Lækker opskrift på en skøn citronmåne

Citronmåne

Ingredienser til 1 stor kage, eller hvis du vil lave små citronmåne-kager så er der til ca. 10 stk.

Kagen:

  • 2 små eller 1 stor ØKO citron (du skal bruge både skallen og saften)
  • 100 g marcipan
  • 180 g sukker
  • 3 tsk vaniljesukker
  • 200 g ægte blødt smør
  • 4 stk. store æg (5 hvis du kun har små)
  • 150 g hvedemel
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk bagepulver

Toppen - Hvid chokolade ganache:

  • 200 g hvid chokolade
  • 1 dl piskefløde
  • 15 g smør

Fremgangsmåde:

Start med at tænde ovnen på 190 grader.

Riv citronerne og pres saften ud af dem. Efterfølgende river du marcipanen.
Så rører du marcipan, sukker, vaniljesukker og citronskal sammen, i en skål.

Riv citronskal til kagen
Bland citronskal, smør, sukker og marcipan sammen i en skål

1 æg piskes i blandingen ad gangen. Du skal ende med at have en lysegul masse.

Mel, salt og bagepulver sigtes i dejen. Så rører du i dejen (jeg bruger en dejskraber) til du har en ensartet masse.

Vend forsigtigt citronsaften i dejen.

Pisk æg i blandingen 1 ad gangen
Vend forsigtig citronsaft i dejen

Kagemassen kommes i en smurt springform (ca. Ø22 cm), med et stykke bagepapir i bunden.

Kagemassen kommes i en smurt springform

Bag kagen i 30 min. (på de 190 grader du startede med at tænde ovnen på) - og køl kagen ned når den er bagt færdigt.

Nu har jeg lavet kagen 2 gange (jeg havde nogle venner der syntes det var unfair de ikke fik kage, nu når mine kollegaer gjorde - så måtte jeg jo lave den igen), og jeg syntes klart, at man får det bedste resultat, når man bruger over- under varme på ovnen.

Bag kagen i 30 min på 190 grader

Imens du venter på, at kagen bliver bagt færdigt, kan du gå videre med den hvide chokolade ganache:

Hak chokoladen fint.

Varm fløden op til den lige præcist har nået kogepunktet, hæld derefter fløden over den hakkede hvide chokolade. Rør rundt til du har en ensartet masse. Hvis du ikke kan opløst al chokoladen, så kan du sagtens komme massen ind i mikroovnen, og varme den forsigtigt op. (Jeg plejer ikke at give den mere en 10-15 sekunder).

Hak smøret ud i små stykker, og rør rundt i blandingen til det er opløst.

Smelt chokolade og smør sammen til ganache

Nu kan du vælge mellem to måder du kan lægge ganachen på kagen:

  • Hvis du har valgt at lave en stor citronmåne: Kom den hvide chokolade ganache over den afkølede kage og sæt på køl i 2-3 timer, til toppen har sat sig helt.

Små citronmåner:

  • Med en rund metalring / kageudstikker, udskærer du ca. 10 små kager, ud fra dejen af den store bagte kage - resten spiser du i smug.
  • Kom ganachen på køl i ca. en times tid, til den har sat sig lidt og rør lidt rundt. Kom massen i en sprøjtepose, og sprøjt ganachen ud på de små kager.
  • Pynt kagen som du lyster.

Velbekomme!

Pynt kagen som du vil, og nyd den lækre kage

P.s. Her på kontoret hos NORU, har vi en der ikke kan tåle mælkeprodukter (heller ikke laktosefrie ting), så jeg prøvede at lave kagen uden mælkeprodukter, hvilket faktisk fungerede virkelig godt. Det som jeg gjorde var, at jeg fandt en vegansk "fløde", baseret på havre, og så googlede jeg egentlig bare "vegansk hvid chokolade" og fandt ud af, at det faktisk fandtes (jeg er overhovedet ikke professionel, på området omkring veganske produkter, så jeg anede ikke man kunne få det), men jeg blev positivt overrasket!

Det eneste, som jeg så vil anbefale at du gør, når/hvis du laver kagen på denne måde er, at du laver den som en hel kage. Jeg kunne ikke få ganachen til at sætte sig nok (selvom jeg smed den i fryseren en times tid), så den kunne ligge sig på de små kager. Og nu tænker du sikkert "jamen hvad så med smøret, det er jo også et mælkeprodukt". Det kan du helt sikkert også skifte ud med vegansk "smør", uden problemer. Jeg blev fortalt af min kollega, at jeg sagtens bare kunne bruge almindeligt smør, da det ikke gjorde så meget, når det blev bagt.

Ellers, så smagte den fantastisk, og kollegaerne var super tilfredse (det sagde både vennerne, og kollegaerne da hvert fald, så det går jeg ud fra er rigtigt).

Rigtig god fornøjelse! :)

Lækre chokolader fra Elmelund
Lækker opskrift på en skøn citronmåne

Citronmåne

Ingredienser til 1 stor kage, eller hvis du vil lave små citronmåne-kager så er der til ca. 10 stk.

Kagen:

  • 2 små eller 1 stor ØKO citron (du skal bruge både skallen og saften)
  • 100 g marcipan
  • 180 g sukker
  • 3 tsk vaniljesukker
  • 200 g ægte blødt smør
  • 4 stk. store æg (5 hvis du kun har små)
  • 150 g hvedemel
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk bagepulver

Toppen - Hvid chokolade ganache:

  • 200 g hvid chokolade
  • 1 dl piskefløde
  • 15 g smør

Fremgangsmåde:

Start med at tænde ovnen på 190 grader.

Riv citronerne og pres saften ud af dem. Efterfølgende river du marcipanen.
Så rører du marcipan, sukker, vaniljesukker og citronskal sammen, i en skål.

Riv citronskal til kagen
Bland citronskal, smør, sukker og marcipan sammen i en skål

1 æg piskes i blandingen ad gangen. Du skal ende med at have en lysegul masse.

Mel, salt og bagepulver sigtes i dejen. Så rører du i dejen (jeg bruger en dejskraber) til du har en ensartet masse.

Vend forsigtigt citronsaften i dejen.

Pisk æg i blandingen 1 ad gangen
Vend forsigtig citronsaft i dejen

Kagemassen kommes i en smurt springform (ca. Ø22 cm), med et stykke bagepapir i bunden.

Kagemassen kommes i en smurt springform

Bag kagen i 30 min. (på de 190 grader du startede med at tænde ovnen på) - og køl kagen ned når den er bagt færdigt.

Nu har jeg lavet kagen 2 gange (jeg havde nogle venner der syntes det var unfair de ikke fik kage, nu når mine kollegaer gjorde - så måtte jeg jo lave den igen), og jeg syntes klart, at man får det bedste resultat, når man bruger over- under varme på ovnen.

Bag kagen i 30 min på 190 grader

Imens du venter på, at kagen bliver bagt færdigt, kan du gå videre med den hvide chokolade ganache:

Hak chokoladen fint.

Varm fløden op til den lige præcist har nået kogepunktet, hæld derefter fløden over den hakkede hvide chokolade. Rør rundt til du har en ensartet masse. Hvis du ikke kan opløst al chokoladen, så kan du sagtens komme massen ind i mikroovnen, og varme den forsigtigt op. (Jeg plejer ikke at give den mere en 10-15 sekunder).

Hak smøret ud i små stykker, og rør rundt i blandingen til det er opløst.

Smelt chokolade og smør sammen til ganache

Nu kan du vælge mellem to måder du kan lægge ganachen på kagen:

  • Hvis du har valgt at lave en stor citronmåne: Kom den hvide chokolade ganache over den afkølede kage og sæt på køl i 2-3 timer, til toppen har sat sig helt.

Små citronmåner:

  • Med en rund metalring / kageudstikker, udskærer du ca. 10 små kager, ud fra dejen af den store bagte kage - resten spiser du i smug.
  • Kom ganachen på køl i ca. en times tid, til den har sat sig lidt og rør lidt rundt. Kom massen i en sprøjtepose, og sprøjt ganachen ud på de små kager.
  • Pynt kagen som du lyster.

Velbekomme!

Pynt kagen som du vil, og nyd den lækre kage

P.s. Her på kontoret hos NORU, har vi en der ikke kan tåle mælkeprodukter (heller ikke laktosefrie ting), så jeg prøvede at lave kagen uden mælkeprodukter, hvilket faktisk fungerede virkelig godt. Det som jeg gjorde var, at jeg fandt en vegansk "fløde", baseret på havre, og så googlede jeg egentlig bare "vegansk hvid chokolade" og fandt ud af, at det faktisk fandtes (jeg er overhovedet ikke professionel, på området omkring veganske produkter, så jeg anede ikke man kunne få det), men jeg blev positivt overrasket!

Det eneste, som jeg så vil anbefale at du gør, når/hvis du laver kagen på denne måde er, at du laver den som en hel kage. Jeg kunne ikke få ganachen til at sætte sig nok (selvom jeg smed den i fryseren en times tid), så den kunne ligge sig på de små kager. Og nu tænker du sikkert "jamen hvad så med smøret, det er jo også et mælkeprodukt". Det kan du helt sikkert også skifte ud med vegansk "smør", uden problemer. Jeg blev fortalt af min kollega, at jeg sagtens bare kunne bruge almindeligt smør, da det ikke gjorde så meget, når det blev bagt.

Ellers, så smagte den fantastisk, og kollegaerne var super tilfredse (det sagde både vennerne, og kollegaerne da hvert fald, så det går jeg ud fra er rigtigt).

Rigtig god fornøjelse! :)