Earl Grey te

Earl Grey er måske nok den mest kendte teblanding overhovedet i den vestlige verden. I klassisk forstand er Earl Grey - i al sin enkelthed - en sort teblanding tilsat bergamotolie. Der findes dog i dag også forskellige vidunderlige grønne og hvide Earl Grey teer.

Se vores skønne Earl Grey teer herunder. Du finder både helt klassisk sort Earl Grey, moderne grøn Earl Grey og luksuriøs hvid Earl Grey - og du kan få den både som løs te og i tebreve, som du let kan tage med dig overalt.

Viser 1-13 af 13 element(er)

For mange af os er Earl Grey "rigtig" te! Det er den te, som vi voksede op med, og det er netop den, som vi nu vågner om morgenen på, styrker os om eftermiddagen på og hygger os om aftenen med. Andre teer kan være både fantastiske, utroligt velsmagende og ret spændende, men rigtig mange af os har det med igen og igen at vende tilbage til Earl Grey, efter at have været på eventyr med ellers dejlige urteteer og interessante nye sorte, hvide og grønne teer. For den har jo lige den dér helt rigtige te-smag, som man indimellem længes umådeligt efter.

Te-klassikeren over dem alle

Vi kommer ikke udenom det: Earl Grey er i den vestlige verden te-klassikeren over dem alle! Det er dén, vi længes efter på iskolde ture i sneen, og det er dén vi får lyst til, når vi trænger til at slappe af med en god bog. Det er også den, som mange af os foretrækker - enten med en god sjat mælk eller med et skud citronsaft og en teskefuld honning - når vi er forkølede og trænger til noget varmt. Og det er den, vi drikker om morgenen. Og om eftermiddagen. Og på alle andre tidspunkter...

Hvorfor det er sådan, er der mange forklaringer på. En af dem er, at der op til 1980'erne ikke var så mange forskellige teer på markedet. Eller rettere - nok var de der, men de havde ikke lige fundet vej til de almindelige supermarkeders hylder. Så i mange familier var det Earl Grey te, der kom i kanden, når der skulle hygges. Var man syg, blev det til kamillete, som i øvrigt var forhadt af mange - måske netop fordi man forbandt den med at have det skidt. Og var man flippet og lidt særlig, så hentede man Universal-urtete i mystiske butikker i den nærmeste storby. Sådan var det i store træk, og derfor er rigtig mange af os, der i dag er lidt oppe i årene, vokset op med, at Earl Grey var synonym med ordet "te", kamillete var noget for syge og andre urteteer var noget for de lidt skøre, som også gik i hønsestrik, brændte røgelse af og røg sjov tobak. Og man har det jo med at videreføre sådan noget. Så selvom vi idag har et helt enormt udbud af forskellige spændende teer (især her hos NORU), er vi bare stadig rigtig mange, der sværger til - og også har voksne børn, der sværger til - Earl Grey, når der skal indtages "rigtig te". Den fås i rigtig mange kvaliteter, og vi vil klart anbefale, at man køber sin Earl Grey et sted, hvor kvaliteten plejer at være i top, og hvor man ved noget om te. Så går man ikke helt galt i byen.

Bergamot (bergamotte)

Den dominerende smagsgiver i Earl Grey er og bliver bergamot - eller bergamotte, som det også kaldes. Bergamot er en lille gullig eller grønlig pæreformet citrusfrugt med en speciel og meget populær smag og duft, der især findes i frugtens saft og i den olie, der er i frugtens skal. Den helt specielle og populære smag og duft kendes især fra parfumer, Althea-bolsjer, marmelader og Earl Grey te. 

Man mener, at bergamot oprindeligt kom fra Asien, men i dag dyrkes den - så vidt vides - først og fremmest i Italien og i Nordafrika. 

Oprindelse

Der huserer en del forskellige legender om oprindelsen af denne yderst populære te. En af dem går på, at teen har sit navn efter den 2. jarl (Earl) af Grey, der som britisk premierminister i 1830'erne modtog teen i gave fra en kinesisk mandarin, der stod i taknemmelighedsgæld til jarlen.

En anden af legenderne går på, at det derimod var en indisk raja, der gav jarlen teen, og da man ved, at den første Earl Grey te bestod af fermenteret te fra Indien og Ceylon, er der måske noget, der taler for, at denne historie er mere sandsynlig end den først omtalte.

Man har altså i den vestlige verden kendt denne herlige te siden første halvdel af 1800-tallet. På dette tidspunkt drak man allerede te - også i Danmark. Der var dog oftest tale om ret kostbar kinesisk te, og det var mest de fine og byboere, der foretrak te fremfor kaffe. På landet var det først og fremmest kaffe, der blev indtaget - her havde teen virkelig ringe kår, og da landbefolkningen udgjorde næsten 80% af landets befolkning, var te altså noget, som kun de færreste nød eller stiftede bekendtskab med i det hele taget.

Stille og roligt sneg teen - og dermed også Earl Grey - sig dog også ind i de store gårdejeres fadebure, og med tiden blev det på landet også en drik, man kendte. Den blev dog nok mest opfattet som et alternativ til kaffen - altså noget man kunne drikke, hvis der af en eller anden grund ikke var mere kaffe...

I efterdønningerne af ungdomsoprøret i slutningen af 1960'erne blev te nærmest ekstremt populært i Danmark. I 1970'erne blev der drukket te ved snart sagt enhver lejlighed, hvor mennesker - og især unge - samledes. Det var først og fremmet sort Medova-te, Earl Grey fra Twinnings eller Lipton og så den dér universal-urtete, som kunne købes i helsekostbutikker, som ikke smagte af ret meget, men som gav værten en fjer i hatten for at være alternativ og med på beatet. Nogle få sværgede også til hjemmelavet mælkebøttete, kløverte og andre mærkværdigheder, men det var først og fremmest den herlige Earl Grey te, der ikke alene havde god og lidt sødlig smag, men som heller ikke krævede hverken lange udflugter eller masser af arbejde, der blev danskernes foretrukne te.

Undersøgelser foretaget af fødevareeksperter (prøv selv at google) afslører, at det den dag i dag stadig er sådan, at næsten en trediedel af teglade danskere foretrækker Earl Grey fremfor andre teer på markedet.

Sådan drikkes Earl Grey

Traditionelt set serveres Earl Grey te med sukker og en skive citron - eller med valget mellem citron og mælk. Men det er med Earl Grey te som med så meget andet: Man kan naturligvis gøre, som det nu passer en bedst. Tilsæt evt. friskpresset appelsinsaft eller anden saft i stedet for citron, eller læg evt. et lille stykke kanel i koppen sammen med tebladene, inden det hele overhældes med nykogt vand, hvis du godt kan lide den lidt vinterlige og julede smag af kanel i din te. 

Nogle te-specialister mener, at den klassiske Earl Grey te især gør sig specielt godt sammen med stærke oste, fisk, kød og vildt - altså som en drik til “rigtig” mad og ikke nødvendigvis som morgen- eller morgenmads-te. Men altså…kan man godt lide at drikke sin Earl Grey om morgenen, er der jo ingen, der forhindrer en deri (forhåbentlig). Og hos NORU mener vi, at Earl Grey altså også er en helt fantastisk ledsager til både kiks, hjemmebagt brød med smør og god marmelade og små (eller store) lækre kager.

Earl Grey kan naturligvis drikkes som klassisk varm te, men mange er også blevet glade for den helt specielle bergamot-smag i iste! Tag et kig i vores opskrifter for at finde rigtig gode bud på blandt andet iste og andre Earl Grey specialiteter. Overvej også at lave en skøn Earl Grey sirup, som kan anvendes både i spændende cocktails, på grød, til desserter og over is og kager.