Påsken er for mange både præget af gamle familietraditioner og det faktum, at den falder om foråret. Den forbindes ikke alene med herlige fridage, men også med traditionsrige påskefrokoster, ægtrilning, påskeæg, havearbejde osv. Når dét er sagt, så kan jeg lige så godt med det samme tilstå det: Jeg er ikke god til det dér med påske! Ikke at jeg ikke er vild med højtiden, fridagene, de mange traditioner og i det hele taget dét at festligholde en højtid, som for den enkelte kan tage afsæt i enten tro og religion eller bare i lysten til at fejre den lyse årstids komme. Jeg kan bare ikke finde ud af det. For efter den helt store indsats for at glæde alle i julemåneden, kommer påsken altid bag på mig!

Dét har jeg i år valgt at gøre noget ved, og herunder finder du ikke alene de tanker, jeg selv gør mig om fejring af påske, men også de idéer, som jeg har fået og har besluttet at tage afsæt i, når jeg - lige om lidt - skal planlægge, hvad der skal ske i den kommende påske! Måske du også kan hente inspiration til din påske i disse?

Mange familier har deres helt egne og særlige påsketraditioner. Disse tager i nogle familier afsæt i kristendommen, mens de i andre familier mere handler om at gøre noget særligt ud af nogle dejlige fridage. Uanset hvad, så holder mange af at gøre lidt ekstra ud af denne herlige højtid, som for de fleste markerer forårets komme. Og ligesom hele foråret jo varsler nye tider, så er det også tilladt at forny eller ændre - om ikke andet, så bare lidt - ved påsketraditionerne. Fornyelse og små overraskelser er næsten altid velkomne, og herunder får du mine idéer til og tanker om min egen kommende påske.

Oppyntning og borddækning

Når det er påske, skal både hus og have pyntes! Sådan var det også i mit barndomshjem. Udenfor var der sat løg i bedene, og både påskeliljer og krokus væltede op ad jorden og markerede, at nu var det tid! Og indenfor i huset havde min mor sat friske gæslingegrene i gulvvaser overalt. Og så blev der placeret enorme mængder små skriggule påskekyllinger i akryl med røde plastikben på alle flader og i alle rum! Til påskefrokosten kom den gule bordløber på bordet, og såvel papirservietter som bordpynt blev holdt i de traditionelle påskefarver: Gult, hvidt, grønt og lilla.

Som beskrevet ovenfor får jeg normalt slet ikke selv gjort så meget ud af påsken, men i år skal det være, og her er de idéer til en farverigtig og lækker påskeoppyntning, som jeg selv agter at tage udgangspunkt i:

Masser af forårsblomster i smukke krukker og glas

Der skal forårsblomster til! Gule påskeliljer, lilla krokos, hvide anemoner, gule erantis og friske grene i vaser og små krukker. Måske er det en idé simpelthen at indlede påskedagene med en god travetur i skoven for at se, om anemonerne er tittet frem?

Vaser og krukker til forårsblomsterne

Jeg har fundet nogle fantastisk smukke krukker fra Broste Copenhagen, som jeg tror vil egne sig super godt rundt omkring i huset med skønne forårsblomster i. Især synes jeg, at den smukke krukke fra Nordic Sand serien egner sig godt til de glade og farverige forårsblomster. Jeg overvejer dog også at investere i en lækker glaskande, som på flotteste vis kan gøre det ud for vase til blomster med lange stængler og til friske grene med blomsterknopper. Jeg tænker, at enten den helt klare eller den lilla mundblæste Hammered glaskande fra Broste copenhagen vil egne sig særlig godt til formålet. Den er helt vidunderlig og kan jo efterfølgende også sagtens bruges til sommerens hjemmelavede iste eller limonade.

De små fine anemoner, krokus og erantis vil jeg sætte i mine smukke GRO glas fra Bloomingville. De pynter nemlig gevaldigt i sig selv, og så har de den helt rette størrelse og egner sig fortrinligt også som små vaser. Jeg har dog endnu ikke bestemt mig for, om blomsterne blot skal sættes i vand, eller om jeg simpelthen planter små bundter af de søde forårsblomster direkte i glassene...

Smukt udstyr til påskebordet

Jeg har også besluttet mig for i år at investere i rigtig flotte ting til påskebordet, og jeg har især sat snuden op efter nogle bestemte super lækre påskegule tekrus med tilhørende tekande, en flot lys dug, som går godt til påskefarverne, tilhørende stofservietter og lækkert gyldent bestik. Her får du lidt mere om disse:

Dug og servietter i høj kvalitet

Jeg har også - næsten - fundet dugen, som ikke alene egner sig perfekt som bund for smuk påskepynt i gule, grønne og lilla farver - den kan bruges i mange sammenhænge året rundt, og vil i øvrigt også være super flot, når sommermiddagen skal indtages i haven med en håndfuld gode venner.

Valget står mellem på den ene side den vildt smukke Wille dug fra Broste Copenhagen i farven "high rise", som er køn og forårsagtig på den lidt underspillede måde, og på den anden side den super flotte Gracie hørdug i farven "pure white". Denne er også fra Broste Copenhagen, og jeg er vild med, at den lidt højtideligt kridhvide farve brydes af den let krøllede kvalitet. Jeg synes, at begge disse to duge er fantastiske, og det ender såmænd nok med, at jeg erhverver mig dem begge, ligesom jeg også har i sinde at investere i tilhørende stofservietter i samme mærke. Klik her for at se Wille stofservietterne, og her for at se Gracie stofservietterne.

Bestik og servietringe

Til mine stofservietter har jeg allerede nogle servietringe, som jeg er ret glad for. Der er tale om servietringe i børstet messing fra Bloomingville. De har et super lækkert lidt råt udtryk og passer vildt godt sammen med flot gyldent bestik. De fås i øvrigt også i blankpoleret messing. Det gyldne bestik har jeg endnu ikke, men jeg har ønsket mig 2 sæt af det mest imponerende bestik af "guld" fra Hübsch af min mand i år - i stedet for et påskeæg. Det har ikke helt samme pris som de fleste påskeæg, men altså...han skylder mig påskeæg for mange år, så......

Påskepynt til bordet

Er man ikke leveringsdygtig i gule påskekyllinger og hvide lam, så kan man pynte sit påskebord, som jeg vil: Med masser af små påskeæg - gerne både likøræg og chokoladeæg - som må stjæles og spises både før, under og efter måltidet. Og jeg har besluttet at supplere med guldkarameller! Ikke alene smager de fantastisk og er et hit hos både børn og voksne - de pynter også gevaldigt på bordet med deres flotte guldpapir! Det skal nok blive en succes!

Påskeæg

I påsken skal der selvfølgelig trilles påskeæg. Sådan er det i hvert fald i nogle familier. I min lille familie er vi aldrig lige kommet til at få etableret en tradition omkring ægtrilning. Til gengæld SKAL der stå et lækkert påskeæg eller en anden påske-opmærksomhed på de forskellige familiemedlemmers natborde, når de vågner påskesøndag. Det er en af de ganske få påsketraditioner, vi har haft gennem alle årene.

Som barn fik jeg også påskeæg. Mange! Udover den chokoladeskal af mørk og lidt for bitter chokolade af ikke ret god kvalitet, som jeg hvert år fik af mine forældre - og som jeg havde svært ved at komme igennem - fik jeg i reglen også tilsvarende skal-påskeæg af både legekammerater og af ældre familiemedlemmer. Jeg havde nemlig for det meste fødselsdag i påsken, og alle fandt tilsyneladende, at et chokoladepåskeæg var verdens mest geniale fødselsdagsgave. Hvert år! Så mine enormt mange påskeæg rakte langt ind i sommermånederne, og de sidste endte altid med at blive kasseret, fordi jeg ikke magtede at indtage mere mørk chokolade af halvskidt kvalitet, som jeg i virkeligheden slet ikke brød mig ret meget om.

Derfor hilser jeg det mere end velkommen, når NORU i sortimentet ikke alene har super delikate påskeæg af en noget anden kvalitet, end man almindeligvis finder dem i supermarkederne. Vi har også alverdens andre spændende påskelækkerier, som i dén grad kan gøre det ud for årets helt særlige opmærksomhed påskesøndag.

Særlige og lidt anderledes påskeopmærksomheder

Hvad siger du f.eks. til en æske små delikate luksus-påskeæg i Valrhona-chokolade? Eller måske teenagedatteren, der ikke gider påskeæg længere, meget hellere vil have en lækker påskegul termoflaske fra Stelton?

Til min egen delikatesse-forvænte søn venter der i år ikke alene påske-skumfiduser med hvid chokolade, lakrids og æble fra The Mallows, men også en æske helt fantastiske Wally & Whiz vingummier med Lime og sur citron! Han vil elske det!

Og min mand? Han er vild med saltede nødder og skal selvfølgelig have en gavekurv med forskellige blandede saltede og røgede nødder og mandler fra Nøddehuset.

Min ældste søn, som er flyttet hjemmefra, skal også have en opmærksomhed. Han får et par skønne små påskegule UNIMUG teglas med indbygget filter og låg fra Kinto. Og så har jeg vist også købt påskeopmærksomheder nok for i år.

Påsketraktement

Udover at alle selvfølgelig skal forkæles med påskeæg eller andre påskeopmærksomheder, så kommer man ikke udenom en god påskefrokost - som i nogle tilfælde ender med at blive en påskemiddag. Her skal enten familiens traditionelle påskeretter på bordet - eller måske holder man sig simpelthen bare til forårs-livretterne?

I nogle familier kommer man ikke udenom de dér Skidne Æg, som vist nok er hårdkogte eller smilende æg i en sennepssauce. I andre familier SKAL der lammekølle på bordet. I min familie er der ingen faste madtraditioner i påsken, og da ingen af os er pjattede med lam, bliver det ofte til noget med gode marinerede sild med rå løg, dild og kapers, lun grydestegt kylling stoppet med enorme mængder persille, gammeldags frikassé på de første spæde forårsgrøntsager, hjemmebagt brød, gode oste og en herlig hjemmebagt påskekage med lilla glasur eller fondant og pyntet med små chokolade påskeæg.

Til maden skal der selvfølgelig serveres øl, snaps og efterfølgende kaffe og te. Men.....det er jo kun påske én gang om året, så hvorfor ikke gøre det lidt specielt?

Ekstra god øl og snaps

Hos NORU har vi en serie helt fantastiske snapse fra Snaps Bornholm - som også de unge voksne gerne nyder! Der er adskillige virkelig skønne smage at vælge imellem, og de passer utrolig godt til vores kugleskøre øl fra Cottage Delight! Skal jeg være ærlig, så er der i virkeligheden slet ikke noget skørt ved disse øl, men etiketterne kan helt sikkert nok kalde smil frem omkring påskebordet! Og øllene i sig selv - de smager herligt!

Fantastisk limonade og sodavand

Til ham og hende, der ikke nyder alkohol, har vi hos NORU også noget udover det sædvanlige - blandt andet super lækre sodavand af en helt særlig kvalitet. Med disse læskedrikke er vi meget langt fra supermarkedets discount-læskedrikke - her er lutter god kvalitet til påskefrokosten.

Jeg selv køber et par forskellige af de store flasker Rieme limonade, og så skal der helt sikkert også Madagascan Cola'er fra Fever-Tree på bordet. Jeg tror, at det må være dét, selvom jeg faktisk har lyst til at supplere med både lækre tonicvand og ginger ale, som ikke alene smager godt i sig selv, men som også er perfekte til eventuelle drinks og cocktails før eller efter maden. Nu må vi se...

Til kagen og desserten

Årets påskekage eller -dessert skal være noget helt særligt! Jeg tænker, at til min familie vil en hjemmebagt citronkage á la citronmåne, men lidt mere "svuppet" og med f.eks. lys pastelgrøn glasur, være super lækker og blive modtaget med begejstring. Den skal naturligvis pyntes behørigt. Jeg tror, at jeg personligt vælger både små valhrona chokoladeæg, delikate chokoladeovertrukne mandler fra Økoladen og ikke mindst herlige Happy Sprinkles i påskefarver!

Man kan jo også i stedet vælge helt at springe klassisk dessert eller kage over, og i stedet efter maden sætte fade med super lækre chokolader - f.eks. æg, chokoladeovertrukne mandler, chokoladestænger og marcipanhjerter af forskellig slags fra Økoladen på bordet som dessert eller til kaffen. Det vil helt sikkert blive en succes! Og skal det være ekstraordinært lækkert, så kan man jo supplere med fantastiske Wally & Whiz vingummier og skønne skumfiduser fra The Mallows. Så bliver der ikke et øje tørt.

Særskilt lækker te og kaffe

Når familie og venner samles i anledning af påsken, så skal der selvfølgelig også ekstra god te og kaffe på bordet efter middagen. Det kan ikke være anderledes.

Jeg vil gerne komme med et enkelt bud på en særligt lækker te og en ditto kaffe, men faktisk synes jeg, at vi har så mange super delikate teer og kaffer i NORUs sortiment. Jeg vil derfor i stedet opfordre til, at du tager et kig på hhv. vores kaffeside og vores teside - her finder du nemlig lige præcis dén kaffe og te, som passer bedst til netop dit påskearrangement og til dine gæster. Og så har vi jo altså også vores Verdens Bedste Kakao, til de, der foretrækker det!

Dét, som mange også bruger de påsken på: Huset og haven

Går man en tur i sit kvartér i påskedagene, er det tydeligt, at mange griber de ekstra forårsfridage til at få gjort i orden i haven og på altanen! Der klippes træer ned, sås sommerblomster, anlægges køkkenhaver, og havemøblerne bliver vasket af og får ny olie, så de kan holde til en herligt lang sommer. Sådan er det også hjemme hos mig. Og da jeg som ovenfor nævnt ofte har fødselsdag i påsken, ønsker jeg mig næsten altid ting til for- og baghave i fødselsdagsgave.

En vandkande, der også er pæn

I år ønsker jeg mig en stor vandkande, som ikke alene kan hjælpe mig, når der skal vandes blomster og planter i bedene og mine mange krukker. I modsætning til den virkelig grimme skrig-orange plastikvandkande, som jeg har arvet fra en tidligere lejer i vores lille rækkehus, skal den nye også være pæn!

Sådan en har jeg fundet! Den er fra PLINT, og den er vildt flot med lækre messingdetaljer og tyk blank mørkegrøn lak. Og så er den lavet til at kunne stå ude hele året - noget, der er efterspurgt i mit lille hus, der ikke rigtig har plads til beskyttet opbevaring af haveting. Hvis du klikker her, kan du se både "min" lækre vandkande i forskellige størrelser og alle NORUs andre skønne vandkander.

Lanterner til ude og inde

Udover den store vandkande - som det måske endda ender med, at jeg selv køber - ønsker jeg mig i år også flotte lanterner, som kan pynte og give hygge både ude og inde. Sådanne har vi også i NORU's sortiment. Du kan se dem alle ved at klikke her.

Jeg selv har svært ved at beslutte mig for, hvilke lanterner jeg vil ønske mig. Det ender nok med en super flot Boden eller Bodis lanterne fra Broste Copenhagen - og til mit store havebord måske også en virkelig hyggelig Anita lanterne. Men jeg er slet ikke sikker endnu.....det er svært at vælge.

Det fede ved NORU's lanterner er, at de er lige flotte ude som inde. Og så giver de det dér rare lys i haven og rundt omkring i huset, som skaber masser af hygge!

---

Jeg håber, at du kunne bruge mine idéer til påsken til noget. Ellers lad dig inspirere ved at tage en runde på de forskellige sider i vores webshop - her er masser af skønne delikatesser og super lækre varer, som vil egne sig fantastisk netop til denne højtid.

Rigtig god påske, når det kommer dertil!