Malet kaffe

Skal det være let, og har du ikke et ønske om - eller mulighed for - selv at male din kaffe? Så finder du hos NORU et udvalg af smagfulde formalede kaffer af høj kvalitet! Malet kaffe behøver langt fra at være ringere eller mindre smagfuld end hele ristede kaffebønner, som man selv maler.

En smagfuld og behagelig kaffeoplevelse afhænger også af helt andre ting, end af om kaffen er hjemmemalet lige før brygning. Blandt afhænger smagen af kaffetype, formalingsgrad, ristning, opbevaring, dosering, vandtemperatur og bryggemetode, ligesom opbevarings- og bryggeredskabernes kvalitet, stand og rengøringsgrad har indflydelse på den gode smag af friskbrygget kaffe. Vi har derfor herunder samlet nogle gode tommelfingerregler og anbefalinger.

Opbevaring

Formalet kaffe bør af hensyn til både holdbarhed og bevaring af de fine aromastoffer opbevares i en lufttæt beholder, og det anbefales, at man anvender kaffen indenfor 14 dage efter åbning. Skal man være væk - f.eks. på ferie - er det en god idé at opbevare kaffen i køleskabet imens, men den bør ikke opbevares der i dagligdagen, hvor man løbende bruger af kaffen, idet der dannes kondens ved de hyppige temperaturskift, når kaffen tages ud af og sættes tilbage ind i køleskabet.

Brygning

Formalingsgrad

Kaffens formalingsgrad er en vigtig faktor, når der skal brygges kaffe med en behagelig og afbalanceret smag. Jo større de malede kaffepartikler er, jo længere tid skal bønnerne være i kontakt med varmt vand for at frigive de ønskede aromastoffer.

  • Filterkaffe
    Til filterkaffe, hvor vandet hældes over bønnerne og derefter løber ned i en kande til opsamling, anvendes kaffe, der har en formaling midt imellem fin og grov. Derfor er malede kaffer almindeligvis også kværnet således.
  • Stempelkandekaffe 
    Til stempelkandekaffe er kaffebønnerne nødt til at være groft malede, for at de ikke tilstopper filteret. Hvis man ikke maler sin egen kaffe, anbefales det derfor, at man køber en specielt groft formalet kaffe til sin stempelkande.
  • Espresso
    Når der brygges espresso, skal bønnerne være meget fint malede, idet der derved opstår større modstand under brygningen. Dette er af vigtighed for espresso, fordi denne type stærkt aromatisk kaffe altid brygges under højt tryk. For at opnå det høje tryk, skal der være den rette modstand, og dette forudsætter altså blandt andet en meget fint malet kaffe. Hvis man ikke selv maler sin egen kaffe, anbefales det derfor, at man køber en malet kaffe specielt kværnet til espressobrygning.

Dosering

50-60 gram tempererede malede kaffebønner pr. liter vand. Brug et kaffemål, en køkkenvægt eller en almindelig spiseske, der rummer ca. 7 gram kaffe, hvis du ønsker en nogenlunde nøjagtig dosering.

Vandtemperatur

Hvis man selv kan styre temperaturen på sin kaffemaskine, eller hvis man selv koger vandet til kaffen, anbefales det, at vandet har en temperatur på 92-95 grader, når brygningen starter. Den rette temperatur opnås ved at lade frisk kogt vand stå i ca. 1 minut, inden det anvendes til kaffebrygning. For koldt vand giver en noget syrlig kaffe med mindre smag, og for varmt vand giver en kaffe med en besk og næsten brændt smag.

Trækketid

Kaffe lavet på maskine, i espressokande eller som filterkaffe skal blot trække den tid, som styres af maskinen eller filterets huller. Stempelkandekaffe derimod, hvor man bruger groft malet kaffe, skal være i kontakt med kaffen i længere tid for at frigive alle kaffens dejlige aromastoffer. Det anbefales, at man lader stempelkandekaffe trække i omtrent 4 minutter, inden den er klar til at blive filtreret og drukket.

Smagstilsætning

Til kaffe lavet på malet kaffe kan der, ligesom til kaffe lavet på hjemmemalede bønner, tilsættes yderligere smag i form af eksempelvis sukker, honning, spiritus, kaffesirup eller andet, ligesom smagen kan afrundes med f.eks. mælk eller fløde. Udforsk gerne NORUs spændende udvalg af kaffesirupper. Til den søde tand tilbyder vi som tilbehør til kaffen desuden de lækreste delikate karameller og chokolade.

Renholdelse af redskaber og tilbehør

Det er af flere årsager vigtigt, at redskaber og tilbehør til kaffebrygning skylles eller rengøres efter brug. Ikke mindst er det vigtigt af hensyn til kaffens smag, der meget let kan ændre sig i negativ retning, hvis vandet eller den friskbryggede kaffe kommer i berøring med redskaber eller maskindele med gamle kafferester. Dette gælder både filtre, stempelkander og de dele af kaffemaskiner, der kommer i direkte kontakt med kaffevandet og den friskbryggede kaffe, ligesom det naturligvis gælder for de kopper og kander der brygges og/eller serveres i.