsigtigt i glasset.

Mocha

En rigtig Mocha består af en god stærk Espresso med varm dampet mæk, med varm chokolade - eller hvis det skal gå hurtigt: Med en god chokoladesirup - og med fløde- eller mælkeskum på toppen. Mocha serveres i en stor kop

Græsk og tyrkisk kaffe

Både græsk og tyrkisk kaffe laves i en lille kaffekasserolle med hank og hældetud - i Grækenland kaldt en “briki”, og i Tyrkiet kaldt en “cezve". Har man ikke en sådan, kan man til nød anvende en lille almindelig kasserolle i stedet.
Den græske og tyrkiske kaffe består helt grundlæggende af vand, der koges op 1-2 gange med malet kaffe, hvorefter den hældes op - uden at kaffegrumset filtreres fra - i en lille espresso-kop - eller et lille kaffeglas. Almindeligvis bruger man ikke mælk, mælkeskum eller fløde i traditionel græsk og tyrkisk kaffe. Til gengæld koges kaffen ofte med sukker - eller den serveres med noget sødt - eksempelvis konfekt - og et glas vand.

Græsk kaffe fås i følgende varianter:

Sketos

Varianten Sketos er bitter og kogt uden sukker.

Metrios

Varianten Metrios er kogt med en enkelt teskefuld sukker. Den er ikke hver for bitter eller for sød, men ligger midt imellem og er populær hos de fleste, der holder af græsk kaffe.

Glikos

Denne variant af græsk kaffe er helt uden bitterhed. Den er kogt med to teskefulde sukker.

Variglikos

Denne græske kaffevariant er meget meget sød og drikkes ofte i stedet for dessert. Den er kogt på 1-2 skefulde kaffe, som er kogt med tre teskefulde sukker.

Arabisk kaffe

På den Arabiske halvø minder den traditionelle kaffe meget om tyrkisk og græsk kaffe. Ofte er kaffen dog også kogt med kardemomme - og i nogle tilfælde også med andre typiske mellemøstlige krydderier som safran, nelliker og i nogle tilfælde med en smule rosenvand. Og også her serveres kaffen i små kopper og ofte med noget sødt - eksempelvis kandiserede frugter - til.

Frapé (Frappé)

En super læskende og sød is-kaffe, der stammer fra Grækenland. Frapé laves traditionelt set på Espresso, som rystes eller blendes med masser af sødmælk og isterninger, og sødes med rørsukker, farin eller en god sirup. I dag anvender mange dog ofte frysetørret kaffepulver i stedet for Espresso, når der laves Frapé. Frapé serveres i høje kaffeglas med gode tykke sugerør.

Frappuccino

En lækker dessertagtig udgave af den græske is-kaffe Frapé. Frappuccino laves på blendet frappé, der toppes med flødeskum og høvlet chokolade.