En lækker kop kaffe brygget på kaffebønner fra Farm Mountain
Mor der er så træt at hun hælder kaffen ved siden af koppen
Mor der er så træt at hun hælder kaffen ved siden af koppen

Er det rigtigt?

Altså...overalt og i alverdens sammenhænge får man indtryk af, at vi mødre i særlig grad har brug for en god stærk kop kaffe (eller et godt glas vin) en, flere eller mange gange dagligt. Udsagn som "Jeg skal først lige have min kaffe!" og "Jeg dør, hvis jeg ikke snart får en kop kaffe!" siger og hører vi mange gange om dagen. Hver dag. Og udsagnene kommer i alverdens varianter og udgaver (og i alverdens sammenhænge) fra mødre i alle aldre. Men hvorfor? Er det virkelig rigtigt, at vi mødre har mere brug for og lyst til kaffe (og vin) end andre? Og hvordan kan det i givet fald være?

Det kan i dén grad sagtens være rigtigt, og nu skal jeg fortælle dig lige præcis hvorfor:

Mødre har brug for kaffe, fordi...

  • ...vi har (måske) børn, der vågner mange gange om natten. Det betyder, at også vi er oppe mange gange om natten. Mange af os får ikke en hel nats ubrudt søvn i årevis...og det er drænende på en måde, som ikke kan forklares. Kaffen hjælper os videre.

  • ...det er sundt. Det siger de kloge i hvert fald (nogen gange).

  • ...den kan bestilles via nettet. Så slipper man for at vaske hår, tage rent tøj på og forsøge at rette op på elendigheden med makeup for at kunne bevæge sig ud blandt andre i butikkerne.

  • ...den er let at blande i koppen med sukker, som vi jo er nødt til at indtage indimellem for at holde energien oppe.

  • ...vi leger, at det er vin, som vi drikker os mod i til at håndtere alle de der enormt mange bekymringer og opgaver, som man står med som mor. Vi ved godt, at det aldrig ville gå at drikke vin
    eller spiritus så mange gange i løbet af en dag, men det er slet ikke umuligt at lade som om (og selv tro på det). For vi er så gennemtrætte og udkørte, at vi alligevel altid føler os lidt bimmelim hele tiden. Og så er det lettere at overskue, at ungerne skal have kage med i skole. At baby skal vaccineres. At arbejdet ringer for at få svar på et eller andet. At sundhedsplejersken kommer på besøg. At hunden skal have fjernet tæger. At der skal checkes beskeder og lektier på Forældreintra. Og at der skal flirtes med manden og laves mad. Og gøres rent. Og diskuteres ikke bare fødselsdagsplanlægning, men også forældrefest og hyttetur med den ældstes klassekammeraters forældre. Så vi leger, at kaffen er vin (når det altså ikke lige er vin, der er i kruset).

  • ...vi, når vi skal op om morgenen, skal vågne meget hurtigt. Der er ikke noget med at sidde og vågne langsomt i den gode stol, inden vi går igang med dagen. Vi skal, i det øjeblik vi slår øjnene op, skifte lortebleer og trøste sultne og utålmodige spædbørn. Og vi skal sikre, at de andre børn kommer op, kommer i tøjet, får morgenmad og transporteres i institutioner og skoler, før vi selv kan få en stunds ro. Det kræver god og stærk kaffe.

  • ...den kan tilsættes forskellige sirupper, afhængigt af hvilket måltid, der skal erstattes med den. Kaffe med chokolade-sirup er perfekt om morgenen og erstatter fint det nybagte brød med Nutella. Frugtsirup i kaffen er perfekt ved frokosttid - den erstatter salaten. Og som erstatning for aftensmaden kan man bruge lige den sirup i kaffen, man har lyst til. Måske en skønsom blanding af mange forskellige sirupper i kaffen kan illudere en krydret gryderet?

  • ...det er det eneste opkvikkende middel, der både er lovligt, er rimeligt i pris og kan købes hos hos vores yndlings-delikatessepusher på nettet...

  • ...rom, vodka og tequila nok forhindrer dig i at blive sindssyg, men til gengæld skaber lidt problemer med balancen i løbet af dagen. Det går jo ikke, når der skal hænges vasketøj op med et spædbarn på armen, mens man udtænker, hvordan man dog skal forklare sundhedsplejersken, hvorfor ens øvrige børn kun kommer i bad hver femte dag.

  • ...vi på en eller anden måde er nødt til at fejre det, når ungerne endelig er faldet i søvn ved 22-tiden om aftenen, og der for en ganske lille stund er faldet ro over huset. Det smarte ved at drikke kaffe sent om aftenen er, at man så kan holde sig vågen under den efterfølgende tandbørstning. Det usmarte er, at man så først kan falde i søvn omtrent 7 minutter før første barn vågner igen... Men hvis ellers man havde bare 5 minutter for sig selv, kunne man jo bestille en decaf kaffe til de sene aftentimer. Eller noget.

  • ...det er bedre for alle. For uden kaffe bliver vi til virkelig sure kællinger, der nægter at skifte flere bleer. Pakke flere skoletasker. Lave mere mad. Og pille flere lus ud af håret på små piger og drenge.

  • ...vi ikke kan holde øjnene åbne uden kaffe. Det er farligt for såvel os selv som vores unger.

  • ...det er en slags erstatning for den morgenmad, som vi aldrig når selv at få. Kroppen har jo brug for et eller andet engang imellem. Kaffe - og især instant kaffe - er hurtig at lave. Og den kan indtages slurkvis, mens man småløber rundt mellem de forskellige gøremål. Den holder os kørende. Og så passer den perfekt med de der halvgamle kager, flade chokoladeboller og lidt tørre rundstykker fra sidste weekend, som er lynhurtige at stille sulten i. For det er altså et fåtal af os, der har overskud til at kokkerere spændende morgengrød med underlige bær og sunde frokostsalater med hjemmebagt brød. Og så kan den varieres med forskellige sirupper...har jeg allerede nævnt dette en gang før?

  • ...det smager vildt godt!

  • ...vinen (nogen gange) gemmes til de dage, hvor det lykkes os i det mindste at have fået et bad. Altså så vi kan sidde tæt med vores mænd eller hygge os i en venindes selskab, uden at de bliver dårlige pga. lugten (...som om det nogensinde sker....).

  • ...vi ellers aldrig kommer igennem abstinenserne. Vi er nemlig en lille smule afhængige af kaffe, og har hverken krudt, tid eller mentalt overskud til abstinensrystelser eller hovedpine.

  • ...vi ellers aldrig kommer igennem tømmermændene fra den dér lillebitte smule vin, som vi var nødt til at indtage i aftes for at kunne holde kaffeabstinenserne ud.

  • ...det er en af de ting, som vi ikke behøver at dele med vores unger. De kan ikke lide kaffe, og den er heller ikke godt for dem. Så den kan vi have for os selv!
Så altså, mødre har brug for stærk kaffe i spandevis! Vi deler stort set alt med vores herlige unger - vores kroppe, vores hus, vores senge, vores slik, vores kager, vores tv og iPads, vores badeværelser, vores tid og vores gode vilje. Men kaffen kan de (gudskelov) ikke lide og bør ikke få! Og løber vi tør, kan vi lynhurtigt få leveret en ny ladning kaffebønner. Hvis vi bestiller den inden et bestemt klokkeslet hos NORU, har vi den (hvis vi bor i et af de vigtige postnumre) allerede samme aften!

Skål i kaffe for hurtige leverandører, for vores unger, for vores mænd, for livet - og ikke mindst for os selv!
En skøn morgenkaffe brygget på de dejligste bønner fra Estate Coffee