Lækre lette brownies med karamel
Lækre lette brownies med karamel

Opskrift på skønne studenterbrød og lækre brownies

Studenterbrød

Mørdej:

  • 150 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 100 g koldt smør
  • 1/2

Romkugledej:

  • 800 g kagerester (jeg købte en mazarintærte og en roulade m. chokolade og vaniljeskum)
  • 7 spsk. hindbærmarmelade (ca. en halv krukke på omkring 400 g.)
  • 2 tsk. romessens (men vær lidt forsigtig, det kan godt blive meget intenst)

Glasur:

  • 200 g flormelis
  • Vand

Andet:

  • Frysetørret hindbær
  • Hindbærmarmelade mellem mørdejen og romkugledejen

Fremgangsmåde

Start med mørdejen:

  1. Bland mel, flormelis og vaniljepasta sammen i en skål.
  2. Tilsæt herefter små tern af det kolde smør, og rør rundt i blandingen, til du har en smuldret masse.
  3. Tilsæt slutteligt det halve æg, og rør dejen - men kun lige netop til den samles.
  4. Saml dejen sammen let med hænderne, uden at du gør dejen for varm.
  5. Rul derefter dejen ud mellem to stykker bagepapir, til den har en tykkelse på ca. 0,5 cm.
  6. Kom mørdejen på køl i 10-15 minutter
  7. Skær efter mørdejen ud til en passende form (ca. 22x22 cm)
  8. Bag mørdejen ved 200 grader i 10-12 minutter. Eller til mørdejen har en gylden farve
  9. Afkøl mørdejsbunden og gå herefter i gang med at lave romkuglemassen.

Romkugledej:

  1. Kom kageresterne, marmelade og kakao i en blender, og blend indtil du har en ensartet masse.
  2. Tilsæt romessens - husk at smage til, inden du bare fylder i. Det kan godt blive ret intenst (det blev min).
  3. Kom husholdningsfilm i formen (ca. 22x200 cm) I bunden og på siderne, og pres dejen deri.
  4. Sæt dejen på køl i 45 minutter.

Samling og glasur:

  1. Smør hindbærmarmeladen ud på mørdejsbunden.
  2. Befri romkugledejen fra husholdningsfilmen og placér denne på mørdejsbunden.
  3. Lav glasur af flormelis og vand. Vær forsigtig med vandet dog. Brug hellere for lidt ad gangen, end for meget. Du skal gerne have en tyk glasur, så den kan smøres på romkuglemassen, uden at glide af.
  4. Smør glasur og drys med frysetørrede hindbær.
  5. Lad glasuren tørre ved stuetemperatur i 30 minutter, hvorefter studenterbrød i de ønskede størrelser, kan skæres ud.

Opbevar studenterbrødene ved stuetemperatur. Du kan sagtens fryse dem ned, hvis du skal gemme nogle, til et senere tidspunkt.

Studenterbrød, macarons og brownies til studenterfesten
Studenterbrød, macarons og brownies til studenterfesten

Brownies m. karamel

Ingredienser

  • 200 g sukker
  • 2 store æg (eller 3 små)
  • 110 g smør
  • 125 g mørk chokolade (jeg bruger maks. 80 % ellers kan det godt blive lidt for bittert)
  • 1 vaniljestang, brug kun kornene heraf
  • 1 spsk. kakao
  • 50 g hvedemel
  • 1 dåse kondenseret mælk (eller dulce de leche, hvis du ikke lige har tiden til, at koge det selv)

Fremgangsmåde

  1. (Hvis du bruger kondenseret mælk, og ikke køber dulce de leche): Start med at lave karamellen i god tid (eventuelt dagen før). Kom dåsen med den kondenserede mælk uåbnet, ned i en gryde der småkoger, og lad den hygge sig under låg i 4 timer. Sørg dog for, at dåsen altid er dækket med vand.
  2. Tag dåsen op, og lad den stå og afkøle i køleskabet i minimum 3 timer.

Kagen:

  1. Smelt chokolade og smør i en gryde.
  2. Pisk æg og sukker grundigt sammen i et par minutter.
  3. Vend chokolade-smør-blandingen ned i ægge-sukker-massen.
  4. Nu kommer du resten af ingredienserne i massen og vender rundt, indtil du har en lækker jævn masse. Sørg dog for, at alt melen er fordelt og der ikke er klumper. Hellere at du rører for meget rundt, end for lidt.
  5. Kom kagemassen i en beklædt form. (jeg plejer at bruge en springform på omkring 20 cm).
  6. Bag kagen i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-28 minutter
  7. Lad kagen køle ned, og sprøjt den lækre karamel ovenpå, eller ved siden af.
Nyd de lækre kager, velbekomme
Nyd de lækre kager, velbekomme