Det er bestemt ikke gjort med at plante et grantræ, hver gang du har brugt et som juletræ - men det er i hvert fald en indsats og en begyndelse. Og ikke mindst betyder det, at du har fokus på og bevidsthed omkring problematikken med klimaforandringer. En bevidsthed og opmærksomhed, som du måske endda også videregiver til dine børn og andre. Dét er vigtigt - både her og nu, men også for vores allesammens efterkommere!

Hvorfor er det så vigtigt at plante træer?

Træer har den formidable evne, at de kan optage skadelig CO2 fra luften og lagre den som kulstof. Så længe kulstoffet ikke anvendes til brændstof, gør det ikke stor skade for naturen. Men når træ og kul brændes, frigives der CO2 til omgivelserne - og det er rigtig skidt for miljøet og klimaet. CO2'en stiger nemlig op i atmosfæren, holder på jordens varme og ikke mindst er den medvirkende til at skabe den drivhuseffekt, som giver alvorlige klimaforandringer. Så altså: Jo flere træer vi har, og jo færre der brændes af, når de er døde, jo bedre for miljøet!
Derfor er det af stor vigtighed, at træer står levende så længe som muligt, og at de i videst muligt omfang ikke brændes af, når de dør af sig selv eller fældes. Det sidste kan man opnå ved i størst muligt omfang at anvende træet - f.eks. i huse, bygninger, døre, terrasser og møbler. For når træet anvendes til disse formål, bindes kulstoffet i produkterne igennem hele deres levetid. Samtidig kan træet i denne forbindelse erstatte andre materialer - eksempelvis beton, stål og plastik - som også belaster miljøet kraftigt, når det fremstilles.

Juletræer og CO2

Det har både sine fordele og sine ulemper at plante grantræer fremfor eksempelvis bøgetræer. Grantræer er i stand til at binde store mængder CO2 årligt. Til gengæld har de en forholdsvis kort levetid - i hvert fald i forhold til de trætyper, der lever i hundrede eller flere år. Så altså - så længe grantræer endnu lever, binder de meget skadelig CO2, men når de fældes og afbrændes, frigives der masser af CO2 til atmosfæren. Derfor er det både vigtigt, at der plantes mange nye grantræer, men også at f.eks. juletræer anvendes fornuftigt og ikke bare sendes til forbrænding, når julen er ovre.

Skab fokus på problematikken

Hos NORU synes vi, at det er super vigtigt, at vi hver især holder - og skaber - fokus på CO2-problematikken. Og ikke bare vi selv - men også vores børn og andre - er nødt til at forstå, at hvis også de og deres efterkommere skal have en fremtid, er både vi og de nødt til at tage hensyn til miljøet, klimaet og naturen i det hele taget. Vi tror på bæredygtighed, og vi mener derfor også, at det er vigtigt at genbruge materialer som f.eks. træ, pap og papir, så mindst muligt ender med at tilintetgøres ved afbrænding.

Lav juletræer selv!

Det giver mening, at man lærer sine børn - og børnebørn - at man skal undgå unødigt spild af træ, papir, pap etc. Dette kan man gøre på mange måder, men hvorfor ikke i første omgang lære dem, at når man skal købe årets juletræ, er det en god idé at anskaffe sig et med rodklump, så det efterfølgende kan plantes ud i haven eller naturen igen? Eller at man ikke bare smider træet ud efter jul, men sørger for at det genbruges - f.eks. som flis til bedene? Derefter kan man så tydeliggøre for dem, at man selv kan gøre en indsats i forhold til sine efterkommeres vel og vel: Vis dem f.eks. - hvis du har mulighed for det - hvordan man kan bruge stammen af det brugte juletræ til noget sjovt eller praktisk, og lær dem samtidig at bruge sav, hammer og søm. Og ikke mindst så vis dem, hvordan de kan dyrke juletræer selv, til når de bliver ældre - og til deres egne børn og børnebørn! Fortæl dem også, at det vigtige ikke er, at man i fremtiden bruger præcis de træer, som man selv har sat ud i naturen. Det vigtige er, at man har beriget verden og naturen med nye træer.

Sådan gør man

  1. Gå en tur i skoven i det sene efterår og find en flot grankogle - f.eks. fra en rødgran. Tag den med hjem.
  2. Læg koglen til tørre på et stort stykke papir eller en avis et lunt sted - f.eks. ovenpå en halvvarm radiator
  3. Afvent, at koglen er tørret så meget, at skællene åbner sig og den taber de små frø derfra ned på papiret/avisen.
  4. Put de fine frø i en dåse eller et glas med tætsluttende låg. Opbevar dåsen et tørt og køligt sted henover vinteren. Lad være med at gå og kigge til frøene med jævne mellemrum. Gør man det, kan der nemlig let slippe luft ind, og man risikerer, at der dannes kondens eller fugt i frøene.
  5. I maj måned, når vinteren er overstået, plantes frøene i potter med jord, der har fået lidt vand på forhånd. Plant frøene med ca. 1 centimeters mellemrum, og dæk dem efterfølgende med ca. 1/2 cm fugtig jord.
  6. Når frøene er spiret og har har vokset sig nogle centimeter store, plantes de forsigtigt over i hver sin potte med mere plads til at vokse.
  7. Når de små granplanter har vokset sig større og dermed har fået mere modstandskraft, kan de plantes ud i haven eller naturen - på steder, hvor de ikke så let går til. Med lidt held og gunstige voksevilkår er træerne efter 8-10 år så store, at de kan bruges som nye juletræer.
Held og lykke med det spændende og miljøvenlige projekt!