Se vores store udvalg af jule delikatesser her
Lav den bedste risalamande til jul
Lav den bedste risalamande til jul

Risalamande hører julen til. Og selvom det muligvis er en af de nemmeste desserter at lave, er der et hav af varianter at vælge mellem.

Så her får du den opskrift der er gået i arv gennem generationer i min familie. Den er et hit hvert år til jul - og jeg håber også den vil være et hit hjemme hos dig.

Det vigtige er at få alle krydderierne til at koge med i gryden. Jo mere vaniljen får lov til at koge ind, jo mere smag får grøden der skal bruges til desserten.

Se det store udvalg af julelækkerier fra Wally and Whiz

Opskrift på Risalamande

60 minutter (+ tid til at køle af)

6 personer

Ingredienser

150 gram grødris

1 liter sødmælk

1/3 polynesisk vaniljestang

75 gram sukker

1 tsk salt

100 gram mandler

4 dl fløde

Fremgangsmåde

1. Tag en tykbundet gryde og hæld ris og sødmælk op i den. Bring det i kog mens du rører rundt hele tiden. Grøden må ikke brænde på!

2. Tag 1/3 af vaniljestangen og skrab kornene ud. Vaniljestang og korn tilsættes grøden sammen med sukker og salt. Rør det godt sammen.

3a. Nu skal grøden koge færdig. Koger du videre i ovnen, sættes gryden ind i 45 minutter.
Koger du færdigt i 'høkasse', skal grøden koge færdigt i min. 1 time.
Grøden vil være flydende når den er færdig, men den 'sætter sig' når den køler af

3b. Grøden koges færdigt enten i ovnen eller i en 'høkasse'. Høkassen kan laves i sengen - brug dine dyner til at lave den af.
Koger du i stedet grøden færdig i ovnen, skal du tænde denne på 200 grader. Husk at brug en gryde, der kan tåle at komme i ovnen.

4. Tag vaniljestangen op af grøden og lad den køle helt af.

5. Hak mandlerne groft - husk at tage en fra til mandeljagten!
Pisk fløden til en blød skum. Det skal minde om creme fraiche.
Vend forsigtigt fløden i grøden sammen med mandlerne og lad desserten sætte sig.

Tips og trick

Det er nemt at lave en høkasse i sengen. Pak et håndklæde rundt om gryden og pak den derefter ind i dine dyner, så der opstår en dejlig, lun hule. En helt perfekt løsning hvis du skal bruge ovnen til andet, f.eks. at stege anden i.

Husk dog at grøden skal koge lidt længere.

Du kan enten vælge at portionsanrette risalamanden når den skal serveres - eller servere i en stor skål.
Der findes mange regler rundt omkring for den berømte mandel. Hjemme hos mig serveres desserten i en stor skål, og så skal man tage lige for - og ikke sidde og grave efter mandlen.

Jeg har iøvrigt aldrig selv fået mandlen, så måske jeg i år skal tage en fra til mig selv.