Find vores store udvalg af Estate Coffee her
Bryg den bedste kop kaffe med denne guide
Bryg den bedste kop kaffe med denne guide

Hvilken kaffe er bedst?

Man kan ikke ligefrem kalde mig en kaffenørd - jeg er bare enormt glad for en god kop kaffe. Men jeg går ikke op i, om bønnerne har været igennem maven på mærkelige dyr, eller om de har smagsnoter af russisk kaviar eller polynesisk vanilje. Jeg vil bare gerne have en god - og helst stærk kop kvalitetskaffe - der sparker mig igang og ellers er uden dikkedarer. Og jeg foretrækker til hver en tid kaffe fra bønner, der er dyrket under ordentlige forhold og uden kunstig tilsætning af det ene og det andet. Jeg erkender dog, at nogen mennesker har langt mere forfinede smagsløg end jeg og derfor også er i stand til at sætte pris på andet og mere end god kvalitet, økologi, fairtradedyrkning og styrke. Derfor er det så fedt at arbejde hos NORU, hvor vi netop kan tilbyde vores kræsne og utroligt søde kunder mange rigtig gode kaffevarianter i høj kvalitet og med spændende lækre smagsnoter. Men du kan altså stadig ikke hos os få den dér kaffe, der har været igennem fordøjelsessystemet på et dyr...

Hvilken brygge-metode er bedst? 

Det er med kaffebrygning, som med religion: Der er stor stor uenighed om, hvilken metode der er den allerbedste, og de mest engagerede kaffenørder har det med at forsvare egen foretrukne bryggemetode indædt. Det kan jeg godt forstå, for når det kommer til kaffe, så kommer der altså bare ikke god kaffe ud af kvalitets-bønner, hvis ikke den brygges ordentligt. Men hvad er ordentligt? Jeg kan ikke umiddelbart afgøre, om den ene metode er bedre end den anden. Jeg ved bare, at jeg personligt på ingen måde bryder mig om gammeldags mormor-kaffe, som er brygget på - efter min mening - alt for få kaffebønner. Ligeledes bryder jeg mig ikke om gammeldags kaffemaskine-kaffe, med mindre den er aldeles frisklavet - på masser af kvalitets-kaffebønner. Personligt foretrækker jeg faktisk dobbelt-espressoer fra min egen fantastiske espressomaskine, som jeg ikke kan rose nok. Men altså...en dygtig barista ville måske ryste på hovedet af mig - for han kan jo netop det dér med kaffebrygning, som jeg ikke kan.

De mest almindelige metoder - kort beskrevet

Slow brewing (brygning med kaffetragt)

Sådan gør du:

  1. Kog vandet i en kedel. Du skal bruge ca. 2,5-3 dl. pr. kop kaffe, der skal brygges - plus lidt ekstra.
  2. Lad det kogte vand afkøle et par minutter, inden det anvendes.
  3. Placér et filter i din kaffetragt, og placer i første omgang tragten i køkkenvasken.
  4. Hæld ca. 1 dl. nykogt vand igennem filteret for at væde og rense det. Fordel vandet godt, så hele filteret vædes igennem.
  5. Hæld mediumkværnede kaffebønner i filteret - ca. 15 gram (omtrent 1+1/4 spiseskefuld) pr. kop kaffe, der skal brygges - og sørg for at kaffen ligger jævnt fordelt i filteret
  6. Placér kaffetragten med filter og kaffe ovenpå kaffekanden.
  7. Væd først kaffebønnerne i filteret med lidt vand, og vent 5-10 sekunder inden det resterende vand hældes stille og roligt - og gerne i en tynd stråle - over bønnerne i filteret.
  8. Når alt vandet er løbet igennem bønnerne og ned i kanden nedenunder, fjernes kaffetragten, filteret smides ud, og kaffen er nu klar til at blive nydt.

Jeg har tidligere et par gange skrevet lidt mere uddybende om slow brewing. Læs "Lær at brygge slow brew kaffe" ved at klikke her, og "7 lette trin til kaffebrygning med kaffetragt" ved at klikke her.

Brygning på moccakande (espressokande)

Sådan gør du:

  1. Kog vand.
  2. Fyld kogekarret (den nederste del af kanden) med nykogt vand op til ventilen
  3. Sæt kandens tragt i det nederste kammer og fyld den med ny-kværnede kaffebønner UDEN at stampe disse efterfølgende
  4. Fjern al kaffe, der måtte have sat sig langs kanten af tragten
  5. Skru øverste del af kanden på den nederste, og vær sikker på, at delene er skruet ordentligt sammen.
  6. Placér kanden på den af dine kogeplader, der kommer nærmest kandens størrelse, således at kandens håndtag holdes bedst muligt væk fra kogepladens varme.
  7. Tænd for kogepladen på medium varme - den kommer hurtigt i kog, da der jo allerede er fyldt kogende vand på kanden. Dette er med til at sikre, at kaffebønnerne ikke “brændes af”
  8. Hold øje med kanden. Når den begynder at komme med “gurgle”-lyde, ved du, at kaffen næsten er klar, og når lydene stopper, skal kanden tages af varmen. Har du ikke kunnet holde kandens håndtag helt væk fra varmen, bør du anvende en grydelap eller et sammenfoldet viskestykke, således at du ikke brænder dig på et overophedet håndtag.
  9. Åben låget på kaffekanden og rør rundt i kaffen med en lang ske eller rørepind, således at kaffens forskellige lag røres godt sammen - det giver ubetinget den allerbedste smag.
  10. Servér kaffen.

Læs også vores uddybende guide "Den ultimative guide til brygning af espresso på kande" ved at klikke her.

Brygning på stempelkande

Sådan gør du:

  1. Kog vand
  2. Træk stempelfilteret op og ud af kanden.
  3. Hæld ca. 7 gram (en stor spiseskefuld) groftmalet kaffe pr. 1,5 dl. vand i kanden.
  4. Hæld det kogte og let afkølede vand over kaffen i kanden, og stop ca. 3-4 cm fra kandens top, så kaffen ikke skvulper ud, når du senere isætter stemplet og presser det i bund.
  5. Rør rundt i kanden, så kaffebønner og vand blandes godt.
  6. Sæt stemplet i toppen af kanden igen, men undlad at trykke det ned.
  7. Lad kaffen trække i ca. 4 minutter, og tryk derefter stempelfilteret langsomt i bund i kanden, mens du holder fast i kandens håndtag med den anden hånd, så kanden ikke pludselig vælter.
  8. Servér.

Læs meget mere om brygning på stempelkande ved at klikke her.

Brygning på espressomaskine

Det afhænger helt af de enkelte espressomaskiner, hvordan kaffen brygges på mest hensigtsmæssig vis. Læs den medfølgende brugervejledning, hvor du får alle nødvendige oplysninger.

Koldbrygning

Sådan gør du:

  1. Fyld filteret i din koldbrygger med en passende mængde groftkværnede kaffebønner. Hvis du ikke har prøvet at koldbrygge kaffe før, anbefaler vi, at du starter med at brygge i målestoksforholdet 1:4 - dvs. 1 del kværnet kaffe til 4 dele vand.
  2. Sæt filteret fast i karaflen
  3. Fyld koldt vand på karaflen
  4. Skru låget på og sæt koldbryggeren i køleskabet.
  5. Lad kaffen trække i minimum 12 (men gerne op til 16) timer. Herefter er alle de skønneste smagsstoffer fra kaffen trukket ud i vandet, og du har den dejligste læskende koffeinholdige koldbryg.
  6. Fjern koldbryggerens filter og servér - gerne med lidt kaffesirup, mælk og masser af isterninger. 

Vi har tidligere skrevet lidt mere uddybende om koldbrygning af kaffe. Læs "Hvad er koldbrygget kaffe?" ved at klikke her. Læs også følgende, som jeg tror kan være til rigtig god gavn, hvis du gerne vil vide mere:

Se vores store udvalg af kaffe fra Peter Larsen Kaffe