Urtete

Urtete - koffeinfri og fuld af skøn smag
Velkommen til NORUs udvalg af herlige urte-teer. Her finder du masser af skønne varianter, der har dét til fælles, at de er baseret på spændende urter, frugter, bær og blomster - men altså ikke fra te-planten Camellia Sinensis. De fleste af urte-teerne i vores sortiment er økologiske, ligesom de er koffeinfri - og så er de spækket med dejlig smag. Du finder blandt andet urte-teer fra NUTE, Min Yndlings Te, Clipper, Chaplon Tea, Carstensens Tehandel og Pukka.

Viser 1-24 af 65 element(er)

Hvad er urtete?

Urtete kan både være lavet af tørrede og friske plantedele fra alverdens planter, krydderurter, blomster, bær og frugter - bare ikke fra te-planten, som “ægte te” er lavet af eller hovedsageligt er baseret på.  Grunden til, at urtete alligevel kaldes te, er, at den almindeligvis brygges på samme måde som "rigtig" te. Smagen trækkes altså ud af de findelte urter, bær, blomster og frugter, ved at de overhældes med nykogt varmt vand - helt som når man brygger “ægte te". Da urte-teerne som hovedregel er fri for opkvikkende koffein, kan de drikkes døgnet rundt - og altså også lige inden sengetid, uden at man derved risikerer ikke at kunne falde i søvn. Dét, at urtete ikke indeholder koffein, gør den i manges øjne bestemt ikke nødvendigvis ringere - hverken i smag eller gavnlige egenskaber. Sidstnævnte afhænger dog fuldt ud af de planter, bær, frugter etc., som teen er lavet af. 

Sådan brygger du urtete

Vi vil anbefale, at du følger fremgangsmåden, som den er beskrevet på emballagen på de forskellige urte-teer, men har du ikke emballagen længere, kan du i stedet læne dig op ad disse tommelfingerregler:

 • Dosering: 4-5 tsk. pr. liter vand.

 • Vandtemperatur: 100 grader (kogende).

 • Trækketid: Trækketiden er individuel fra te til te og afhænger blandt andet af personlig smag, men det anbefales generelt at lade urtete trække i 8-10 minutter, inden den serveres.

Lav selv urtete

Du kan godt lave din egen urtete, selvom mange nok vil mene, at det ikke rigtig kan betale sig - det kræver tid, plads og stor tålmodighed. Men skulle du alligevel have lyst til at forsøge dig dermed, bør du være opmærksom på følgende:

Urtete er ikke svært at lave selv - det eneste lidt tricky består i at sammensætte de rigtige urter, så du får netop dén smagskombination, som du kan lide. Så altså, hvis du kaster dig ud i at lave din egen urtete, så vær gerne kreativ og prøv flere forskellige smagssammensætninger. Vær dog yderst opmærksom på, at du kun anvender urter, som ikke er skadelige at indtage - skaf dig først viden om giftige urter, og prøv at sikre dig, at de heller ikke plukkes i nærheden af stærkt forurenede veje og sprøjtede marker. Hvis du er i tvivl, vil vi klart anbefale dig i stedet at købe en god urtete, som passer lige til dig. 

Sådan tørrer du urter til urtete

Hvis du gerne vil lave din egen tørrede urtete, skal du vide, at det kræver plads - og ret stor tålmodighed. Sådan gør du: 

 • Find det helt rigtige sted at tørre dine urter. Det må meget gerne være i et let ventileret rum, men prøv at sikre dig, at der ikke kan komme fluer og insekter til urterne under tørringen. Prøv også at sikre dig, at der ikke kan fald støv og lignende ned i urterne under tørringen.

 • Spred de friskplukkede - og på alle måder giftfri - urter ud i et tyndt lag på f.eks. riste, viskestykker eller på køkkenrulle. Her skal urterne ligge, til de er tørret hele vejen igennem. 

 • Vend urterne et par gange hver dag, men husk at sørge for, at de også efter vending stadig ligger i et tyndt lag, så de har lettere ved at tørre

 • Når urterne er tørret hele vejen igennem, kan de evt. findeles yderligere. 

Husk at opbevare de tørrede urter i helt lufttætte dåser, og vær opmærksom på, at de ikke bevarer de fine aromastoffer uendeligt. Lav derfor ikke mere tørret urtete ad gangen, end du kan drikke indenfor en overskuelig fremtid. 

Sådan brygger du urtete af friske urter

 • Dosering: Ca. 1 spsk. friske hakkede eller iturevne urter pr. 1 kop kogende vand. Riv helst urterne i små stykker - så får de fine smagsstoffer nemlig lettere ved at trænge ud i vandet

 • Vandtemperatur: 100 grader (kogende).

 • Trækketid: Trækketiden afhænger blandt andet af personlig smag, men det anbefales generelt at lade friske urter trække i 10-15 minutter, inden teen serveres.

4 fantastiske urteteer

Hos NORU har vi mange vidt forskellige lækre urte-teer, og det er svært at fremhæve den ene for den anden - her er dog et par eksempler på nogle af vores skønne varianter:

 • Den hyggelige - Blå Blanding fra Min Yndlings Te
  En lækker urtete, der hovedsageligt består af kamilleblomster, hjertensfryd, pebermynte, lemongræs og brændenælde. Teen har masser af smag, og kan trække hele dagen uden blive besk. 

 • Den søde - Äpple Ö fra NUTE
  En skøn Rooibos te med masser af æble, honeybush og solsikke. Rooibos er lavet af tørrede kviste og har en lækker letrøget smag. Med denne herlige urteblanding får du en sød og frisk te, der er perfekt både sommer og vinter.

 • Den milde - Organic Nighty Night Infusion fra Clipper
  Den perfekte urtete til lige inden sengetid. Denne delikate og beroligende te er sammensat af bl.a. kanel, kamille, citronmelisse, rooibos og appelsin. 

 • Den spændende - Gul Blanding fra Min Yndlings Te
  Perfekt urtete til dig, der tør prøve noget nyt. En vidunderlig og præmieret urtete, der består af gurkemeje, lemongræs, hjertensfryd og havtorn - prøv den!

Som beskrevet ovenfor har vi dog masser af andre skønne urte-teer også, så vi vil anbefale dig at tage et godt kig længere nede på siden, hvor du finder alle de spændende varianter.