

Hvis du, ligesom os er helt vilde med julen og al hyggen den medbringer - og selvfølgelig al den lækre mad og desserter, slik og kage. Så læs med her. Jeg har lavet et bud på æblekage, som du kan nyde i julemånederne. Den er let at gå til. Den tid, som er medregnet i hvor lang tid det tager at lave kagen, er faktisk bare hvor kagen lige skal passe sig selv, enten i køleskabet, eller i ovnen.
Så jeg håber du kan bruge opskriften.
Opskrift på Æblecrumble
60 minutter
10 personer
Ingredienser
Mørdej:
300 g hvedemel
150 g smør (stuetemperatur)
100 g flormelis
1 æg (gerne i størrelse L)
Æblefyld:
5 æbler
8 spsk. sukker
4 tsk. kanel
Crumble
140 g smør
70 g mel
130 g havregryn
100 g sukker
2 tsk. kanel
Tilbehør
Creme fraiche eller flødeskum
Fremgangsmåde
Du kan starte med at tænde ovnen på 170 grader. Derefter finder du en form frem på cirka en Ø27 eller lignende. Hvis du ikke har en form (som jeg ikke havde), kan du altså sagtens fortsætte.
1. Bland alle ingredienserne sammen til mørdejen. Herefter ælter du massen sammen, til den er ensformig.
2. Hvis du bruger en form, så smør denne med lidt smør. og fordel den rå mørdej rundt om i formen. Du trykker den bare rundt i formen og flad.
Hvis du så ikke bruger en form, så fordeler du blot dejen ud på et stykke bagepapir. Sørg for, at dejen den er cirka 1/5 cm. tyk.
3. Stil mørdejen i køleskabet i minimum 20 minutter.
4. Skræl æblerne og skær kernehuset fra. Herefter skærer du cirka 12 små æblestykker ud fra æblet. Læg tilsidesat et øjeblik - de skal bruges igen om lidt.
5. Bland 4 spsk. sukker sammen med 2 tsk. kanel. Drys og fordel kanelsukkeret ovenpå mørdejen.
Herefter ligger du æblerne ovenpå. Nu blander du igen 4 spsk. sukker sammen med 2 tsk. kanel og drysser ovenpå æblerne.
Bruger du ikke en form, så lad være med, at ligge æblerne helt ud til kanten. Du skal nemlig folde kanten af din mørdej op.
6. Bland alle ingredienserne sammen til crumble. Jeg æltede massen i hænderne til den blev samlet i nogle klumper. Det syntes jeg gav bedst mening.
Fordel din tumble jævnt ovenpå kagen.
Hvis du så ikke bruger en form, så folder du nu kanten af mørdejen op og lukker "kanten". Lidt ligesom en åben calzone.
7. Bag kagen i 50-60 minutter ved 170 grader.
Jeg startede med at bruge varmluft den første halve time, og normal ovn den sidste halve time.
Jeg kan godt lide, at æblerne er helt møre. Hvis du gerne vil have lidt "bid" i kagen. Bager du den bare i 45-50 minutter.
Lad eventuelt varmluften blive tændt så. Dette gør, at du får en lækker og fin mørdej.
Tips og trick
Tilsidst er der jo bare at servere lidt creme fraiche til æblekagen. Hvis man hellere vil have flødeskum, kan dette selvfølgelig også bare sættet frem.
Vi drak også lidt lækker æblemost fra Nybro til kagen. Og her op til jul (f.eks. en af de 4 adventsdage), kan man servere - og hygge sig med - æblekage og varm æblegløgg.