Sort te

Sort te - en stærk og fyldig klassiker!
Er du på jagt efter sort te af god kvalitet? Så er du kommet til det helt rigtige sted! Her finder du vores store udvalg af sort kvalitets-te fra rigtig gode og populære brands som Chaplon Tea, David Rio, Clipper, NUTE og Carstensens Te. Udover den evigt populære Earl Grey og andre sorte teer med krydderier, blomster eller frugt, kan du hos os også få interessante kvalitetsblandinger af sort te med grøn eller hvid te.

Viser 1-24 af 87 element(er)

Den mest populære te i verden

Sort te er den mest almindelige og dermed også den mest populære tetype i verden. Den sorte te produceres i mange varianter, der har det til fælles, at de fremstilles af tørrede og oxiderede blade fra teplanten Camellia Sinensis. Teen er yderst aromatisk, virker opkvikkende og den menes desuden at kunne styrke fordøjelse, blodkar og hjerte. 

Traditionelt set drikkes sort te med mælk eller citron og sødes med sukker eller honning.  Læs meget mere om både sort te og te i almindelighed her.

Der findes mange forskellige blandinger med sort te, og de kommer fra forskellige lande og distrikter - først og fremmest i Østen. Her skal nævnes et par af de mest populære:

Ceylon te

En af de allermest populære sorte teer er den originale og klassiske Ceylon-te, der dyrkes på Sri Lanka (tidl. Ceylon). Det var oprindelig englændere, der under kolonistyret tilplantede store dele af Sri Lanka med teplantager, da der i England var et kolossalt stort marked for te - og her især sort te - og netop på Sri Lanka er man i stand til at producere kraftig sort te med megen smag og fylde. Prøv f.eks. Chaplons økologiske Mumbai, Grøn & Sort Kvæde eller Bjergblomst te.

Darjeeling te
Darjeeling te er traditionelt set en fin og elegant sort indisk te. I dag producerer man dog også både grøn, hvid  og Oolong Darjeeling te. Mest udbredt er dog stadig den sorte variant. 

Darjeeling te laves af blade fra den kinesiske variant af te-planten Camellia Sinensis, som har meget små blade. Te brygget på Darjeeling er almindeligvis svagt farvet og med en mild og blomsteragtig smag. Prøv gerne Pukkas tebreve Gorgeus Earl Grey, der blandt andet indeholder økologisk sort Darjeeling te 

Assam te

Assam te er sorte teer, som er opkaldt efter den region i Indien, Assam, hvor de fremstilles. Assam er i øvrigt verdens største sammenhængende område, hvori der produceres te. De sorte teer fra Assam er kendetegnet ved at være krydrede, fyldige og meget aromatiske i smagen, og de gør sig fantastisk også i blandinger med te fra andre distrikter og med eksempelvis frugt og bær. Prøv f.eks. NUTEs Gotland te eller Morning Tea fra samme brand.

Oolong te

Den helt særlige Oolong te er ikke en egentlig sort te, men en mellemting mellem sort og grøn te. Den produceres almindeligvis i Kina, men man kan dog også få Oolong fra både Taiwan og Indien. Oolong te er - helt som almindelig sort te - tørret og fermenteret, men fermenteringen er ret kortvarig, hvorfor teen på visse punkter minder mere om grøn te end om sort te. Oolongs aroma  er fin og mild, og den bliver ikke bitter. Oolong indeholder ikke ret meget koffein, hvorfor den egner sig fortrinligt som aftente - også lige inden sengetid.

Te-blandinger med sort te

Der findes utrolig mange forskellige te-blandinger med sort te - her skal nævnes et par af de mest populære og almindelige:

Earl Grey

En af de allermest populære sorte teblandinger - især i den vestlige verden - er dén, som de fleste kender: Earl Grey. I Earl Grey te er den sorte te tilsat herlig bergamot-olie, som kommer fra en lille og bitter citrusfrugt, som også bruges som aromatisk smagsgiver i eksempelvis desserter og slik. Prøv f.eks. Chaplons Earl Grey eller NUTEs Earl GreyLæs mere om Earl Grey her.

Chai

Chai er en blanding af sort - og nogen gange tillige grøn og/eller hvid - te og forskellige smagfulde krydderier. Chai har sin oprindelse i Indien og Pakistan, og de tilsatte krydderier afspejler oprindelsesstedet og omfatter hyppigst ingefær, kardemomme, anis, kanel, laurbærblade, peber og/eller nellike. Chai er en ret kraftig te, og i den vestlige verden drikkes den oftest som Chai Latte - altså med mælk. Mange vælger Chai, når de ikke har lyst til kaffe, men alligevel trænger til en dejlig varm drik med noget mere fylde og “power” end almindelig te. Prøv f.eks. KAVs Chai Latte Rich Spice eller PUKKAs Original Chai. Læs mere om Chai her.

Mynte-te
Mynte-te kommer oprindeligt fra Middelhavsområdet, men den er i dag populær over det meste af verden. Den fås i utallige variationer og oftest er der tale om en blanding af sorte eller grønne teblade, der tilsættes tørrede mynteblade samt evt. andre smagsgivere, som går godt sammen med mynte. Prøv f.eks. Chaplons Mynte TeLæs meget mere om mynte-te her.

 

Anbefalinger til brygning af sort te

Dosering

Normalt siger man, at der skal anvendes 1 teskefuld sort te pr. kop te, der skal brygges, men vi vil anbefale, at man tager udgangspunkt i de anbefalinger, der findes på teens emballage - eller simpelthen smager sig frem til en dosering, som passer til egen smag.

Vandtemperatur

95-100 grader Celsius. Bring koldt vand fra hanen i kog og start med at skylle tekanden med lidt af det nykogte vand, som efterfølgende kasseres. På denne vis opvarmes kanden, og eventuelle urenheder fjernes. Læg derefter tebladene i kanden og overhæld med det stadig næsten kogende vand.

Trække-tid

Den perfekte trække-tid for sort te afhænger af personlig smag - nogen foretrækker kraftigt smagende og let bitter te, mens andre foretrækker en noget mildere og blidere drik. Når det er sagt, så anbefaler vi en trække-tid på ca. 5-6 minutter for sort te.

---

Hos NORU finder du et stort udvalg af aromatiske sorte teer og teblandinger - se dem alle nedenfor. Vores velkrydrede Chai-teer finder du her

Velbekomme!