Forventelige forskelle i unikke glasvarer

Der er aldrig to håndlavede glasvarer, der er 100% ens, for med håndværket kommer også naturlige forskelle i farver, form, størrelser og mønstre. Ligeledes indeholder mundblæst glas oftest også fine luftbobler her og der mellem de forskellige lag glas. Det er netop disse smukke forskelle i farver og udtryk, som gør håndlavede glasvarer til noget ganske specielt. Der er ikke på nogen måde tale om fejl i glasset - snarere kan man se forskellene som en slags kvalitetsstempel: Når du ser forskelle mellem glasvarerne, er det et udtryk for, at de hver især er helt unikke, netop fordi de er håndlavede!

Farver, mønstre, form og størrelse

Oftest vil man, når det kommer til mundblæst glas, kunne opleve små forskelle i både farver, mønstre, størrelser og former. De små forskelle er netop dét, der gør, at vi hos NORU holder særligt meget af netop vores mundblæste glasvarer. De er nemlig helt specielle og en sand nydelse for øjet i al sin "uperfekte" skønhed. Når man ser disse små forskelle, kan man næsten også fornemme det store arbejde, der er lagt i at fremstille hvert enkelt glas.

Unikke glasbobler

Med håndværket kommer også naturlige fine luftbobler her og der i glasmaterialet. Heller ikke dette er ikke på nogen måde fejl! Se dem for, hvad de er: Et udtryk for, at her er der lagt arbejde i at fremstille hver enkelt glas i hånden. Boblerne opstår helt naturligt, når glasset pustes, og de er nærmest umulige at undgå, når glasset håndlaves. I processen er det nærmest umuligt at undgå, at der indimellem fanges lidt luft mellem de forskellige lag glas, og det er netop dér, de fine luftbobler opstår. Nyd dem!

Spændinger i glasset

Det kan i mundblæst glas i sjældne tilfælde også forekomme, at der er indesluttede spændinger i glasset. Dette kan i nogle tilfælde betyde, at glasmaterialet bliver skørt og pludselig kan splintres eller knække uden egentlig at have været udsat for slag eller stød. Dette er en risiko, man løber, når man anskaffer sig unikke håndlavede glasvarer, men skulle du være så uheldig hos NORU at have erhvervet dig glas, som netop dette sker for, så bytter vi det naturligvis for dig!

Sådan passer du på dit mundblæste glas

Opvask i maskine

Det meste glas kan vaskes op i maskine, hvis man blot sørger for at det sker ved mindre end 60˚C - eller allerhelst under 55˚C - og helt uden maskintørring. I stedet for maskintørring bør opvaskemaskinen umiddelbart efter vask åbnes helt , så fugten hurtigt kommer ud, og glasvarerne bør med det samme tørres af med et rent viskestykke. På denne måde forebygger man lettest glaspest og mærkelige striber i glasset, som kan være vanskelige at komme af med igen.

Opvask i hånden

Vi vil dog understrege, at hvis der er tale om krystalglas, eller hvis du er i tvivl, om netop dit mundblæste glas kan tåle maskinopvask, vil vi til hver en tid anbefale, at du vasker det op i hånden! Almindeligvis er det ret let at vaske glas op i hånden - hæld evt. lidt varmt vand i bunden først og lad eventuelle belægninger fra eksempelvis rødvin opblødes og løsne sig, inden du derefter let vasker dem op med en almindelig opvaskebørste, mildt opvaskemiddel og varmt vand.

Pas på med syre

Det meste glas kan godt tåle milde syreholdige rengøringsmidler, men igen: Vil du være helt sikker på, at dit glas kan klare mosten og også holde sig flot fremover, bør du undgå syreholdige rengøringsmidler. Så er du på den sikre side!

Glaspest

Skulle du være så uheldig alligevel at få glaspest i et fint glas, kan du forsøge dig med følgende råd, som i nogle tilfælde kan fjerne begyndende glaspest. Vær dog opmærksom på, at det kan være endda meget svært at fjerne glaspest - og ofte kan det simpelthen ikke lade sig gøre, og glasset må i stedet kasseres eller bruges som det er. Det er derfor til hver en tid bedst at forebygge glaspest. Vær også opmærksom på, at de to nedenfor omtalte metoder i sig selv kan være hårde for glasset. Så brug dem kun, hvis det er sidste mulighed for måske at kunne redde et glas, der er angrebet af glaspest:

Eddikemetoden

  1. Fyld en balje med eddike og varmt vand - 2 dl. eddike til 1 liter varmt vand.
  2. Læg glasset i eddikeblandingen, og lad det ligge helt dækket i ca. 30-60 minutter.
  3. Tag glasset op af eddikeblandingen og skyl det i koldt vand.
  4. Tør glasset i et rent og tørt viskestykke.

Er glasset ikke herefter fri for glaspest, kan du forsøge dig med metoden endnu en gang. Ellers kan du prøve følgende:

Tandpastametoden

  1. Smør glasset ind - såvel udvendigt som indvendigt - i tandpasta med mildt slibemiddel, og lad det tørre i 15-30 minutter.
  2. Brug en blød tandbørste til at skrubbe glasset med på både ud- og indvendig side. Det kræver ihærdig skrubben og er en hård omgang for glasset, så brug kunne denne metode, hvis intet andet har virket. Måske lykkes det dig at fjerne glaspesten på denne vis...