Før i tiden - før kaffemaskinernes indtog i Danmark - bryggede man kaffe ved hjælp af en kaffetragt med filter, hvori de malede kaffebønner placeredes, inden man overhældte dem med nykogt vand, som derefter dryppede ned i kaffekanden under tragten. Det er netop dén bryggemetode, som i dag har fået en opblomstring, og som kaldes “slow brewing”. Skal det være helt “rigtigt”, maler man også sine kaffebønner selv, lige inden man går i gang med at bygge kaffen!

Der er masser af fordele ved at brygge kaffe på gammeldags manér:
  

  • Det er super nemt!
  • Det kræver et minimum af udstyr!
  • Det påkrævede udstyr fås både dyrt og billigt - og kaffen bliver almindeligvis ikke ringere af, at man har brygget den på det billige udstyr! 
  • Det kræver en lillebitte smule ekstra arbejde, som for nogen dog har en næsten terapeutisk virkning!
  • Der spredes den skønneste duft af nybrygget kaffe i hele rummet/boligen, mens kaffen brygges!

Udstyr 

For at kunne brygge kaffe på gammeldags manér, skal du - udover et komfur/kogeplade, en vandhane og kopper at drikke kaffen af - bruge følgende udstyr:

Derudover skal du bruge:

  • Koldt vand fra hanen
    Husk altid at anvende koldt vand fra hanen til kaffebrygning. Vandhanernes varme vand indeholder langt flere bakterier og er ikke egnet til indtagelse, men alene til at vaske sig i eller til at vaske op i og gøre rent med.
  • Hele eller mediumkværnede kaffebønner, som er lys- eller mellemristet til filterkaffe
    Til en perfekt kaffe anbefaler vi, at du anvender hele kaffebønner, som du selv kværner lige inden brygning. Dermed får du mest mulig aroma ud af bønnerne. Anvend gerne lys- eller mellemristede bønner - dermed får du også flere smagsnuancer til kaffen. Ofte er det sådan, at lys-ristet kaffe er af langt bedre kvalitet end mørkristet. Kig også gerne på emballagen efter ristedatoen - det er ikke det samme som holdbarhedsdatoen. Det er langt fra al kaffe, der har fået påført ristedatoen, men hvis du kan finde den på pakken/posen, kan du gå efter ikke at bruge kaffen til brygning, hvis der er gået mere end 1,5 måned efter ristedatoen. Jo længere tid der er gået, efter at kaffen blev ristet, jo mere aroma og fylde har den mistet.
  • Et kaffefilter
    Almindeligvis er kaffefiltre lavet af papir. Det er en rigtig god ide altid at anvende de papirfiltre, som anbefales til de enkelte kaffetragte. Ofte fremstiller kaffetragt-producenten papirfiltre, der egner sig særlig godt til udformning og materialer på deres egne kaffetragte. Det kan udgøre hele forskellen på smagen af kaffen, at man anvender et kaffefilter, der passer til tragten - både for så vidt angår størrelse og materiale! Det anbefales i øvrigt, at man altid anvender hvide kaffefiltre, som er bleget på miljømæssig forsvarlig vis med oxygen - ikke de, der er bleget med klorin. Alternativt kan man anvende ublegede kaffefiltre - man skal dog være opmærksom på, at disse ofte tilfører nogle urenheder til kaffevandet, som i sidste ende kan påvirke kaffens smag. Se vores udvalg af gode kaffefiltre her.

    Husk i øvrigt altid at skylle papirfilteret godt, inden du går i gang med kaffebrygningen. Gør man ikke dette, risikerer man, at kaffen får en papiragtig smag. Se pkt. 3 og 4 under “Sådan brygger du kaffen” for instruktioner om, hvordan filteret skylles.

Sådan brygger du kaffen

  1. Vil du kværne dine egne kaffebønner, skal du bruge 2 spiseskefulde hele bønner pr. kop kaffe, der skal brygges. Kværn dem midt imellem fin og grov.
  2. Kog vand - ca. 2,5-3 dl. pr. kop kaffe, der skal brygges - plus lidt ekstra. Lad det kogte vand afkøle et par minutter, inden det anvendes.
  3. Sæt et papirfilter i tragten og placér denne på kaffekanden.
  4. Hæld nykogt vand i filteret for at væde og rense det, og fordel vandet godt, så hele filteret vædes igennem. Hæld efterfølgende vandet fra kanden og placér atter tragten - med det nu gennemvædede filter - på den.
  5. Hæld mediumkværnede kaffebønner i filteret - ca. 15 gram (omtrent 1+1/4 spiseskefuld) pr. kop kaffe, der skal brygges - og sørg for at kaffen ligger jævnt fordelt i filteret
  6. Væd først kaffebønnerne i filteret med lidt vand, og vent 5-10 sekunder inden det resterende vand hældes stille og roligt - og gerne i en tynd stråle - over bønnerne i filteret.
  7. Lad al vandet løbe igennem bønnerne og ned i kaffekanden, fjern kaffetragten, kassér det brugte kaffefilter med bønner og servér kaffen.

Rengøring af kaffetragten

Det er helt enkelt at holde sin kaffetragt ren og klar til brygning. Efter kaffebrygning kasserer du det brugte kaffefilter incl. bønner, og kaffetragten skylles ren under den kolde hane og sættes til tørring. Derefter er tragten klar til næste brygning. Synes du, at tragten har brug for en lidt grundigere rengøring, kan du på de fleste tragte også anvende lidt mild sulfo eller vaske den op i opvaskemaskinen. Inden du putter tragten i opvaskemaskinen, bør du dog sikre dig, at den kan tåle det. Har du en af de super lækre kobbertragte, bør du helt undlade at vaske den op i maskine, men i stedet skylle den grundigt under vandhanen, aftørre den og til sidst pudse lidt efter med et tørt viskestykke eller en blød klud, så tragten holder sit blanke udseende længst muligt. Med tiden vil kobberet dog patinere - hvilket mange i øvrigt finder næsten endnu flottere end det helt blanke kobber!