Jasmin te

- sød, blid og blød med en fantastisk duft

Hvis du nogensinde har været i Kina, har du - næsten - med sikkerhed smagt klassisk kinesisk jasminte! I dens hjemland serveres teen ofte som en selvfølge på ethvert spisebord inden måltidet, således at man kan nyde den inden, sammen med og efter måltidet efter behov. Teen er sødlig, blid og blød i smagen - og så dufter den helt fantastisk!

Viser 1-10 af 10 element(er)

Jasmin

Jasmin er en slægt af omtrent 30 forskellige træer, buske og lianer. I skønhedsindustrien anvendes hyppigt æterisk olie udtrukket af selve de smukke blomster, der dufter helt fantastisk og i vidt omfang anvendes til parfume, i sæbe, i badesalt, i hårshampoo etc. I te er en væsentlig del af oplevelsen også den skønne og nærmest forførende duft, der både bidrager til selve smagen og til oplevelsen som helhed.

Sundhedsmæssige effekter 

I 2010 gjorde tyske forskere ved universitetet i Bochum den opdagelse - som siden er blevet patenteret - at duften af jasmin virker nøjagtig på samme måde, som angstdæmpende og beroligende medicin virker. Det man fandt frem til var, at den kemiske sammensætning af jasminblomsters duft har den samme molekylære sammensætning - og mindst samme styrke - som barbiturater, benzodiazepiner og propofol, som anvendes i lægemidler mod angst og søvnproblemer og i indsovningsmidler til operationsbedøvelser.

Det menes, at te af jasmin desuden har følgende sundhedsmæssige gevinster:

  • Kan regulere blodtrykket

  • Kan sænke indholdet af skadeligt kolesterol og fedtsyrer i blodet

  • Virker udrensende

  • Virker fordøjelsesfremmende

  • Er rig på antioxidanter, som angiveligt booster immunforsvaret og bekæmper frie radikaler, der kan medføre cancer og andre meget alvorlige sygdomme.

 Bemærk dog, at det ikke vides, i hvilken grad disse effekter er videnskabeligt undersøgt og dokumenteret.

Te af jasmin

I jasminte anvendes oftest hvid eller grøn te i form af spæde topskud, der får lov at tørre sammen med jasminblomster, således at disse tilfører skøn duft og aroma til teen, hvorefter broderparten af blomsterne atter fjernes. Jasminte fås også som teperler - hele grønne blade, der er tørret og rullet til perler - og som folder sig fint ud i koppen, når de overhældes med varmt kogt vand. Der findes også lidt større tekugler, der i virkeligheden er hele tørrede jasminblomster, der også folder sig meget flot ud i tekoppen og dermed giver hele oplevelsen endnu en dimension.

Hos NORU fører vi de skønneste økologiske teblandinger med jasmin - og de fås både som løs te, i tebreve og som teperler, og fås i skønne blandinger med eksempelvis tørret frugt eller bergamot. Tag et kig længere nede på denne side - der finder du NORU’s skønne teblandinger med jasmin.

Brygning af en kande jasmin te

  1. Kog vand nok til, at der både er til opvarmning af tekanden og til selve teen. Tag vandet af varmen, så snart det begynder at bulderkoge.

  2. Varm tekanden med en kop nykogt vand, der efterfølgende kasseres

  3. Lad vandet afkøle til omkring 80 grader celsius. Har du ikke et te-termometer i forvejen, har vi hos NORU et godt et af slagsen i vores sortiment.

  4. Hæld en teskefuld jasminte-blade i kanden pr. kop te, der skal brygges

  5. Hæld en kop vand over tebladene pr. teskefuld te, der er hældt i kanden

  6. Lad teen trække i 3-4 minutter - og servér den med eksempelvis honning eller lidt rørsukker

De samme teblade kan anvendes 2-3 gange, og det påstås, at 2. omgang giver den allerbedste jasminte!

Små tepotter til jasminte

Skal det være helt “rigtigt”, anvendes til brygning af jasminte forholdsvis små tepotter, der kun rummer 1-2 kopper te, og når man så vil have næste kop jasminte, hælder man simpelthen nyt kogt og tempereret vand over tebladene i kanden og lader dem trække, inden man atter skænker den velduftende te. Hos NORU fører vi fantastiske små tekander, som egner sig fortrinligt til brygning af små portioner te ad gangen. Se f.eks. vores udvalg af skønne og farverige Stump-kander fra For Life og ikke mindst vores egen helt fantastiske MATA tekande af glas, der egner sig perfekt til te af både hele blomster og teperler.