Hvid te

Hvid te - eksklusiv, elegant og sjælden!
Længes du efter en super elegant og fin te, der ikke bliver bitter, men er mild og let i smagen og nærmest emmer af eksklusivitet, bør du absolut prøve HVID TE! Den hvide te er teernes absolutte stjerne, og den produceres kun i små mængder i Kina.

Viser 1-24 af 28 element(er)

HVID TE er lavet af helt friske og fine nye skud fra te-planten Camellia Sinensis, der plukkes i det tidligste forår, inden knopperne brister, og bladene folder sig helt ud. Efter plukningen dampes knopperne og de helt spæde bladskud forsigtigt, hvorefter de tørres let til te. Der er kun en ganske kort tidsramme - almindeligvis nogle få dage - inden for hvilken de nye skud kan plukkes, og dette gør høsten til en krævende og yderst skrøbelig proces, der ikke bliver mindre krævende af, at både den og den efterfølgende tørreproces er stærkt afhængig af vind og vejr - et regnvejr kan simpelthen ødelægge hele høsten. Der høstes langt mindre HVID TE end andre teer, og den krævende proces og den lille høstmængde har gjort teen både eksklusiv og forholdsvis sjælden - dog ikke i samme grad som tidligere, hvor den ikke bare var yderst sjælden, men også meget kostbar og alene forbeholdt kejseren af Kina. 

HVID TE er den mindst forarbejdede te, der findes, og smagen har en karakteristisk lethed og mildhed, der har gjort den yderst eftertragtet. Aromaen er mild, blød og forfriskende, og teen indeholder næsten ingen tanniner, hvorfor den stort set aldrig bliver bitter, uanset hvor lang tid den trækker. 

NORUs hvide teer

Hos NORU kan du finde intet mindre end fantastiske te-blandinger med HVID TE, som er yderst rimelige i prisen - og med skøn smag! Prøv f.eks. vores lækre udvalg af HVIDE TEER og te-blandinger fra NUTE, Chaplon Tea, Clipper, David Rio og NORU - vi har et stort og spændende udvalg, og du kan også finde interessante mix af HVID TE med grøn og sort te - prøv f.eks. Chaplons Ingefær & Lemon te eller Chaplon Mumbai te. I disse teer har Chaplon har taget det bedste fra begge verdener: Delikat HVID TE og populær grøn og klassisk sort te. De er bestemt værd at smage, men du finder også andre spændende te-blandinger med HVID TE i vores sortiment - tag selv et kig nederst på denne side.

Sundhedsfremmende egenskaber

Ifølge videnskab.dk indeholder HVID TE L-theanin - en helt unik aminosyre, som udelukkende findes i te-planten Camellia sinensis. Det er denne aminosyre, der i forbindelse med fotosyntese omdannes til garvesyre, som man finder i andre teer, fordi de først høstes, efter at fotosyntesen har fundet sted. Fordi den HVIDE TE høstes så tidligt på foråret, er L-theaninet bevaret i teen, og da netop denne aminosyre menes at have en afslappende og søvn-stabiliserende effekt, kan man altså med forventeligt godt resultat forsøge sig med at drikke HVID TE inden sengetid, hvis man døjer med søvnproblemer - eller bare hvis man har brug for hjælp til at kunne slappe bedre af.

Det menes desuden, at de antioxidanter, der er i HVID TE, kan modarbejde nedbrydelsen af kroppens celler og i øvrigt har en yderst positiv effekt på immunforsvaret. Teen er meget mild ved maven, og Kineserne anvender den desuden som feberdæmpende og tarmstimulerende middel. 

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvordan man brygger sin HVIDE TE, hvis man ønsker de sundhedsmæssige egenskaber bevaret. Regel nummer 1 er, at man væbner sig med tålmodighed! Tebladene skal ligge i det varme vand, i den tid det nu kræves, hvis man vil have mest muligt af de gavnlige stoffer ud af dem. Sørger man for, at HVID TE ligger i 2-3 minutter i vandet, inden den drikkes, vil omtrent 80% af L-theaninet være trukket ud i teen. Så altså: Er teens sundhedsmæssige egenskaber vigtige for en, bør man nok lade bladene trække omtrent 4 minutter for størst mulig effekt.

Sådan brygges en perfekt kop hvid te

  1. Kog helt frisk vand i en ren kedel og lad det efterfølgende afkøle til 70 (og absolut max. 80) grader. Brug gerne et termometer - du kan erhverve dig NORUs gode TE-termometer til en rimelig pris. Husk også altid at bruge helt rene redskaber - og kog aldrig det samme vand flere gange.
  2. Hæld dine teblade i koppen/tesien og hæld vandet over. Normalt vil en gavmild teskefuld hvide teblade være tilstrækkeligt til en god kop te, men følg gerne anvisningerne på te-pakken, når du skal vurdere, hvor meget te der skal anvendes. Er der tale om en teblanding med mange øvrige milde blomster og urter, er det muligt, at der skal anvendes mere te til en god kop hvid te.
  3. Rør rundt i koppen en enkelt gang, mens du lader teen trække ifølge anvisningerne på te-pakken. Husk gerne vores råd ovenfor omkring de sundhedsmæssige egenskaber: Lader du teen trække mindst 4 minutter, får du størst virkning af blandt andet de gavnlige aminosyrer.
  4. Servér teen, som den er - eller med lidt kandis, rørsukker eller honning, der fremhæver den delikate smag. Netop fordi hvid te er så delikat og fin i aromaen, mener mange eksperter og inkarnerede te-enthusiaster, at mælk, sukker og citron - som man ellers traditionelt set drikker i teen i den vestlige del af verden - på ingen måde hører hjemme i netop denne type te.. Men altså…….foretrækker man sin HVIDE TE med sukker og mælk, kommer det jo gudskelov ikke andre ved :-)