Espressokaffe

Viser 1-24 af 63 element(er)

Kraftig, stærk og opkvikkende

Uhm….er du også ham eller hende, der altid foretrækker kraftig espressokaffe i en lillebitte kop og med det lækreste tynde lag skum på toppen, mens alle vennerne - eller resten af familien - ønsker Café Latte eller stempelkande-kaffe? Så har vi hos NORU de helt rigtige kaffer til formålet! Det eneste, du desuden behøver af redskaber, er en espresso-/mokkakande eller en espressomaskine - og også sådan en kan du erhverve dig hos NORU, hvis du ikke allerede har en i huset. 

 

Hvad er espresso egentlig?

Det er en udbredt misforståelse, at navnet “espresso” kommer af ordet “express” og er et udtryk for, at kaffen er hurtig at lave - eller hurtig at drikke! Navnet “espresso” kommer af det latinske verbum “exprimere”, der betyder “at presse” eller “at trykke” - og det er netop sådan, den skønne sorte og intense kaffe laves: De fintmalede kaffebønner stampes/presses let sammen, og det kogte vand presses under tryk igennem dem, hvorefter man får den skønneste lille kop næsten helt sort kaffe. 

Denne helt specielle og stærke kaffe adskiller sig fra almindelig kaffe ved, at den er langt mere koncentreret og intens i såvel smag som konsistens. Og så har den dette her tynde lag gyldent kaffeskum - “crema” - på toppen. Det er delikat - og kaffen drikkes almindeligvis med masser af sukker, hvilket - sammen med koffeinen - gør den til en fabelagtig lille “opkvikker”, som i Italien drikkes flere gange i løbet af dagen!

På mange måder minder espresso i smagen om traditionel tyrkisk eller græsk kaffe, der brygges med bønnerne direkte i en lille kande og efterfølgende serveres i bittesmå kopper, hvor kaffegrumset fylder omtrent halvdelen af koppen, mens resten er stærk og god næsten sort kaffe med masser af smag. På en eller anden vis virker den italienske espresso bare lige en tand mere forfinet og sofistikeret. Dette er måske netop, fordi den serveres helt uden det tykke lag kaffegrums, som de færreste bryder sig om at få i munden.

 

Brygningen af espresso kaffe

Inden brygning er det vigtigt at gøre sig klart, at hvis man vil brygge espresso af god kvalitet, skal man huske følgende:

  • Brug gode mørkristede kaffebønner, der er kværnet helt fint - se NORUs bud på gode kaffer til espresso nedenfor. Hvis du helst vil male dine bønner selv, så de er helt friskmalede lige inden brug, fører vi hos NORU nogle super gode kaffekværne.
  • Sørg for ordentligt bryggeudstyr - uanset om du vil brygge på espressokande på traditionel vis eller hellere vil anvende en lækker og mere eller mindre automatisk espressomaskine
  • Sørg for, at dit udstyr er ordentligt rengjort, så der ikke sidder gamle kafferester i eksempelvis filteret. Det kan give en grim bismag til kaffen.
  • Stamp kaffebønnerne - især ved brygning på espressomaskine. Det er vigtigt, at kaffebønnerne ligger jævnt fordelt, med plan overflade og trykket let sammen med nogenlunde samme fasthed overalt i filteret. Det kan man let opnå ved at bruge en stamper til forsigtigt at trykke bønnerne lidt sammen med.

Traditionelt set brygges espresso i en speciel espressokande, hvor fintmalet kaffe hældes i og fastholdes mellem to filtre, og kogende vand under damptryk presses igennem kaffenbønnerne. Det rigtige tryk opnår man ved at anvende tilpas fintkværnede - og stampede eller let sammenpressede - kaffebønner af mørkristet kvalitet. Når bønnerne er stampet - eller let og ensartet sammenpresset - og formalingsgraden er fin, opnår man, at det rette modtryk opstår under brygningen, således at gennemløbstiden bliver ca. 1 sekund pr. milliliter espresso, der brygges.

I dag kan man dog også få smarte automatiserede espressomaskiner, der - med større eller mindre succes - også kan brygge espresso. Her gælder det helt generelt, at det godt kan betale sig at investere i en maskine af høj kvalitet, hvis man er glad for espresso og gerne vil have, at den smager helt “rigtigt”.

Når din lækre espresso skal serveres, giver det lige det dér ekstra, at den serveres i gode og indbydende små espressokopper med en lille teske at røre rundt med. Og måske med et lille stykke skøn chokolade. Husk også altid at servére din espresso med sukker - eller alternativt med lidt lækker kaffesirup af god kvalitet - til gæster. Langt de fleste ønsker nemlig deres espresso sødet.

Lækre alternativer til klassisk espresso

Er den stærke koncentrerede lille kop kaffe i sig selv for intens for dig eller dine gæster, kan du i stedet bruge den som grundlag for en række forskellige andre varme kaffedrikke, som også er yderst populære. Det gælder blandt andet disse:

  • Caffe latte -  1/3 espresso og 2/3 varm mælk
  • Cortado - halvt espresso og halvt varm mælk
  • Cappuccino - 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum
  • Caffe macchiato - halvt espresso og halvt mælkeskum
  • Caffe Americano - espresso med dobbelt mængde vand