I Danmark drikkes der store mængder kaffe, og dermed kasseres der også store mængder kaffegrums - de brugte malede kaffebønner. Kaffegrumset har dog næsten uanede anvendelsesmuligheder - både i våd og tørret tilstand - så tænk dig godt om inden du kasserer det.
Det er billigt i brug, og det er - især hvis du drikker økologisk kaffe - fri for unødig kemi af enhver art. Se nedenfor lidt eksempler på, hvad du blandt andet kan bruge kaffegrumset til.

Dette kan du bruge kaffegrums til

Fjern lugt effektivt fra hænder og fingre

Kaffegrums fungerer ret effektivt som lugtfjerner, hvis du eksempelvis har hakket løg og hvidløg, har rørt ved kraftigt lugtende krydderier som karry eller frisk koriander eller hvis du har ordnet fisk eller skaldyr. Skrub simpelthen hænderne grundigt med kaffegrums og lidt vand og vask dem derefter med sæbe som normalt. Sørger du for, når du nu allerede er i gang, også at skrubbe oversiden af hænder og fingre, bliver disse endda også super bløde og fine, fordi kaffegrumset også fungerer perfekt til at fjerne døde hudceller. Husk en god håndcreme efterfølgende.

Fjern olie fra hænder og fingre

Det kan være svært at få olie af hænder og fingre, men prøv simpelthen at skrubbe den af med kaffegrums og vand, vask efterfølgende hænderne normalt og brug gerne lidt håndcreme til sidst, så fugtbalancen i huden genoprettes.

Skrub aflejringer væk fra potter og pander

Ligesom tørret kaffegrums virker effektivt til skrubning af hud, kan det også anvendes til at skrubbe genstridige aflejringer væk fra potter, pander, grillriste, bageplader etc. Det er billigt i brug, og så slipper du for at anvende de mere skrappe kemiske midler, som er skabt til dette formål. Skrub simpelthen løs med en våd skuresvamp og en større eller mindre mængde kaffegrums - det er super effektivt.

Erstat skurepulveret

Spar penge og reducér brugen af kemi i dit hjem ved at anvende kaffegrums til at skure eksempelvis håndvaske - af både metal og porcelæn - skinnende rene med kaffegrums. Det virker lige så effektivt som skurepulver, og det er ikke bare billigere men også langt mere miljøvenligt at anvende.

Fjern lugt fra sko

De fleste kender det: Sports- og andre sko, der lugter forfærdeligt! Du kan forsøge dig med at putte tørt kaffegrums i en lille tæt pose eller eksempelvis en gammel sok eller en nylonstrømpe, og lægge den i skoen natten over. Tørt kaffegrums er super effektivt til at suge grim lugt til sig, så næste morgen er lugten - forhåbentlig - helt væk fra din sko. Der forekommer dog grelle tilfælde, hvor kampen er tabt på forhånd. Det virker altså i mange - men ikke alle - tilfælde. Det er lidt afhængig af, hvor længe den grimme lugt har været der, og hvad sko og såler er lavet af, men det er dog forsøget værd at forsøge at fjerne lugten på denne vis. Det er billigt, og du kan måske redde dine sko, hvor du måske ellers havde måtte kassere dem.

Fjern lugt fra køleskab

Også grim lugt i køleskabet fra f.eks. gammel ost eller rå løg vil almindeligvis kunne fjernes, hvis man sætter en lille underkop eller skål med et par skefulde tør kaffegrums i skabet. Husk at stille skålen et sted, hvor den ikke vælter - det er så besværligt at tørre kaffegrums op. Fjern skålen når lugten er forsvundet fra skabet igen, men husk, at hvis du fortsat har fødeemner, der lugter kraftigt i skabet, kommer lugten hurtigt igen.

Skræm uvelkomne katte vække fra havens bede

Har du ikke lyst til, at kvarterets kaffe besørger i dine blomsterbede? Prøv at holde dem borte med kaffegrums. Almindeligvis bryder katte sig nemlig ikke om lugten af kaffe, og derfor kommer du langt med at strø den friske - og gerne endnu våde - kaffegrums ud i bedet. Jo mere kaffegrums, jo mere effektivt.

Skræm også dræbersnegle væk fra haven

Hvis din have også lider under en invasion af dræbersnegle, kan du sprede kaffegrums jævnt omkring i haven. Sneglene kan ikke lide syren i grumset og forsøger efter bedste evne at holde sig på sikker afstand deraf.

Skræm myrer væk fra have og hjem

Også myrer hader lugten af kaffe, og de går helst i en stor bue udenom alt, hvad der lugter deraf. Du kan derfor i haven strø kaffegrums rundt om dine bede, rundt om krukker og henover stier, som myrerne ellers bruger. Det samme kan du gøre indendøre, hvis de små bæster har fundet en vej ind i huset. Prøv at finde ud af, hvor de kommer ind, og læg derefter en tæt stribe kaffegrums om stedet, så myrerne ikke kan komme længere ind uden at skulle forcere grumset. Men husk, at det godt kan tage nogle dage at få myrerne til for alvor at forstå, at det er for besværligt at forsøge at erobre netop dit hjem.

Kaffegrums som billig gødning

Når du strør kaffegrums om planter og på græsplæne, skræmmer du ikke alene dræbersnegle, katte og myrer væk, men samtidig virker det effektivt som gødning. Det indeholder kvælstof, og det er derfor nærende for planter og i øvrigt også super effektivt i kompostbunken. Husk, når du har strøet kaffegrumset ud, at vande efter så de gode næringsstoffer trænger ned i jorden.

Brug kaffegrums til at mørkne træværk

Har du møbler eller eksempelvis bordplader af råt og ubehandlet træ, kan du give dem en lidt mørkere farvetone ved at gnubbe dem grundigt med fugtet kaffegrums, evt. lade det sidde på en stund, så farven trænger lidt længere ned i træet og derefter skylle eller tørre det af igen.

Fordobl høsten af gulerødder og radiser

Der findes planter, som har exceptionelt godt af kaffegrums - bl.a. fordi det i mange tilfælde holder skadedyr og -insekter borte fra planterne. Blandt disse planter er gulerødder og radiser, som simpelthen elsker kaffegrums! Udover at strø kaffegrums i bedet, hvor de gror, kan du, allerede når du sår dine frø, blande disse med tørt kaffegrums, inden de kommer i jorden. Dermed holdes de fleste insekter borte fra de skønne spiselige rødder.

Skrub kroppen effektivt

Kaffegrums fungerer perfekt som erstatning for skrubbecremer, er en formue billigere i brug og kan naturligvis anvendes over hele kroppen! Skal det være ekstra effektivt - f.eks. på fødder, knæ og albuer, kan grumset tilsættes sukker eller ligefrem groft salt. Grumset kan evt. også tilsættes lidt madolie for at gøre det mere smidigt og tilføre fugt - og husk under alle omstændigheder at anvende en god creme eller lotion efterfølgende.

Giv håret en mørkere farvetone

For at give hår en lidt mørkere farvetone og gøre det blankt kan man blande kaffegrums med olie eller hårbalsam og bruge det som en hårmaske, som får lov at sidde i kortere eller længere tid i håret, inden den atter skylles ud. Skal tonen være mørkere, kan masken tilføjes pulver af 100% ren kakao. Men husk at både kaffe og kakao farver kraftigt- så pas på ikke at spilde for meget undervejs og pas på håndklæder og tøj, når du bruger det på denne vis.