Hjemmelavet fondant til kager og modellering

De senere år er det blevet vanvittig populært at hjemmebage fantastiske kager med fantasifuld udsmykning. Til kageovertræk og til modellering af figurer til at pynte kagerne med er fondant intet mindre end genialt. Fondant er en smidig sukkermasse, som på mange måder er lettere at arbejde med end marcipan, som man traditionelt set har overtrukket kager med her hjemme. Man kan købe færdiglavet fondant, men rigtig hjemmelavet fondant er så meget mere delikat - derfor får du NORUs opskrift på fondant til overtræk til en enkelt kage her:

  

Ingredienser:

  • 100 gram skumfiduser
  • 1 spsk. smagsneutral olie - f.eks. solsikkeolie
  • 2 spsk. vand eller evt. citron- eller limesaft
  • 350 gram flormelis

 

Fremgangsmåde:

  • Sigt flormelis ned i en skål
  • Smelt skumfiduser, olie, vand/citronsaft sammen i en anden skål over vandbad
  • Når massen er varm, helt flydende, jævn og uden klumper, hældes indholdet over i skålen med flormelis
  • Massen røres sammen og æltes i skålen, til den er blank og ret klæbrig - anvend gerne en røremaskine med dejkroge
  • Lad den klæbrige fondant hvile lidt i skålen, til den samler sig og bliver mere fast. Bliver fondanten efterfølgende for tør til, at man kan arbejde med den, tilsættes en spsk. vand, hvorefter den atter skal æltes og hvile.
  • Læg fondanten i en frysepose i køleskabet i minimum et par timer, før den anvendes
  • Når fondanten er klar til brug, drysser du først et tyndt lag majsstivelse ud på bordet, hvorefter du kan ælte massen smidig, uden at den hænger fast i bordpladen. Du kan på dette tidspunkt også ælte farve i massen. Skal massen bruges til kageovertræk, skal den rulles ud til få millimeters tykkelse - helt som du plejer at gøre det, når du arbejder med fondant.