Filtre

Kvædete

Er du også fan af god kvædete? Så er du kommet til rette sted! Kvædete er en virkelig populær klassiker hos skandinaviske tedrikkere. Teen har en naturlig sødme, og for mange vil det ikke være nødvendigt at tilføje yderligere sukker, honning, frugtsirup - eller hvad man nu almindeligvis bedst kan lide i sin te - for at gøre den lidt sødere.

Kvæ...

Er du også fan af god kvædete? Så er du kommet til rette sted! Kvædete er en virkelig populær klassiker hos skandinaviske tedrikkere. Teen har en naturlig sødme, og for mange vil det ikke være nødvendigt at tilføje yderligere sukker, honning, frugtsirup - eller hvad man nu almindeligvis bedst kan lide i sin te - for at gøre den lidt sødere.

Kvædete er en teblanding baseret på ægte te, i hvilken er blandet enten tørrede stykker af kvæde og/eller kvædeolie. Ofte tilsættes også anden tørret frugt - især æble - til kvædete for at give den en fint afrundet og balanceret smag. Vi tilbyder flere skønne kvædete-blandinger fra blandt andet Chaplon og NUTE - og også NORUs egen blanding er ret populær. Alle vores kvædeteer er baseret på god ægte grøn, sort og/eller hvid te med tørret kvæde eller kvædeolie tilsat.

Hvad er en kvæde?

Kvæden er en meget gammel frugttype, der i sit udseende minder en del om et æble eller en pære - alt afhængig af hvilken type kvæde, der er tale om. Fælles for æble- og pærekvæder er, at de er gule eller gullige og har en meget ujævn - og i bedste fald læderagtig - skal, og frugtkød, der er tørt og i nogle tilfælde direkte hårdt. 

Kvæden har en ret parfumeret citrusagtig duft og en sur og på nogen måder næsten neutral smag. I Nordeuropa spises kvæder almindeligvis ikke i frisk og rå tilstand - det er dog ikke ualmindeligt i Middelhavslandene, at man spiser friske kvæder, selvom det tager en rum tid at tygge sig igennem dem. Når kvæder bliver kogt, dampet, bagt eller syltet, bliver smagen helt anderledes sødlig, behagelig og velafbalanceret. 

Kvæder er meget C-vitaminholdige og indeholder desuden fosfor, kalcium og kalium.

Opskrift på skønne luftige kvædete-boller

Opskriften giver ca. 15 boller.

Ingredienser

- 50 gram gær 

- 2 æg

- 1/2 tsk. fint salt

- 1 lille kop sukker

- 75 gram smør

- 1 dl. kold mælk

- 1,5 dl. vand

- 4 tsk. kvædete i løs vægt

- 500-700 gram god hvedemel

- Evt. sammenpisket æg eller mælk til pensling.

- Evt. hakkede nødder, mandler, perlesukker eller solsikkekerner til drys.

Fremgangsmåde

Lav te

- Lav en stærk te af de løse teblade og vandet, der skal være kogt og ganske let afkølet. Når teen har trukket, sis tebladene fra, og teen afkøles helt (gerne i køleskab).

Lav dej

- Pisk æggene sammen med en gaffel i en skål.

- Rør salt og sukker i æggene.

- Smuldr gæren og rør den helt ud i æggemassen med gaflen.

- Smelt smørret i en kasserolle. Tag kasserollen af det varme blus og hæld den kolde kvædete og den kolde mælk i smørret, og hæld efterfølgende blandingen i skålen med æggene. Den kolde væske afkøler smørret til præcis rette temperatur, således at gæren ikke tager skad

- Tilsæt 500 gram mel til blandingen i skålen, og rør dejen godt sammen - gerne i en røremaskine.

- Når dejen er rørt sammen, er den ret klistret. Rør lidt ad gangen mere mel i dejen, indtil dens konsistens er, så man kan prikke i dejen med en finger, uden at der sætter sig dej på fingeren. Dejen skal dog stadig føles lidt klistret/fugtig.

Hæv og bag

- Sæt dejen til hævning i 30 minutter et lunt sted med et rent viskestykke over skålen.

- Efter hævning hældes dejen ud af skålen på et mel-strøet bord, og den æltes godt igennem.

- Form ca. 15 boller af dejen og placér disse med mellemrum på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse på pladen.

- Tænd ovnen på 240 grader.

- Når bollerne er hævet: Pensl med sammenpisket æg eller mælk og drys evt. med hakkede mandler, hasselnødder, perlesukker eller solsikkekerner efter smag.

- Sæt pladen med boller i midten af ovnen og bag dem i 8 minutter, til de er gyldne både på toppen og i bunden.

Lad bollerne afkøle på en rist, inden du kaster dig over dem… De smager skønt med iskoldt smør og lidt citrus- eller kvædemarmelade til en god kop te eller kakao.

Læs mere
Viser 1 - 13 af 13 varer
Viser 1 - 13 af 13 varer
Lynhurtig levering

Bestil inden kl 15.30 på hverdage og få afsendt din pakke samme dag.

30 dages returret

Nemt at ombytte og returnere.

Sikker handel

Vi benytter SSL kryptering på alle vores sider og certificeret betalingsudbyder