Fantastisk guide til at riste dine egne kaffebønner

Det er blevet kolossalt populært selv at udvælge sig sine hele kaffebønner med de helt rigtige kvaliteter. Kværne sine kaffebønner selv i helt rigtig formalingsgrad og i mindre portioner. Brygge sin kaffe ordentligt - og ikke nødvendigvis hurtigst muligt. Kort sagt: Alt tyder på, at folk er blevet meget kvalitetsbevidste omkring deres kaffe og brygningen deraf. Man vil hellere tage sig tiden til at gøre det ordentligt end drikke trist og ligegyldig kaffe! Skal din kaffe være helt perfekt, så bør du også overveje at riste dine kaffebønner selv. Så får du dem, præcis som du vil have dem - i hvert fald hvis du rister dem rigtigt! Det kan dog være en ret besværlig proces at riste sine egne kaffebønner. Især hvis resultatet skal blive rigtig godt.

Om ristning af kaffebønner

Når man skal riste sine kaffebønner selv, er det vigtigt at forstå, at processen består af både tørring og ristning af de grønne kaffebønner. Rå kaffebønner indeholder nemlig en stor mængde vand, som skal fordampe, inden bønnerne overhovedet kan ristes. Når først bønnerne er tørret, begynder de at give nogle lidt spøjse "knæk"-lyde, hvilket indikerer, at selve ristningen er gået i gang. Derefter begynder bønnerne at tage farve. Ristningen tager i alt mellem 10 og 15 minutter - afhængigt af hvor hårdt ristet du ønsker dine kaffebønner. En lysebrun farve på bønnerne - og dermed en kort ristetid - giver kaffen en meget let og næsten frugtagtig smag. En mørkristning giver en langt kraftigere og mere bitter kaffe.

Ristning i almindelig bageovn

De færreste ved, at man kan riste sine egne grønne kaffebønner i en almindelige bageovn. Det kan dog være ret svært at styre processen, og hos NORU anbefaler vi, at man i stedet investerer i en lille kafferister, som er skabt til formålet. Dermed er der større chance for at få et resultat, der afspejler det arbejde, der er lagt i ristningen. Til dig, der alligevel gerne først lige vil prøve at riste kaffebønnerne i den almindelige ovn, kommer her en lille vejledning:

  1. Forvarm din ovn til 225 ºC, men brug ikke varmluft. Ellers risikerer du, at skallerne fra kaffebønnerne sætter sig i ovnens ventilator under ristningen.
  2. Fordel dine grønne kaffebønner i et enkelt lag direkte på en ren bageplade. Pladen skal ikke smøres først. Der skal heller ikke skal lægges hverken bagepapir eller staniol under bønnerne.
  3. Placér bagepladen med kaffebønner midt i ovnen og lad den stærke varme tørre og riste dem. Husk endelig at tænde for din emhætte! Ristningen kan nemlig udvikle en del røg, som ikke lugter ret godt, og som kan være ret generende. Når vandet i bønnerne er fordampet, begynder de at "knække" og ryge, og derefter begynder selve ristningen.
  4. Når processen har varet en 10-15 minutter, er bønnerne blevet ristet mere eller mindre brune. Sluk for ovnen og tag pladen med kaffebønner ud, når du mener, at de er ristet tilstrækkeligt.
  5. Lad bønnerne afkøle. Hæld dem evt. over på et koldt fad eller en kold bageplade for hurtigt at stoppe risteprocessen. Undlad dog at sætte bønnerne til afkøling i køleskab eller fryser - det kan danne fugt i de nyristede kaffebønner.
  6. Hæld dine helt afkølede ristede kaffebønner i en dertil egnet dåse eller krukke. Vent med at brygge kaffe på bønnerne, til de er "gasset af" i et døgns tid.

Coffee Roaster Retro fra Hario

Det kan være svært og krævende at riste kaffebønner til perfektion i en almindelig ovn. Også selvom man har forsøgt sig mange gange. Men hjælpen er nær, for man kan købe kafferistere til hjemmebrug. De kan i dén grad lette arbejdet med at hjemmeriste sine friske kaffebønner. Desværre er de dog almindeligvis ret pladskrævende og meget meget dyre. Der findes dog - heldigvis - også en mindre og billigere løsning: Med Harios Coffee Roaster Retro kan du på meget let vis komme igang med selv at riste mindre mængder kaffebønner hjemme i dit eget køkken. Og så har det sine fordele, at man ikke rister så store mængder bønner ad gangen. F.eks. risikerer man ikke, at kaffebønnerne, som man har kastet tid og energi i, bare står i sin kaffedåse og mister mere og mere af sin fine aroma. Og med Retro er det i øvrigt også en hel del lettere at styre ristningen, så den bliver helt perfekt.

Coffee Roaster Retro fra Hario er super smart, for med denne skønne kafferister kan du ikke alene riste bønnerne. Du kan simpelthen lave forskellige risteprofiler til de forskellige typer ristning, som du har brug for til alle dine yndlings-kaffevarianter. Dermed får du kontrol over, hvordan din kaffe skal smage. For der er ingen tvivl om, at ristningen på mange punkter er afgørende for, hvordan smagen i kaffen bliver.

Retro er lavet i varmeresistent glas, og det gør, at du kan følge med i ristningen igennem hele processen. Den rummer omtrent 50 gram kaffebønner - nok til 5-6 gode kopper kaffe. Den fungerer sådan, at kaffebønnerne med hjælp fra en spritbrænder ristes i en lille glastromle, mens man med et håndsving drejer denne. Dermed vendes bønnerne rundt under ristningen, hvilket giver en utroligt ensartet kvalitet på de færdigristede kaffebønner. Det tager omtrent 15 minutter at riste en portion kaffebønner i Retro. Og det gælder også for ristning i denne lille geniale maskine, at bønnerne lige skal køle helt af på et koldt fad, inden de puttes på dåse og kværnes lige inden kaffebrygningen. Læs mere om Hario Coffee Roaster Retro her, og om vores fine kaffemøller her.

Velkommen til en verden af fantastisk smagende hjemmeristet kaffe!

Fantastisk guide til at riste dine egne kaffebønner

Det er blevet kolossalt populært selv at udvælge sig sine hele kaffebønner med de helt rigtige kvaliteter. Kværne sine kaffebønner selv i helt rigtig formalingsgrad og i mindre portioner. Brygge sin kaffe ordentligt - og ikke nødvendigvis hurtigst muligt. Kort sagt: Alt tyder på, at folk er blevet meget kvalitetsbevidste omkring deres kaffe og brygningen deraf. Man vil hellere tage sig tiden til at gøre det ordentligt end drikke trist og ligegyldig kaffe! Skal din kaffe være helt perfekt, så bør du også overveje at riste dine kaffebønner selv. Så får du dem, præcis som du vil have dem - i hvert fald hvis du rister dem rigtigt! Det kan dog være en ret besværlig proces at riste sine egne kaffebønner. Især hvis resultatet skal blive rigtig godt.

Om ristning af kaffebønner

Når man skal riste sine kaffebønner selv, er det vigtigt at forstå, at processen består af både tørring og ristning af de grønne kaffebønner. Rå kaffebønner indeholder nemlig en stor mængde vand, som skal fordampe, inden bønnerne overhovedet kan ristes. Når først bønnerne er tørret, begynder de at give nogle lidt spøjse "knæk"-lyde, hvilket indikerer, at selve ristningen er gået i gang. Derefter begynder bønnerne at tage farve. Ristningen tager i alt mellem 10 og 15 minutter - afhængigt af hvor hårdt ristet du ønsker dine kaffebønner. En lysebrun farve på bønnerne - og dermed en kort ristetid - giver kaffen en meget let og næsten frugtagtig smag. En mørkristning giver en langt kraftigere og mere bitter kaffe.

Ristning i almindelig bageovn

De færreste ved, at man kan riste sine egne grønne kaffebønner i en almindelige bageovn. Det kan dog være ret svært at styre processen, og hos NORU anbefaler vi, at man i stedet investerer i en lille kafferister, som er skabt til formålet. Dermed er der større chance for at få et resultat, der afspejler det arbejde, der er lagt i ristningen. Til dig, der alligevel gerne først lige vil prøve at riste kaffebønnerne i den almindelige ovn, kommer her en lille vejledning:

  1. Forvarm din ovn til 225 ºC, men brug ikke varmluft. Ellers risikerer du, at skallerne fra kaffebønnerne sætter sig i ovnens ventilator under ristningen.
  2. Fordel dine grønne kaffebønner i et enkelt lag direkte på en ren bageplade. Pladen skal ikke smøres først. Der skal heller ikke skal lægges hverken bagepapir eller staniol under bønnerne.
  3. Placér bagepladen med kaffebønner midt i ovnen og lad den stærke varme tørre og riste dem. Husk endelig at tænde for din emhætte! Ristningen kan nemlig udvikle en del røg, som ikke lugter ret godt, og som kan være ret generende. Når vandet i bønnerne er fordampet, begynder de at "knække" og ryge, og derefter begynder selve ristningen.
  4. Når processen har varet en 10-15 minutter, er bønnerne blevet ristet mere eller mindre brune. Sluk for ovnen og tag pladen med kaffebønner ud, når du mener, at de er ristet tilstrækkeligt.
  5. Lad bønnerne afkøle. Hæld dem evt. over på et koldt fad eller en kold bageplade for hurtigt at stoppe risteprocessen. Undlad dog at sætte bønnerne til afkøling i køleskab eller fryser - det kan danne fugt i de nyristede kaffebønner.
  6. Hæld dine helt afkølede ristede kaffebønner i en dertil egnet dåse eller krukke. Vent med at brygge kaffe på bønnerne, til de er "gasset af" i et døgns tid.

Coffee Roaster Retro fra Hario

Det kan være svært og krævende at riste kaffebønner til perfektion i en almindelig ovn. Også selvom man har forsøgt sig mange gange. Men hjælpen er nær, for man kan købe kafferistere til hjemmebrug. De kan i dén grad lette arbejdet med at hjemmeriste sine friske kaffebønner. Desværre er de dog almindeligvis ret pladskrævende og meget meget dyre. Der findes dog - heldigvis - også en mindre og billigere løsning: Med Harios Coffee Roaster Retro kan du på meget let vis komme igang med selv at riste mindre mængder kaffebønner hjemme i dit eget køkken. Og så har det sine fordele, at man ikke rister så store mængder bønner ad gangen. F.eks. risikerer man ikke, at kaffebønnerne, som man har kastet tid og energi i, bare står i sin kaffedåse og mister mere og mere af sin fine aroma. Og med Retro er det i øvrigt også en hel del lettere at styre ristningen, så den bliver helt perfekt.

Coffee Roaster Retro fra Hario er super smart, for med denne skønne kafferister kan du ikke alene riste bønnerne. Du kan simpelthen lave forskellige risteprofiler til de forskellige typer ristning, som du har brug for til alle dine yndlings-kaffevarianter. Dermed får du kontrol over, hvordan din kaffe skal smage. For der er ingen tvivl om, at ristningen på mange punkter er afgørende for, hvordan smagen i kaffen bliver.

Retro er lavet i varmeresistent glas, og det gør, at du kan følge med i ristningen igennem hele processen. Den rummer omtrent 50 gram kaffebønner - nok til 5-6 gode kopper kaffe. Den fungerer sådan, at kaffebønnerne med hjælp fra en spritbrænder ristes i en lille glastromle, mens man med et håndsving drejer denne. Dermed vendes bønnerne rundt under ristningen, hvilket giver en utroligt ensartet kvalitet på de færdigristede kaffebønner. Det tager omtrent 15 minutter at riste en portion kaffebønner i Retro. Og det gælder også for ristning i denne lille geniale maskine, at bønnerne lige skal køle helt af på et koldt fad, inden de puttes på dåse og kværnes lige inden kaffebrygningen. Læs mere om Hario Coffee Roaster Retro her, og om vores fine kaffemøller her.

Velkommen til en verden af fantastisk smagende hjemmeristet kaffe!