Fairtrade kaffe

Viser 1-13 af 13 element(er)

Er du til Fairtrade kaffe, så er du landet det helt rigtige sted! Her finder du blandt andet både malet kaffe og hele kaffebønner fra Estate Coffee, hele kaffebønner fra NORU og Black Coffee Roasters, og instant kaffe fra La Posada og Clipper. Tag et grundigt kig på vores Fairtrade-kaffer herunder - der finder du nogle virkelig interessante og indbydende af slagsen.

Bæredygtighed og økologi

Hos NORU har vi stor fokus på bæredygtighed og økologi. Vi synes, at det er intet mindre end fair og rimeligt, at man også i mindre virksomheder forholder sig til det omgivende samfund og tager ansvar! Det gør vi på mange måder, men især søger vi at undgå fødevarespild og skabe balance mellem ikke at hente varer hjem, som med en vis risiko kan komme til at ligge på lager så længe, at de måske må kasseres, og samtidig samle vores varebestillinger. Vi genbruger i stort omfang den emballage, som varerne leveres til os i, og vi opfordrer til, at man som kunde samler sine indkøb i stedet for at bestille varer over mange omgange. Vi forsøger i videst muligt omfang at understøtte, at vores kunder kan købe refill-produkter, og ikke mindst så søger vi altid at kunne tilbyde et stort udvalg af varer, der er fremstillet under bæredygtige forhold, er fairtrade-mærkede, er økologiske og fremstillet uden brug af kemiske sprøjtemidler, kunstgødning etc. Det er super vigtigt for os - og vi bilder os ind, at det også er af stor betydning for vores kunder - og vores allesammens efterkommere!

Fairtrade kaffe

Fairtrade er en international mærkningsordning, hvis formål er at støtte op om og sikre bedre arbejdsvilkår, sund udvikling, ordentlige lønninger og hensyntagen til det omgivende miljø i nærområdet i produktionslandene. Fairtrade omhandler altså bæredygtighed i bred forstand - både økonomisk, socialt og miljømæssigt. 

Når en kaffe er Fairtrade-mærket, betyder det i praksis, at man kan regne med, at den er fremstillet under bæredygtige forhold, som blandt andet giver fattige kaffebønder forbedrede leve- og arbejdsvilkår, og hvor der er taget hensyn til det omgivende miljø - blandt andet ved, at der ikke er anvendt farlige sprøjtegifte i produktionen, ligesom brug af genmodificerede organismer (GMO) også er helt udelukket. Under Fairtrade-mærket arbejder man med beskyttelse af jord og vandløb, og man søger i det hele taget at sikre, at produktionen ikke er til skade for hverken mennesker eller dyr - nu eller i fremtiden. I det omfang, at de enkelte kaffebønder ønsker omlægning til økologisk produktion, søger man også at understøtte en gradvis omlægning.

Kontrol

For at sikre, at de kaffe-kooperativer og -plantager, som er en del af Fairtrade-systemet, fortsat lever op til både systemets regler og dets standarder, foretager man løbende kontroller - blandt andet i form af både anmeldte og uanmeldte besøg. Kontrollen foretages af FLOCERT, der er en international uafhængig kontrolvirksomhed.  Det betyder, at både kaffebønder, -arbejdere og virksomheder løbende bliver kontrolleret af en uvildig part. Hvis kooperativerne og plantagerne ikke længere kan leve op til kravene, risikerer de at miste deres Fairtrade-certificering og vil derefter ikke længere være en del af systemet. Kontrollerne er skrappe, men naturligvis vil der alligevel altid kunne opstå problemer, som ikke umiddelbart og i første omgang afsløres ved disse. Almindeligvis må man dog sige, at man kan regne med, at når en vare er Fairtrade-mærket, er det også sikkert, at produktionen foregår under forhold, der tager hensyn til miljø og mennesker både nu og i fremtiden. Når man vælger Fairtrade kaffe, er man altså med til at forandre verden i det små - indkøb for indkøb!

Lidt fakta om Fairtrade

  • Der er pt. mere end 1,6 millioner bønder og arbejdere i Fairtrade-systemet, og der arbejdes med i alt 1.240 forskellige kooperativer og plantager
  • Broderparten - mere end 2/3 af de bønder og arbejdere, der er i systemet - bor og arbejder i Afrika eller Mellemøsten, og dertil kommer bønder og arbejdere i Asien og Syd- og Mellemamerika
  • Fairtrade-varer holdes adskilt fra andre varer under hele rejsen fra plantager til butikshylder
  • Når en vare er Fairtrade-mærket, er den ikke nødvendigvis også økologisk. Det er dyrt at producere økologisk, og ikke alle arbejdspladser har råd til at omlægge til denne form for produktion. Men med Fairtrade får blandt andet de kaffebønder, som ønsker det, økonomisk støtte til gradvist at foretage omlægning til økologisk produktion
  • 25 % af alle bønder og arbejdere i Fairtrade-systemet er kvinder
  • 75% af de danske Fairtrade-mærkede varer er også økologiske

Hos NORU prøver vi løbende og hele tiden at udvide vores sortiment med endnu flere Fairtrade- og økologi-mærkede varer. Så hvis du kender til en god kaffe eller te, som er økologi- eller Fairtrade-mærket, og som vi ikke har på shoppen i forvejen, så lad os endelig høre fra dig på info@noru.dk!