Snaps

Snaps! Eller brændevin, som det hed i gamle dage. Her taler vi om stærk spiritus, som emmer af historie og fantastiske jule- og pinsefrokoster. Men snaps er i dag meget mere end de for mange ret specielt smagende gibbernakkere, som kvikker ethvert selskab op, men som også - for nogen - kan være svære at sluge. I dag kan man nemlig få snaps med virkelig lækker tilsætning af eksempelvis lakrids, vanilje og chilli. Se, så er det jo pludselig en helt anden sag!

Viser 1-17 af 17 element(er)

Her finder du forskellige virkelig skønne snapse fra Snaps Bornholm. De er super populære, trendy og meget anderledes end gammeldags akvavit. Har du ikke smagt delikatessesnapse før, så overvej at introducere dem for dig selv og vennerne, næste gang I lige skal have et shot...eller medbring en af disse updatede udgaver af brændevin til den næste jule-, påske- eller pinsefrokost!

Ingen julefrokost uden øl og snaps! Sådan tænker mange. Vi er dog nogen, der har det lidt stramt med klassisk snaps - måske især fordi smagen kan forekomme ret voldsom. Men sådan behøver det ikke være længere, for i dag kan man også få super lækker snaps, der har smag af alt mulig andet, end det som klassisk snaps smager af! Hvad siger du f.eks. til en figen-snaps? Eller snaps med blåbær og citron? Det er nu engang med snaps, som med så mange andre slags spiritus: Det kan være til utrolig glæde ved festlige lejligheder, men - hvis man ikke formår at styre sit løbende indtag - også til stor skade. Det handler om at nyde uden at misbruge denne skønne historiske spiritusvariant.

Historien

Snaps. Akvavit. Brændevin. Kært barn har mange navne, og sådan er det også med snaps. Denne stærke drik har ikke alene spillet en stor rolle i dagligdagen for masser og atter masser af mennesker gennem tiden, den har også en masse tragedier på samvittigheden. For i tidligere tider var snaps ikke alene noget, man nød ved særlige lejligheder. Brændevin var billigt, og det gjorde, at man drak den - ofte i enorme mængder - på dagligt plan. Og det gjaldt for både mænd, kvinder, unge og gamle og måske især for de, der arbejdede allerhårdest. Man anså den ikke alene for at kunne styrke helbredet på mange fronter - den havde også den geniale kvalitet, at de hårde arbejds- og levevilkår bare var meget lettere at udholde, når de skylledes ned med en snaps - og mange flere.

Helsemæssige virkninger

I de tidligste kilder - fra 1200-tallet - hvor snaps nævnes, er det først og fremmest lægelige virkninger, der omtales. Man mente, at snaps kunne anvendes mod alverdens dårligdomme, og det var da også meget udbredt, at netop klostre - og senere også apoteker - fremstillede den stærke drik. Og det er sikkert helt korrekt, at mange mennesker oplevede, at deres fysiske dårligdomme blev om ikke helbredt, så i hvert fald mere symptomfri, når der var indtaget gerne betydelige mængder snaps... Det dér med snapsens helbredende virkning trækker spor helt op til i dag, hvor mange - måske især nok ældre - mennesker starter dagen med "en lille snaps". Det kan være både i form af rigtig snaps eller i form af en bitter af en eller anden slags. For det hænger ved - det dér med, at en snaps er styrkende for helbredet og sparker dagen og blodomløbet i gang.

Drikfældighed

Samtidig med at snaps blev mere og mere accepteret som lægemiddel, blev den også mere og mere populær som stimulerende nydelsesmiddel. For den var billig, den var lettilgængelig og den gav hurtigt en rus, der kunne få dagligdagens genvordigheder til at synes mindre alvorlige. I hvert fald i første omgang. Ligesom både børn og voksne drak enorme mængder øl - gerne dagligt 4-6 liter hverdagsøl, som dog havde en lav alkoholprocent - fordi drikkevandet især i byerne var af så ringe kvalitet, at det ligefrem var farligt at drikke, drak mange altså også store mængder brændevin i dagligdagen. I nogle tilfælde udbetaltes en del af lønnen ligefrem i brændevin. Når man læser gamle historiske kilder, kan man let få indtryk af, at alle gik rundt i en salig rus hele tiden. Og der er faktisk noget om snakken. Øl og i et vist omfang også brændevin indgik simpelthen i den daglige "kost" for stort set alle mennesker. Og så var det ikke ret svært selv at fremstille... Især i bondestanden var indtaget af brændevin markant. Det bedre stillede borgerskab havde lettere adgang til dyr importeret vin, men også her sås en udpræget forkærlighed for brændevin også. F.eks. ved man, at Kong Chr. IV var storforbruger af netop brændevin, selvom han i et eller andet omfang også havde adgang til og nød importeret vin.

Brændevin i dag

Efter at der i begyndelsen af 1900-tallet lagdes voldsomme skatter på spiritus, og i takt med at afholdsbevægelsen fik stor udbredelse, blev også snaps så dyrt, at det ikke længere var noget, som hvermand kunne indtage i samme mængder som tidligere. Samtidig blev leve- og arbejdsforholdene også i løbet af 1900-tallet langt bedre for de fleste, og dermed blev behovet for at "dulme sig" løbende meget mindre for næsten alle. Snaps gik hen og blev en drik, som i langt højere grad drikkes i festligt lag ved særlige lejligheder. Eller i hvert fald gemmes til søndagsfrokosten. Dermed opstod også behovet for snaps, der kan andet og mere end beruse. Snaps der smager bedre, end det gammeldags brændevin gjorde. Og dermed de moderne snapse, der ofte indeholder smagsgivere, der er super populære, og som rigtig mange holder af.

Frokostsnaps

En af de ting, der gør, at snaps er så genialt som ledsager til klassisk dansk mad er, at den stærke drik går utrolig godt sammen med fed mad. Og klassisk danske frokostretter er bare ofte meget fede - tænk bare på de lidt gammeldags retter som medisterpølse, kogt flæsk med stuvet kål, frikadeller, flæskesteg, leverpostej med bacon osv., som vi stadig er mange, der med stor fornøjelse kaster os over, når der indkaldes til påske- eller julefrokost. Her tilfører snapsen - i hvert fald en følelse af - indvendig "affedtning", når de stærke gibbernakkere glider ned gennem spiserøret til maven. Og så hører øl og snaps sig simpelthen bare til ved disse lejligheder. Måske også fordi det sikrer en ofte meget løs og glad feststemning ved bordet...

Servering

Snaps serveres og indtages stadig hyppigst som shots - små glas ren og ufortyndet snaps, der skylles ned i et hug! Men altså....hos NORU vil vi gerne slå et slag for, at man får øjnene op for, at snaps kan mere end lige dét. Snaps går f.eks. utrolig godt i forskellige hjemmelavede "likører" - f.eks. den efterhånden ret populære Julelikør, der er baseret på enten neutral vodka eller snaps. Men snaps kan også med stor succes bruges i forskellige delikate cocktails, f.eks. i forskellige champagnecocktails, i julegløgg og som et ret spændende alternativ til vodka i forskellige velkendte drinks-variationer.

Fantastiske snapse

Hos NORU har vi allieret os med helt fantastiske snapse fra Snaps Bornholm. Disse kan noget helt særligt, når det kommer til skønne smage. Så har du ikke prøvet en af disse snapse før, bør du unde dig selv den glæde. Og hvis du ikke har mod på at købe en hel flaske snaps, som du ikke ved, om du kan lide, så kan vi hos NORU tilbyde dig et helt fantastisk sæt mini-snapse med 8 forskellige delikate smagsvarianter samt forslag til forskellige drinks med snaps fra netop Snaps Bornholm. Men prøv alligevel lige at kaste et blik på de forskellige snapsevarianter, som vi kan tilbyde - for vi kan præsentere lidt af hvert. Blandt andet skøn lakridssnaps, snaps med vanilje og snaps med hindbær, ingefær og granatæble og mange andre herlige varianter. Se dem alle her på siden...

...og skål!